ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2019

Δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019, 12:14Εκτύπωση

Κάποιες φορές μια έκκληση μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτή είναι η βάση της εκστρατείας «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων» (Write for Rights), η οποία υλοποιείται εδώ και 17 χρόνια και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμια. Απλώς, πρέπει η έκκληση αυτή να απευθύνεται στους κατάλληλους παραλήπτες, και να γίνει από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων;

Κάθε φθινόπωρο, καλούμε τους ανθρώπους που ευαισθητοποιούνται σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, να στείλουν μια έκκληση για συγκεκριμένες υποθέσεις ατόμων που κινδυνεύουν. Η έκκληση αυτή απευθύνεται σε θεσμικές αρχές (Υπουργός Δικαιοσύνης, πρωθυπουργοί, πρόεδροι χωρών κλπ.) – οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τη δίωξη ή την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, και την εξουσία να βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων.

Οι δικές σας εκκλήσεις ενώνονται μαζί με εκατομμύρια άλλες και μπορούν να αλλάξουν ζωές – και όντως τις αλλάζουν. Εκατομμύρια άνθρωποι από πάνω από 150 χώρες, αγωνίζονται ταυτόχρονα για τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Κι έτσι, οι χιλιάδες δράσεις που διοργανώνονται και οι εκατομμύρια υπογραφές που μαζεύονται, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και ασκούν πολύ μεγάλη πίεση.

Έχει αποτελέσματα;

Ναι! Κάθε χρόνο, πετυχαίνουμε πραγματική βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων χάρη στη δράση σας. Άνθρωποι που αδίκως είχαν φυλακιστεί απελευθερώνονται. Βασανιστές οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Ψευδείς κατηγορίες αποσύρονται και φυλακισμένα άτομα έχουν καλύτερη μεταχείριση.

Πέρσι για παράδειγμα, η εκστρατεία της Gulzar Duishenova για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, είχε αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2019, καθώς το Κιργιστάν επικύρωσε τελικά τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Οι υποστηρικτές και οι υποστηρίκτριες του αγώνα της Gulzar είχαν γράψει περίπου 250.000 μηνύματα, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις της.

Δείτε εδώ τις επιτυχίες και τη συμμετοχή στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων για το 2018.

Εδώ και 16 χρόνια, στα πλαίσια του Παγκοσμίου Μαραθωνίου Γραμμάτων, πάρα πολλοί άνθρωποι βρήκαν δικαίωση: τον Albert Woodfox από τις ΗΠΑ (μέλους των Μαύρων Πανθήρων και ενός από τους τρεις κρατούμενους που έμειναν γνωστοί ως «Angola Three», που απελευθερώθηκε μετά από 43 χρόνια σε απομόνωση), του Ales Bialiatski από τη Λευκορωσία, της Birtukan Mideksa από την Αιθιοπία, της Chelsea Manning από τις ΗΠΑ (που φυλακίστηκε για τις διαρροές μέσω Wikileaks), της Yorm Bopha από την Καμπότζη, των Fred Bauma και Yves Makwamba από το Κονγκό, του Jabbar Savalan από το Αζερμπαϊτζάν, της Jabeur Mejri από την Τυνησία, της Jeanette Solstad Remø από τη Νορβηγία, και τόσων ακόμα. Πραγματικοί άνθρωποι, με πραγματικές ζωές, που πλέον μπορούν να τις ζήσουν, χάρη στην κινητοποίηση και τη δράση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Δείτε κάποιες από τις επιτυχίες αυτές εδώ.

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Από τώρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, συντονιστείτε παγκόσμια με εκατομμύρια ακτιβιστές και ακτιβίστριες, μάθετε περισσότερα για τις υποθέσεις, υπογράψτε τις εκκλήσεις και λάβετε δράση!

Οι νέοι άνθρωποι είναι οι ηγέτες του σήμερα!

Συχνά λέγεται ότι οι νέοι άνθρωποι είναι οι μελλοντικοί/ες ηγέτες/ιδες μας. Εμείς λέμε, είναι εδώ τώρα και ήδη επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν μερικές από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχουμε αντιμετωπίσει παγκοσμίως. Από την αποκάλυψη της αδικίας που σχετίζεται με το κλίμα, στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, από την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης μέχρι την αποκάλυψη της αστυνομικής βίας, τα παιδιά και οι νέοι/ες είναι ηγετική δύναμη για την κοινωνική αλλαγή.

Στα 3,1 δισεκατομμύρια, αντιπροσωπεύουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού – πολλοί/ές από τους οποίους/ες στον Παγκόσμιο Νότο. Πολύ συχνά, είναι αυτοί/ες που πλήττονται περισσότερο από τις μεγαλύτερες αδικίες του κόσμου, βιώνοντας από πρώτο χέρι τις αφόρητες συνέπειές τους. Βλέπουν τις κοινότητες τους να διαλύονται από την φτώχεια, την ανισότητα, τις διακρίσεις, τη διαφθορά - και νιώθουν την υποχρέωση να αντισταθούν σε αυτή την πραγματικότητα.

Αλλά με μια συλλογικότητα, την επονομαζόμενη «Πώς τολμούν!», οι υπεύθυνοι/ες ενήλικες προσπαθούν να τους/τις εξαφανίσουν, μέσα από την παρενόχληση, την επίθεση και τη φυλάκιση των νέων. Φέτος, το Write for Rights ενώνει τη δύναμή του με αυτά τα παιδιά και τους νέους/ες - για να τους υποστηρίξει, να τους δώσει δύναμη και τη δυνατότητα να συνεχίσουν να τολμούν εκεί όπου οι ενήλικες στην εξουσία αποτυγχάνουν - και να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο.

Κινητοποιηθείτε μαζί τους!

 

Ελλάδα: Sarah και Seán
 

 

 

Ιράν: Yasaman Aryani
 

 

Νιγηρία: Nasu Abdulaziz

 

Φιλιππίνες: Marinel Ubaldo
 

 

Λευκορωσία: Emil Ostrovko
 

 

 Μεξικό: Jose Andrian

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.