ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ SARAH ΚΑΙ ΤΟΥ SEAN

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019, 14:10Εκτύπωση

Στην Ελλάδα, μπορεί να βρεθείς στη φυλακή επειδή προσπάθησες να σώσεις μια ζωή. Συνέβη στον Seán Binder, 25 και στη Sara Mardini, 24 ετών καθώς βοηθούσαν στον εντοπισμό φουσκωτών που μετέφεραν πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κατάσταση κινδύνου. Αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 25 ετών.

H Sarah και ο Seán γνωρίστηκαν όντας εκπαιδευόμενοι εθελοντές διασώστες στη Λέσβο, στην Ελλάδα. Η Sarah είναι πρόσφυγας από τη Συρία. Το ταξίδι της στην Ευρώπη έγινε γνωστό στα διεθνή μέσα, καθώς με την αδερφή της έσωσαν 18 άτομα επαναφέροντας τη βυθιζόμενη βάρκα σε ασφαλές σημείο. Ο Seán Binder είναι γιος Βιετναμέζου πρόσφυγα. Δεν μπορούσαν να βλέπουν τους πρόσφυγες να πνίγονται και να μην κάνουν τίποτα.

Η ανθρωπιστική τους βοήθεια έσωσε ζωές, αλλά όπως πολλοί/ες άλλοι/ες στην Ελλάδα ποινικοποιούνται επειδή βοηθούν πρόσφυγες. Οι δυο τους κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν έως και 25 χρόνια φυλακής με την κατηγορία του «λαθρεμπορίου ανθρώπων». Βρίσκονταν ήδη πάνω από 100 ημέρες στη φυλακή προτού αφεθούν με εγγύηση το Δεκέμβριο του 2018.

«Η ανθρωπιστική εργασία δεν είναι εγκληματική, αλλά ούτε ηρωική. Το να βοηθάς τους άλλους πρέπει να είναι φυσιολογικό. Οι πραγματικοί άνθρωποι που υποφέρουν και πεθαίνουν είναι εκείνοι που ήδη προσπαθούν να γλιτώσουν από τις διώξεις». Seán Binder

Η ποινικοποίηση των εργαζόμενων στην ανθρωπιστική βοήθεια και η εγκατάλειψη των προσφύγων στη θάλασσα δεν θα αποτρέψει τους τελευταίους από το να τη διασχίζουν, αλλά θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα! Κάλεσε τις ελληνικές αρχές:

  • Να αποσύρουν τις κατηγορίες κατά της Sarah Mardini και του Seán Binder
  • Να αναγνωριστεί δημόσια η νομιμότητα της ανθρωπιστικής εργασίας που υποστηρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών/ριων

Υπογράφοντας αυτή την έκκληση, θα σταλεί αυτόματα το παρακάτω email στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι στην Ελλάδα μπορείς να πας φυλακή επειδή σώζεις ζωές. Αυτό συνέβη στην διασώστρια Sarah Mardini και στον επίσης διασώστη Seán Binder. Εργάζονταν εθελοντικά για μια οργάνωση έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο και βοηθούσαν ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο στη θάλασσα. Αλλά κατέληξαν στη φυλακή με κατηγορίες για κατασκοπεία, παράνομη διακίνηση μεταναστών/ριών και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση εωσότου αποφυλακίστηκαν με εγγύηση τον Δεκέμβριο του 2018 εν αναμονή της δίκης.

Καμία κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θεωρεί ως εγκληματίες ανθρώπους που βοηθούν πρόσφυγες, αντί να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει το δικαίωμα των προσφύγων να βρουν έναν ασφαλή τόπο για να ζήσουν. Όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να διαφύγουν από συγκρούσεις, βασανιστήρια ή άλλες μορφές βίας στις χώρες τους, συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να κάνουν πολύ επικίνδυνα ταξίδια ώστε να φτάσουν σε ασφαλή τόπο.

Σας παρακαλούμε να διασφαλίσετε ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον της Sarah Mardini και του Seán Binder θα αποσυρθούν άμεσα και να αναγνωρίσετε τη νομιμότητα των ανθρωπιστικών δράσεων και των δραστηριοτήτων που διενεργούνται από ανθρώπους που δρουν προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών/ριών.