15 ΜΕΓΑΛΕΣ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Η παγκόσμια εκστρατεία του Μαραθωνίου Γραμμάτων είναι πλέον 15 ετών και μεγαλύτερη και δυνατότερη από ποτέ
Όλα ξεκίνησαν στην Πολωνία, με ένα νεαρό άνδρα να προσπαθεί να εντυπωσιάσει μια νέα γυναίκα. Οι δυο τους γνωρίστηκαν σε ένα φεστιβάλ και εκείνη του είπε για κάποια 24ωρα δρώμενα στα οποία είχε παρευρεθεί στην Αφρική, όπου πολλοί άνθρωποι έγραφαν γράμματα διαμαρτυρίας σε κυβερνήσεις. Εμπνευσμένος από την ιστορία της –και θέλοντας να την ξανασυναντήσει- την προσκάλεσε στην τοπική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας όπου αποφάσισαν να διοργανώσουν τα ίδια δρώμενα.
Η ιδέα αυτή έπιασε, και μέσα σε ένα χρόνο, ο Μαραθώνιος Γραμμάτων μετατράπηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο συγγραφής γραμμάτων. Αυτό ήταν το 2002. Σήμερα, ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους σωστούς λόγους. Όλα αυτά τα χρόνια, η εκστρατεία έχει βοηθήσει να απελευθερωθούν τουλάχιστον 48 άνθρωποι από άδικη φυλάκιση. Αυτό σημαίνει ότι 48 άτομα επανεκκίνησαν και προχώρησαν με τη ζωή τους -χάρη σε εκατομμύρια δράσεις από ανθρώπους σαν εσάς σε σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη.
Εδώ παρουσιάζουμε μόνο 15 περιπτώσεις από τα 15 χρόνια- ένας λόγος, αν μη τι άλλο, για να γράψετε γράμματα και αυτή τη χρονιά
1. ALBERT WOODFOX, ΗΠΑ
Ο τελευταίος από τα φυλακισμένα μέλη της ομάδας Angola 3, ο Albert Woodfox απελευθερώθηκε επιτέλους το Φεβρουάριο του 2016. Βρίσκονταν στη φυλακή για 43 χρόνια και 10 μήνες σε απομόνωση σε μια φυλακή της Λουιζιάνα- θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο διάστημα στο οποίο έχει αντέξει κάποιος στην απομόνωση στις Η.Π.Α.
«Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια το πόσο σημαντικό ήταν να λαμβάνω γράμματα από ανθρώπους από όλο τον κόσμο», είπε ο Albert. «Μου έδινε την αίσθηση ότι όλο αυτό αξίζει –με έπειθε ότι αυτό που έκανα ήταν το σωστό». Ακτιβιστές από όλον τον κόσμο έστειλαν περισσότερες από 650.000 εκκλήσεις στα πλαίσια του Μαραθωνίου.
2. ALES BIALIATSKI, Λευκορωσία
Ο γνωστός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ales Bialiatski, απελευθερώθηκε από μια εργατική φυλακή της Λευκορωσίας το 2014. Ήταν μία από τις υποθέσεις του Μαραθωνίου Γραμμάτων του 2012, και έλαβε περισσότερα από 40.000 γράμματα από υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας. «Θέλω να σας ευχαριστήσω κυρίως για τη ψυχολογική υποστήριξη», είπε κατά την απελευθέρωσή του. «Αυτό που έκανε πραγματικά τη διαφορά ήταν τα γράμματα που έλαβα από απλούς ανθρώπους, και θέλω να πω ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους ακτιβιστές σας για αυτό».
3. BIRTUKAN MIDEKSA, Αιθιοπία
Η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιθιοπίας Birtukan Mideksa απελευθερώθηκε από τη φυλακή τον Οκτώβρη του 2010 αφού ασκήθηκε πίεση για την υπόθεσή της στον Μαραθώνιο Γραμμάτων τον προηγούμενο χρόνο. Μας είπε το 2013: «Η πίεση που ασκήσατε προς την κυβέρνηση της Αιθιοπίας ήταν καταλυτική και αποτέλεσε την ουσιαστική βάση για την διασφάλιση της απελευθέρωσης μου».
4. CHELSEA MANNING, ΗΠΑ
Η αμερικανίδα πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος Chelsea Manning απελευθερώθηκε τον Μάιο του 2017, όταν ο πρώην πρόεδρος Barack Obama αναίρεση την ποινή της για 35ετή φυλάκιση, στο τέλος της θητείας του. Το 2015 περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι κάλεσαν για την απελευθέρωσή της. Η ίδια είπε: «Μακάρι να είχα το χρόνο και τη δυνατότητα να ευχαριστήσω τον καθένα σας ξεχωριστά για την χαρά που μου έδινε το κάθε γράμμα και οι κάρτες σας».
