ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ

Το να είσαι ακτιβιστής/στρια σε μια ομάδα ή ένα δίκτυο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλει πάθος και αποφασιστικότητα, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο απ’ όσο ακούγεται. Πάνω απ’ όλα χρειάζονται η επιθυμία για αλλαγή και η πίστη πως τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διασφαλίζονται χωρίς εξαιρέσεις.

Ανεξαρτήτως του χρόνου που έχεις να διαθέσεις, μπορείς να συμβάλεις ουσιαστικά!

Μπορείς να ενταχθείς σε ένα από τα Δίκτυα Δράσης ή σε μια τοπική ομάδα στην πόλη σου ή κοντά σου, να προσφέρεις τις ιδέες και την οπτική σου και μαζί να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είτε για θεματικές εκστρατείες, είτε συνολικά για τις υποθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το να συμμετέχω στην Διεθνή Αμνηστία μου δίνει ελπίδα! Το να προσπαθείς μόνη σου είναι πολύ δύσκολο, ενώ τώρα είμαστε μαζί!

— Ι.Σ.

Πώς συμμετέχω στα Δίκτυα Δράσης;

Τα δίκτυα δράσης αποτελούνται από μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας που ενδιαφέρονται και εστιάζουν σε συγκεκριμένες θεματικές με βάση τις εκστρατείες της οργάνωσης. Λειτουργούν στην Αθήνα, συναντιούνται τακτικά και οργανώνουν δράσεις και εκδηλώσεις δια ζώσης ή διαδικτυακά.

Δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού: Το δίκτυο Προσφυγικού-Μεταναστευτικού έχει στόχο μέσα από τις δράσεις του να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και εν τέλει να κινητοποιήσει όλο και περισσότερα άτομα να προσεγγίσουν μέσα από το πρίσμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα μας. Αποτελεί ένα δίκτυο μελών και ακτιβιστών/στριων μέσα στο οποίο ανταλλάσσονται απόψεις, γεννιούνται ιδέες και ταυτόχρονα υλοποιούνται σχέδια που βασικό στόχο έχουν να αναδείξουν την κατάσταση και τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, όπως και να καταρρίψουν στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Δίκτυο Φύλου: Το Δίκτυο Φύλου υλοποιεί και συνδιοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την διασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων με παγκόσμιες ή τοπικές εκστρατείες. Στη χώρα μας έχει αναπτύξει σημαντική δράση για τις υποθέσεις του Ζακ Κωστόπουλου, της νομικής κατοχύρωσης του ορισμού του βιασμού με βάση τη συναίνεση στον ποινικό κώδικα (αρ. 336), όπως και τον τερματισμό της βίας και των διακρίσεων βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Δίκτυο για το Δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης: Το δίκτυο για το δικαίωμα στην Αντίρρηση Συνείδησης προωθεί την πλήρη αναγνώριση του δικαιώματος στην αντίρρηση συνείδησης στην στρατιωτική θητεία και την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των αντιρρησιών συνείδησης τόσο στο νόμο όσο και στην πράξη. Ασχολείται με τους/τις αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στους άλλους.

Α.Π.

Και οι Τοπικές Ομάδες;

Οι τοπικές ομάδες αποτελούν την καρδιά της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Ως ένα διεθνές κίνημα ανθρώπων που κινητοποιούμαστε για την προστασία και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Αυτό επιτυγχάνουν τα μέλη και οι ακτιβίστριες/στες των τοπικών ομάδων. Οι τοπικές ομάδες υπάρχουν προς το παρόν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Βέροια ενώ δημιουργούνται άμεσα και σε άλλες πόλεις!

Με την συμμετοχή σου σε μια τοπική ομάδα μπορείς να αναλάβεις δράση ως εξής:

Να οργανώσετε με την ομάδα δημόσιες δράσεις ακτιβισμού, καλλιτεχνικά δρώμενα, εκδηλώσεις ή και να τις συνδιοργανώσετε με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και φορείς που υπάρχουν στην πόλη, όπως φεστιβάλ.

Να συμμετάσχετε ενεργά στις υποθέσεις του τμήματος, συλλέγοντας υπογραφές, προωθώντας υποθέσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με γράμματα και εκκλήσεις προς φορείς, ενημερώνοντας την τοπική κοινωνία με υλικό της Διεθνούς Αμνηστίας ή και παρουσιάζοντας τις δράσεις μας στον τοπικό τύπο.

Να δημιουργήσετε υλικό που θα υποστηρίξει και θα απευθυνθεί προς υπερασπιστές/ριες δικαιωμάτων ή ανθρώπους σε κίνδυνο σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας έτσι στις παγκόσμιες εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας.

Να διοργανώσετε fundraising events, εκδηλώσεις για εξεύρεση πόρων για τις δράσεις της ομάδας αλλά και την ενίσχυση της οργάνωσης. Πώς συμμετέχω στις τοπικές ομάδες;

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να ενταχθείς σε μια ομάδα αλλά δεν υπάρχει στην περιοχή σου, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο activism@amnesty.org.gr

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.