ΛΟΑΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ
Σε πάρα πολλές χώρες, το να είσαι λεσβία, ομοφυλόφιλος, αμφί, τρανς ή ίντερσεξ άτομο (ΛΟΑΤΙ) σημαίνει να ζεις με καθημερινές διακρίσεις. Αυτές οι διακρίσεις θα μπορούσαν να βασίζονται στον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου ή τα χαρακτηριστικά φύλου. Από το βρίσιμο και τον εκφοβισμό, έως την άρνηση εργασίας ή κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης, το φάσμα της άνισης αντιμετώπισης είναι εκτεταμένο και καταστροφικό. Μπορεί επίσης να είναι απειλητικό για τη ζωή.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι ΛΟΑΤΙ άνθρωποι παρενοχλούνται στον δρόμο, ξυλοκοπούνται, και μερικές φορές σκοτώνονται, απλώς και μόνο επειδή είναι αυτοί που είναι. Πολλοί ίντερσεξ άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αναγκάζονται να υποβληθούν σε επικίνδυνες, επεμβατικές και εντελώς περιττές χειρουργικές επεμβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν διά βίου σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.
Μερικές φορές, η εχθρότητα εναντίον των ΛΟΑΤΙ ατόμων τροφοδοτείται από τις ίδιες τις κυβερνήσεις που οφείλουν να τα προστατεύουν. Στο Μπαγκλαντές, ΛΟΑΤΙ ακτιβιστές/ίστριες έχουν μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου από ένοπλες ομάδες, με την αστυνομία και την κυβέρνηση να ενδιαφέρονται ελάχιστα για την απονομή δικαιοσύνης στις οικογένειες των θυμάτων. Σε πολλά μέρη της υποσαχάριας Αφρικής, οι ΛΟΑΤΙ άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν υπό τον φόβο ότι μπορεί να τους ανακαλύψουν και να τους επιτεθούν ή ακόμη και να τους δολοφονήσουν.
Η ομόφυλη σεξουαλική δραστηριότητα φύλου είναι έγκλημα σε 70 χώρες, ενώ μπορεί να σου κοστίσει καταδίκη με θανατική ποινή σε 9 χώρες, όπως το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και η Υεμένη. Η τρομακτική δολοφονία ενός 20χρονου γκέι άντρα στο Ιράν στις αρχές Μαΐου του τρέχοντος έτους έριξε νέο φως στο πώς η ποινικοποίηση της συναινετικής ομόφυλης σεξουαλικής συμπεριφοράς και η μη έμφυλη συμμόρφωση διαιωνίζει τη συστηματική βία και τις διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων.
Οι ΛΟΑΤΙ άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υφίστανται τακτική παρενόχληση και κακοποίηση από την αστυνομία. Το 2017, για παράδειγμα, οι αρχές στη ρωσική δημοκρατία της Τσετσενίας εξαπέλυσαν ένα κύμα επιθέσεων εναντίον ανθρώπων που θεωρούνταν γκέι ή λεσβίες. Δεκάδες γκέι άντρες στην Τσετσενία απήχθησαν και βασανίστηκαν. Πολλοί θανατώθηκαν σε μυστικούς χώρους κράτησης. Στη Δομινικανή Δημοκρατία, οι εργαζόμενοι/ες στο σεξ, και ιδίως οι τρανς γυναίκες εργαζόμενες στο σεξ, αντιμετωπίζουν φρικτή κακοποίηση στα χέρια της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένων βιασμών, ξυλοδαρμών και ταπείνωσης.
Στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του 2020, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας τεκμηρίωσε 30 περιστατικά επιθέσεων εναντίον ΛΟΑΤΙ ατόμων (12 στη βάση της ταυτότητας φύλου, 14 στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και 4 στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου). Οι τεκμηριωμένες επιθέσεις περιλάμβαναν λεκτική κακοποίηση, σωματική βία και προσβολές της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Το Δίκτυο κατέγραψε επίσης ενδοοικογενειακή βία εναντίον ΛΟΑΤΙ ατόμων ως συνέπεια της πανδημίας και της αναγκαστικής παραμονής στο σπίτι. Σε δύο από τα περιστατικά, τα θύματα στοχοποιήθηκαν από αξιωματούχους επιβολής του νόμου λόγω της ταυτότητας του φύλου τους.
Τα τελευταία χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία ζητώντας δικαιοσύνη για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh!, κουήρ ακτιβιστή και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, που πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 έπειτα από βίαιη επίθεση. Η δίκη 2 πολιτών και 4 αστυνομικών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και στη συνέχεια αναβλήθηκε λόγω περιορισμών της πανδημίας. Έχει προγραμματιστεί για τις 20 Οκτωβρίου 2021.
Η Διεθνής Αμνηστία σάς καλεί να συμμετέχετε στην εκστρατεία της και να ζητήσετε τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας υπογράφοντας εδώ!