5. YORM BOPHA, Καμπότζη
Η ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων στέγασης Yorm Bopha απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο του 2013. Είχε πρωτοστατήσει σε διαμαρτυρίες ενάντια σε προσπάθειες να υφαρπάξουν τη γη από την κοινότητά της και είχε φυλακιστεί με ψευδείς κατηγορίες. Παρόλο που οι κατηγορίες εναντίον της δεν αποσύρθηκαν ποτέ, της επιτράπηκε να γυρίσει σπίτι. «Θέλω να ευχαριστήσω τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας!», είπε. «Η εκστρατεία σας έχει πετύχει το σκοπό της, όπως αποδεικνύει και η αποφυλάκιση μου».
6. FRED BAUMA & YVES MAKWAMBA, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Οι νεαροί ακτιβιστές Fred και Yves απελευθερώθηκαν στα τέλη του Αυγούστου του 2016 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ένας εκπληκτικός αριθμός 170.000 ατόμων έλαβαν δράση υπέρ των δύο στα πλαίσια της εκστρατείας του Μαραθωνίου Γραμμάτων. «Κάθε γράμμα, κάθε επίσκεψη, κάθε λέξη μας δυνάμωνε και ενίσχυσε την επιμονή μας σε αυτό τον μακρύ και δύσβατο δρόμο προς την ελευθερία και την δημοκρατία», δήλωσε ο Yves. Δέκα από τους συν-ακτιβιστές τους, όλοι μέλη του κινήματος νεολαίας LUCHA απελευθερώθηκαν επίσης το 2016.
7. JABBAR SAVALAN, Aζερμπαϊτζάν
O Jabbar Savalan, ένας νέος ακτιβιστής που είχε φυλακιστεί στο Αζερμπαϊτζάν, έλαβε χάρη και απελευθερώθηκε το 2011 μέσα σε λίγες ημέρες αφότου γράμματα ακτιβιστών έφτασαν στη χώρα. Είχε φυλακιστεί με ψευδείς κατηγορίες που αφορούσαν ναρκωτικά, όταν "τόλμησε" να οργανώσει ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης. «Η υποστήριξη που έλαβα ήταν τόσο μεγάλη που με έκανε να νιώσω ότι δεν βρισκόμουν στη φυλακή», μας είπε.
8. JABEUR MEJRI, Tυνησία
Ο Jabeur Mejri έλαβε χάρη το 2014 και απελευθερώθηκε προσωρινά έπειτα από παγκόσμια πίεση από τους υποστηρικτές της Αμνηστίας που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο Γραμμάτων του 2013. Ο Jabeur πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή για κάποιες δημοσιεύσεις στο Facebook που θεωρήθηκαν προσβλητικές προς το Ισλάμ. «Τα πράγματα καλυτέρευσαν όταν δόθηκε περισσότερη προσοχή στην υπόθεση μου και κάποιοι ακτιβιστές και δημοσιογράφοι ήρθαν να με επισκεφθούν στην φυλακή» είπε ο Jabeur. «Η υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας είχε μεγάλο αντίκτυπο, είμαι πολύ χαρούμενος που ευαισθητοποιήσατε τον κόσμο για την υπόθεση μου, όχι μόνο με τους ακτιβιστές σας, αλλά και με το κοινό της Τυνησίας.»
9. JEANETTE SOLSTAD REMØ, Nορβηγία
Ο Ιούνιος του 2016 σημάδεψε το τέλος του αγώνα της Jeanette Solstad Remø για να έχει το δικαίωμα να αναγνωρίζεται ως γυναίκα, χωρίς να πρέπει να συμβιβάσει την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματά της. Η Νορβηγία πέρασε έναν καινούριο νόμο δίνοντας στα τρανς άτομα νομική αναγνώριση μέσα από μια γρήγορη, προσβάσιμη και λειτουργική διαδικασία. Στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Γραμμάτων του 2014, εκατοντάδες άτομα υποστήριξαν την εκστρατεία της Jeanette, κάτι που οδήγησε σε μια ιστορική μεταρρύθμιση που κατήργησε την επαίσχυντη πρακτική της Νορβηγίας σε παρεμβατικές διαδικασίες που παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
10. JERRYME CORRE, Φιλιππίνες
Ο Jerryme Corre πέρασε τέσσερα χρόνια στη φυλακή μετά την σύλληψη του από αστυνομικούς το 2012 και βασανίστηκε προκειμένου να ομολογήσει για ένα έγκλημα που ποτέ δεν έκανε. Η υπόθεση του στα πλαίσια του Μαραθωνίου Γραμμάτων του 2014 έλαβε άμεσα την στήριξη 70.000 ανθρώπων παγκοσμίως, οδηγώντας τις αρχές των Φιλιππίνων να διεξάγουν έρευνα για τις κατηγορίες του Jerryme σχετικά με τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε από έναν αστυνομικό. Τον Μάρτιο του 2016, ο αστυνομικός Jerick Dee Jimenez καταδικάστηκε για βασανισμό σε ποινή φυλάκισης. Επιπλέον, ο ίδιος αστυνομικός αναγκάστηκε να πληρώσει αποζημίωση στον Jerryme για ηθική και σωματική βλάβη. Ήταν μια ιστορική απόφαση για την αστυνομική βία στις Φιλιππίνες, καθώς έγινε η πρώτη καταδίκη υπό τον Νόμο κατά των Βασανιστηρίων του 2009, έπειτα από χρόνια συνεχών δράσεων και εκστρατειών από τους ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας.
