ΙΡΑΝ: ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η YASAMAN ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019, 10:29Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Στο Ιράν, θεωρείται έγκλημα μια γυναίκα να κυκλοφορεί δημόσια χωρίς να έχει το κεφάλι της καλυμμένο. Η 24 ετών ακτιβίστρια, Yasaman Aryani θέλησε να το αλλάξει αυτό. Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης επειδή διεξήγαγε εκστρατεία κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μαντήλας.  

Ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 2019, όταν η Yasaman και η μητέρα της έβγαλαν τις μαντήλες τους και περπάτησαν μέσα σε ένα βαγόνι τρένου μόνο με γυναίκες στην Τεχεράνη, μοιράζοντας άσπρα λουλούδια. Η Yasaman μίλησε για την ελπίδα ενός μέλλοντος όπου όλες οι γυναίκες θα έχουν την ελευθερία να διαλέγουν τι θα φορούν, «εγώ χωρίς τη χιτζάμπ και εσύ με τη χιτζάμπ». Όταν ένα σχετικό βίντεο έγινε ευρέως γνωστό, η Yasaman συνελήφθη και της αποδόθηκε η κατηγορία «υποκίνησης και διευκόλυνσης της διαφθοράς και  της πορνείας» μέσω της προώθησης της «αφαίρεσης της μαντήλας».

Αφότου οι αρχές κράτησαν τη Yasaman φυλακισμένη σε απομόνωση και την απείλησαν ότι θα συλλάβουν την οικογένεια της αν η ίδια δεν «μετανοήσει», την καταδίκασαν σε 16 χρόνια φυλάκισης. Είναι υποχρεωμένη να εκτίσει τα δέκα από τα 16 χρόνια της ποινής.

Η σκληρή τιμωρία της Yasaman αποτελεί μέρος της ευρύτερης καταστολής των εκστρατειών που διοργανώνουν οι γυναίκες κατά των καταναγκαστικών νόμων που επιβάλλουν τη μαντήλα στο Ιράν. Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να υφαρπάξουν από τη Yasaman τα καλύτερα χρόνια της ζωής της - επειδή απλά πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τι θα φορέσουν.


Βοήθησε μας για να επιτύχουμε την απελευθέρωση της Yasaman. Υπόγραψε την έκκληση, απευθύνσου στις ιρανικές αρχές απαιτώντας:

  • Την απελευθέρωση χωρίς όρους της Yasaman Aryani από τη φυλακή,
  • Την απελευθέρωση χωρίς όρους από τη φυλακή όλων των γυναικών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους και βρίσκονται υπό κράτηση επειδή διαδήλωναν ειρηνικά κατά της μαντήλας.