ΣΟΥΔΑΝ: ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΧΑΡΤΟΥΜ ΤΟΥ 2019

Δημοσιεύθηκε στις 3 Ιουνίου 2021, 13:34Εκτύπωση

Οι σουδανικές αρχές πρέπει να επιταχύνουν τις έρευνες για τη δολοφονία τουλάχιστον 100 διαδηλωτών/τριών έξω από το αρχηγείο του στρατού τις ημέρες μετά τη στρατιωτική ανατροπή του προέδρου Omar al-Bashir, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, τη δεύτερη επέτειο της σφαγής.

Χιλιάδες ειρηνικοί/ές διαδηλωτές/ώτριες είχαν κατασκηνώσει έξω από το αρχηγείο του στρατού στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, απαιτώντας μετάβαση σε πολιτική, μη στρατιωτική κυβέρνηση, όταν δέχτηκαν επίθεση με ζωντανές σφαίρες, μαστίγια, ραβδιά και δακρυγόνα από έναν συνδυασμό δυνάμεων ασφαλείας από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφαλείας, καθώς και την αστυνομία.

«Τουλάχιστον 100 ειρηνικές/οί διαδηλώτριες/ωτές σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας, ενώ τουλάχιστον 700 τραυματίστηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν», δήλωσε o Deprose Muchena, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική. «Ενώ τα θύματα και οι οικογένειές τους εξακολουθούν με γενναιότητα να απαιτούν δικαιοσύνη, η εξεταστική επιτροπή που έχει διοριστεί για να ερευνήσει τη βάναυση καταστολή δεν έχει ακόμη εκδώσει ούτε καν προκαταρκτική έκθεση έναν χρόνο και εφτά μήνες μετά τη σύστασή της».

Η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεση που δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2020, τεκμηρίωσε επίθεση σε λιτανεία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις 3 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων παράνομων δολοφονιών, χρήσης υπερβολικής βίας, βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων, αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, σεξουαλικής βίας και εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, η οποία διαπράχθηκε από μέλη των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας.

Αποτελεί μια καρικατούρα δικαιοσύνης το γεγονός ότι, δύο χρόνια μετά την παράλογη και απρόκλητη επίθεση εναντίον άοπλων διαδηλωτών/ριών, που στέρησε δεκάδες ζωές, δεν έχει δημοσιευτεί καμία έκθεση έρευνας και κανένας υπεύθυνος για το αιματοκύλισμα δεν έχει λογοδοτήσει. Αντιθέτως, όσες/οι απαιτούν δικαιοσύνη έχουν αντιμετωπίσει και άλλες επιθέσεις.

Deprose Muchena, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική

Στις 11 Μαΐου 2021, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές, ενώ τραυμάτισαν δεκάδες επιπλέον, σε διαδήλωση στο Χαρτούμ, που απαιτούσε δικαιοσύνη για τη σφαγή που έγινε πριν από δύο χρόνια.

«Πρέπει και να αποδοθεί και να φανεί ότι αποδίδεται δικαιοσύνη για τα θύματα της σφαγής της 3ης Ιουνίου. Η κυβέρνηση του Σουδάν πρέπει να επιταχύνει τις έρευνες και να διώξει τους φερόμενους ως υπεύθυνους ανεξάρτητα από τον βαθμό τους, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για μια δίκαιη δίκη. Η ατιμωρησία δεν πρέπει να κερδίσει », δήλωσε ο Deprose Muchena.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.