ΝΙΓΗΡΙΑ: ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ NASU ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019, 10:33Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Ο Nasu πυροβολήθηκε και εκδιώχθηκε από το σπίτι του στο Otodo Gbame της Νιγηρίας. Απαίτησε δικαιοσύνη, αποζημίωση και να δοθεί τέλος στις εξαναγκαστικές εξώσεις.

Ο Nasu Abdulaziz διέμενε στο χωριό Otodo Gbame της πόλης Lagos στη Νιγηρία. Το Otodo Gbame ήταν πάντα ένας αυθαίρετος οικισμός και παρόλα αυτά αποτελούσε το σπίτι του.

Οι άνδρες της αστυνομίας ήρθαν πρώτη φορά όταν ο Nasu ήταν 21 ετών - κατέφθασαν με όπλα και μπουλντόζες ένα βράδυ χωρίς καμία προειδοποίηση. Οι άνδρες αυτοί έδρασαν με βάσει τις εντολές που είχαν από την κυβέρνηση και επιτέθηκαν στα σπίτια της - εδώ και έναν αιώνα - κοινότητας, καταστρέφοντας και καίγοντας τα, πυροβολώντας τις οικογένειες και διαλύοντας τις ιδιοκτησίες.

Αυτοί οι άνδρες ήρθαν ξανά αρκετές φορές. Τη μία από αυτές ο Nasu πυροβολήθηκε στο χέρι και μετά βίας επέζησε. Άλλη μια φορά, οι άνδρες αυτοί έβαλαν φωτιά και χρησιμοποιήσαν δακρυγόνα με στόχο να εξαναγκάσουν τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους. Οι πανικόβλητοι/ες κάτοικοι δραπέτευσαν και κάποιοι/ες από αυτούς/ες κατέφυγαν στη λιμνοθάλασσα που βρίσκεται κοντά ώστε να διαφύγουν από τη βία. Θεωρείται ότι 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 αγνοούνται ακόμα.

Συνολικά, 30.000 άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους. Πολλοί αναγκάστηκαν να ζουν σε κανό, κάτω από γέφυρες ή με άλλους ανθρώπους σε ασφυκτικές συνθήκες. Ο Nasu είναι μέλος της Νιγηριανής Ομοσπονδίας Άτυπων Οικισμών και Παραγκουπόλεων, ένα μαζικό κίνημα που δεν θα σταματήσει μέχρι να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη στέγη.


Υπέγραψε την έκκληση και απαίτησε από τις αρχές:

  • Να διερευνηθεί η εξαναγκαστική έξωση της κοινότητας του Nasu και να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι θα επανεγκατασταθούν και θα τους δοθεί πλήρης αποζημίωση.
  • Να δεσμευτούν για την αναστολή των εξαναγκαστικών εξώσεων στην περιοχή του Lagos.