ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Ο ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΛΟΑΤΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιουνίου 2021, 11:58Εκτύπωση

Ως απόκριση στην πρόταση νομικών τροποποιήσεων κατά των ΛΟΑΤΙ ατόμων που απαγορεύουν την εκπαίδευση, αλλά και τις διαφημίσεις, οι οποίες θεωρείται ότι «διαδίδουν», ή ακόμα και ότι απεικονίζουν, συναινετική ομόφυλη δραστηριότητα ή δήλωση ταυτότητας φύλου μπροστά σε παιδιά, ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας Ουγγαρίας David Vig δήλωσε:

«Αυτές οι προτάσεις, που απηχούν τους σκοτεινούς αντιγκέι προπαγανδιστικούς νόμους της Ρωσίας θα στιγματίσουν περαιτέρω τους ΛΟΑΤΙ ανθρώπους, εκθέτοντάς τους σε μεγαλύτερες διακρίσεις εντός ενός ήδη εχθρικού περιβάλλοντος για όσα άτομα είναι ή θεωρούνται ΛΟΑΤΙ.

»Η ενσωμάτωση τέτοιων τροπολογιών σε ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει τον τερματισμό της παιδικής κακοποίησης φαίνεται να είναι μια σκόπιμη απόπειρα της ουγγρικής κυβέρνησης να ταυτίσει την παιδοφιλία με ΛΟΑΤΙ άτομα.

Το ότι αυτό συμβαίνει αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ουγγαρία δείχνει πόσο ανάλγητη έχει γίνει η ​​κυβέρνηση Όρμπαν στη χρήση ενός μισητού λαϊκισμού που στοχοποιεί μειονότητες.

 

»Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της πρέπει να απαιτήσουν από τις ουγγρικές αρχές να αφαιρέσουν αυτές τις τροπολογίες από το νομοσχέδιο προτού πάει για ψήφιση στις 15 Ιουνίου».

 

Ιστορικό

Οι τροπολογίες ορίζουν ότι όλο το υλικό των μέσων ενημέρωσης που «διαδίδει ή απεικονίζει την ομοφυλοφιλία» δεν θα εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών, καθώς και ότι οι διαφημίσεις που αποτυπώνουν «εκτροπή από το βιολογικό φύλο, αλλαγή φύλου, διάδοση ή απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας» δεν θα είναι προσβάσιμες άτομα σε κάτω των 18 ετών.

Οι τροπολογίες ορίζουν επίσης ότι οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές διαφημίσεις που αποτυπώνουν «εκτροπή από το βιολογικό φύλο, αλλαγή φύλου, διάδοση ή απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας» θα μπορούν να εμφανίζονται μόνο μεταξύ 10 μ.μ. και 5 π.μ. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμα ή με αναστολή της εκπομπής τους.

Η πρόταση ορίζει επίσης ότι η σχολική εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα με θέμα τον «σεξουαλικό προσανατολισμό» μπορεί να πραγματοποιείται μονάχα εφόσον σέβεται τη «συνταγματική ταυτότητα» και τη χριστιανική κουλτούρα της Ουγγαρίας, και εφόσον δεν προωθεί τη συναινετική ομόφυλη δραστηριότητα ή τη δήλωση ταυτότητας φύλου.

Το νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί και να εγκριθεί στις 15 Ιουνίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.