ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ

Πως συμμετέχουν οι νέοι και νέες στη Διεθνή Αμνηστία;

Εκτός από τη συμμετοχή σε μία τοπική ομάδα, η Διεθνής Αμνηστία σου δίνει τη δυνατότητα, εάν είσαι φοιτητής, να πάρεις μέρος σε μια ήδη υπάρχουσα φοιτητική ομάδα ή να ξεκινήσεις μια νέα ομάδα δράσης που θα δραστηριοποιείται μέσα στο πανεπιστήμιό σου. Οι ομάδες οργανώνουν δημόσιες δράσεις για να υποστηρίξουν τις εκστρατείες της οργάνωσης, κρατούν περίπτερα ενημέρωσης σε μουσικά φεστιβάλ και σε άλλες εκδηλώσεις, γράφουν γράμματα υποστήριξης ή πίεσης, διοργανώνουν εκδηλώσεις για να συγκεντρώσουν χρήματα, αλλά περνούν και ευχάριστα στις συναντήσεις τους και στις δράσεις που διοργανώνουν.

Τι ακριβώς είναι οι φοιτητικές ομάδες δράσης;

Οι φοιτητικές ομάδες της Διεθνούς Αμνηστίας αποτελούνται από νέους ακτιβιστές και ακτιβίστριες, οι οποίοι είναι κυρίως φοιτητές. Συναντιούνται περίπου μια φορά την εβδομάδα και αποφασίζουν με ποιους τρόπους θα στηρίξουν τις εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας και ποιες δράσεις θα οργανώσουν ανάλογα με τις προτεραιότητες της οργάνωσης. Δρουν μέσα στο Πανεπιστήμιό τους και είναι η φωνή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτό. Έτσι, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κουλτούρας ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Πως βοηθούν οι φοιτητικές ομάδες τη δουλειά της Διεθνούς Αμνηστίας

Ως μέλος μιας φοιτητικής ομάδας δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα για να βοηθήσεις το έργο της, όπως:

• να γράφεις γράμματα σε κυβερνήσεις για να πιέσεις να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή, ως ένδειξη συμπαράστασης, απευθείας σε ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί.

• να στέλνεις επείγουσες εκκλήσεις για ανθρώπους που χρειάζονται άμεση βοήθεια, αν για παράδειγμα κινδυνεύουν να βασανιστούν ή να θανατωθούν.

• να οργανώσεις ακτιβιστικές δράσεις στη σχολή σου για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον και να ενημερώσεις τους συμφοιτητές σου για ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• να διοργανώνεις εκδηλώσεις για να οργανώσεις χρήματα για τους σκοπούς της οργάνωσης, όπως π.χ. ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο σου.

• να συνεργάζεσαι με τις τοπικές ομάδες και το Τμήμα στις παγκόσμιες εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας.

Και, πάνω από όλα, να χρησιμοποιείς τη φαντασία, το πάθος και την όρεξή σου για να συμβάλεις στο όραμα ενός κόσμου, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τα απολαμβάνουν όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι.

Οι φοιτητικές ομάδες της Διεθνούς Αμνηστίας δραστηριοποιούνται στη Νομική Αθηνών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Επίσης, υπάρχει μια φοιτητική ομάδα στη Θεσσαλονίκη. Εάν είσαι φοιτητής ή φοιτήτρια στα παραπάνω πανεπιστήμια μπορείς να γίνεις μέλος σε αυτές τις ομάδες και να συνεισφέρεις έτσι στις δράσεις της οργάνωσης!