
ΓΑΛΛΙΑ: Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΤΟΥ ΚΑΛΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ
Αποκρινόμενη στην απόφαση γαλλικού δικαστηρίου να καταδικάσει αστυνομικό ο οποίος επιτέθηκε στον Βρετανό εθελοντή που υποστήριζε αιτούντες/σες άσυλο στο Καλαί το 2018 Tom Ciotkowski, και ο οποίος στη συνέχεια έκανε ψευδείς δηλώσεις εναντίον του, η Katia Roux, υπεύθυνη συνηγορίας της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας, δήλωσε:
«Πρόκειται για σημαντική απόφαση σε μια υπόθεση που έγινε εμβληματική των επιθέσεων της αστυνομίας σε αιτούντες/ες άσυλο και υπερασπιστές/ίστριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων που τους/τις στηρίζουν.
»Αυτή η δίωξη, που επετεύχθη μόνο λόγω της ύπαρξης βίντεο και της αποφασιστικότητας μιας μικρής ομάδας ακτιβιστών/ριών, ελπίζουμε να στείλει σαφές μήνυμα ότι η ατιμωρησία της αστυνομικής βίας δεν θα είναι πλέον ανεκτή».
Ο Tom Ciotkowski δήλωσε: «Υπήρξαν τρία μακρά και αγχωτικά χρόνια, αλλά χαίρομαι που βλέπω την αστυνομία να λογοδοτεί για τις πράξεις της. Εάν οι καταχρήσεις της αστυνομίας αφεθούν ανεξέλεγκτες και ατιμώρητες, όλο το σύστημα σαπίζει από μέσα. Είναι ζωτικής σημασίας να μπορούν να καταγράφονται τέτοιες περιπτώσεις και να έρχονται στο φως.
Φοβάμαι να σκεφτώ τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν εγώ και άλλοι/ες δεν γινόταν να μαγνητοσκοπήσουμε το περιστατικό. Θα μπορούσα κάλλιστα να είμαι εγώ εκείνος που θα καταδικαζόταν σήμερα.
»Ελπίζω αυτή η απόφαση να συμβάλει ώστε να ξανασκεφτούμε την εχθρική πολιτική απέναντι στους/στις αιτούντες/σες άσυλο στο Καλαί και αλλού, και να αναλάβουμε μια νέα, αλληλέγγυα προσέγγιση για τους ανθρώπους που αγωνίζονται εκεί και για όσους προσπαθούν να τους βοηθήσουν».
Ιστορικό
Ο εθελοντής Tom Ciotkowski απωθήθηκε βίαια από την αστυνομία το 2018, κατηγορούμενος για απείθεια και επίθεση, όταν ηχογράφησε Γάλλο αστυνομικό να σπρώχνει έναν άλλο εθελοντή στο Καλαί το 2018. Αντί να αντιμετωπιστεί ως θύμα αστυνομικής βίας, σύρθηκε στα δικαστήρια με ψευδείς κατηγορίες μέχρι τελικά να αθωωθεί τον Ιούνιο του 2019.
Η αρχική δίωξή του αντανακλά την ευρύτερη ευρωπαϊκή τάση ποινικοποίησης των πράξεων αλληλεγγύης, ως έναν τρόπο αποθάρρυνσης των ανθρώπων να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μεταναστών/ριών και των προσφύγων.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την ποινικοποίησης της αλληλεγγύης εδώ.