11. MOSES AKATUGBA, Nιγηρία
Μετά από 10 χρόνια στη φυλακή και περισσότερα από 800.000 μηνύματα από ακτιβιστές ανά τον κόσμο, η ζωή του Moses Akatugba σώθηκε τον Ιούνιο του 2015. Έχοντας αδίκως κατηγορηθεί για κλοπή τριών κινητών τηλεφώνων, είχε βασανιστεί και αδίκως καταδικαστεί σε θάνατο σε ηλικία 16 ετών. Του δόθηκε χάρη μετά από πιέσεις των υποστηρικτών της Διεθνούς Αμνηστίας κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου Γραμμάτων του 2014 και της εκστρατείας μας "Σταματήστε τα Βασανιστήρια". «Τα μέλη και οι ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας είναι οι ήρωες μου», δήλωσε ο Moses. «Υπόσχομαι να είμαι και εγώ υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- για να παλέψω για άλλους».
12. MUHAMMAD BEKZHANOV, Ουζμπεκιστάν
Ο δημοσιογράφος Muhammad Bekzhanov απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 μετά από 17 χρόνια φυλάκισης. Ήταν ένας από τους πλέον μακροχόνια κρατούμενους δημοσιογράφους παγκοσμίως και τον στήριξαν χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο ως μέρος του Μαραθωνίου 2015 και της εκστρατείας μας Stop Torture.
13. DR TUN AUNG, Μιανμάρ
Ο φυλακισμένος συνείδησης Dr Tun Aung απελευθερώθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Ο ηγέτης της μουσουλμανικής κοινότητας είχε καταδικαστεί σε 17 χρόνια φυλάκισης το 2012 επειδή προσπάθησε να ηρεμήσει μια εξέγερση μεταξύ των βουδιστών και των κοινοτήτων Rohingya στην επαρχεία Rakhine. Χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως έγραψαν γράμματα, ζητώντας την απελευθέρωση του, ως μέρος του Μαραθωνίου 2013. Σήμερα, ο Dr Tun Aung είναι μέλος της Αμνηστίας. Μας είπε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι εγώ προσωπικά ήμουν ένα από εκείνα τα άτομα για τα οποία συμμετείχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι στο Μαραθώνιο Γραμμάτων, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στην τελική απελευθέρωσή μου. Τώρα γράφω και εγώ για όσους βρίσκονται ακόμα στη φυλακή, καταδικασμένοι επειδή αντιτάχθηκαν στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
14. VALENTINA ROSENDO CANTÚ και INÉS FERNÁNDEZ ORTEGA, Μεξικό
Η κυβέρνηση του Μεξικό ανέλαβε τελικά την ευθύνη για τον βιασμό της Valentina Rosendo Cantú και της Inés Fernández Ortega από στρατιώτες. Οι δύο γυναίκες είχαν βιαστεί από στρατιώτες του μεξικανικού στρατού το 2002. Από τότε ξεκίνησαν μια αδιάκοπη εκστρατεία για δικαιοσύνη. Η Αμνηστία ενίσχυσε τις εκκλήσεις τους μέσω του Μαραθωνίου Γραμμάτων του 2011. «Χωρίς τα γράμματά σας, τη δράση σας και την αλληλεγγύη σας, δεν θα τα είχαμε καταφέρει αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Βαλεντίνα.
15. YECENIA ARMENTA, Μεξικό
Η Yecenia Armenta αποφυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2016. Είχε συλληφθεί στις 10 Ιουλίου 2012, ξυλοκοπήθηκε, παραλίγο να χάσει την ζωή της από ασφυξία, ενώ βιάστηκε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων που κράτησαν 15 ώρες, μέχρι που αναγκάστηκε να «ομολογήσει» ότι συμμετείχε στη δολοφονία του συζύγου της. Οι υποστηρικτές της Αμνηστίας έστειλαν περίπου 300.000 εκκλήσεις γι’ αυτήν στο πλαίσιο των εκστρατειών Stop Torture και Μαραθώνιος Γραμμάτων. «Όταν λαμβάνω όλα αυτά τα γράμματα που λένε πως δεν είμαι μόνη», είπε, «με κάνει να αισθάνομαι υπέροχα. Και σκέφτομαι: «Ναι, είναι αλήθεια, δεν είμαι μόνη».