ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2018: ΣΧΕΔΟΝ 6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2019, 13:42Εκτύπωση

Κάθε χρόνο, το μεγαλύτερο γεγονός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο όλο και μεγαλώνει. Η εκστρατεία του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων [Write for Rights] για το 2018 δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με τους ανθρώπους να γράφουν εκατομμύρια μηνύματα που άλλαξαν τις ζωές γυναικών ακτιβιστριών παγκοσμίως.

Κατέφταναν σε δεκάδες, εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες. Ήταν φοιτητές/ριες, γονείς, δάσκαλοι/ες, φίλοι/ες - συνηθισμένοι άνθρωποι που έδωσαν λίγο από το χρόνο τους για να κάνουν ένα tweet, να πληκτρολογήσουν, να ζωγραφίσουν ή να γράψουν ένα μήνυμα υποστήριξης για κάποιον/α που δεν γνώρισαν ποτέ. Έκαναν αυτή την κίνηση στο εκπληκτικό νούμερο των 5,911,113 φορών, ως μέρος της εκστρατείας του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων για το 2018 της Διεθνούς Αμνηστίας - έναν ετήσιο μαραθώνιο επιστολών που έχει γίνει το μεγαλύτερο γεγονός για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

Αυτό που είναι εκπληκτικό δεν είναι ότι οι άνθρωποι έγραψαν όλα αυτά τα μηνύματα - αν και αυτό είναι επίσης απίστευτο. Όχι, αυτό που είναι εκπληκτικό είναι η διαφορά που έκαναν αυτά τα μηνύματα στη ζωή των γενναίων γυναικών ακτιβιστριών που υποστηρίξαμε το 2018. Εδώ είναι μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς οι λέξεις σας άλλαξαν ζωές.


© Amnesty International

Η Gulzar πέτυχε μια τεράστια νίκη για τα δικαιώματα αναπηρίας

Η Gulzar Duishenova υπερασπιζόταν τα δικαιώματα αναπηρίας στη χώρα της εδώ και χρόνια. Τον Μάρτιο του 2019, η επιμονή της απέδωσε καρπούς όταν το Κιργιστάν υπέγραψε τελικά τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Οι υποστηρικτές/ριες έγραψαν σχεδόν 1/4 εκατομμύριο μηνύματα που την υποστήριζαν. «Είμαι ευγνώμων για όλη την υποστήριξη και την αλληλεγγύη από τόσους/ες πολλούς/ες ακτιβιστές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας που ενδιαφέρονται για τα δικαιώματά μας παρά το γεγονός ότι προέρχονται από διαφορετική χώρα», δήλωσε η Gulzar.


© Fernando Figueiredo Silva

Η οικογένεια της Marielle βρέθηκε αρκετά βήματα πιο κοντά στη δικαιοσύνη

Η Marielle Franco ήταν μία χαρισματική τοπική πολιτικός που υποστήριζε πάντα τους φτωχότερους ανθρώπους της Βραζιλίας: τις μαύρες γυναίκες, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, τους νέους/ες. Τον Μάρτιο του 2018, την πυροβόλησαν εν ψυχρώ στο αυτοκίνητό της. Οι ειδικοί είπαν ότι οι σφαίρες ανήκαν στην ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας. Ένα χρόνο αργότερα, δύο πρώην αστυνομικοί συνελήφθησαν για τη δολοφονία της. Ήταν ένα μικρό βήμα προς τη δικαιοσύνη, το οποίο χωρίς αμφιβολία ενισχύθηκε από τα περισσότερα από μισό εκατομμύριο μηνύματα που απαιτούσαν να απαντηθεί το ερώτημα «Ποιος σκότωσε τη Marielle Franco;»

«Με βοηθά να σηκωθώ το πρωί και να δω κάποιο νόημα, γνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτό το μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο στοργής», δήλωσε η Monica Benicio (φωτογραφία), η συντρόφισσα της Marielle, όταν ρωτήθηκε τι σήμαινε το γεγονός ότι συμμετείχε στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων. «Όλες αυτές οι εκδηλώσεις αγάπης και στοργής μας βοηθούν να κινητοποιούμαστε, να απαιτούμε δικαιοσύνη, να πιέζουμε για έρευνα και πάνω απ' όλα να αγωνιζόμαστε έτσι ώστε να μην υπάρχουν πια άλλες Marielle».


© Private

Η Atena πήρε την επείγουσα ιατρική περίθαλψη που χρειαζόταν

Κρατούμενη για τη διακίνηση φυλλαδίων ενάντια στη θανατική ποινή, η Atena Daemi υπέστη σωματικές επιθέσεις ενώ ήταν στη φυλακή. Χρειάστηκε επειγόντως ειδικευμένη ιατρική περίθαλψη και χάρη σε περισσότερες από 700.000 δράσεις από ανθρώπους παγκοσμίως, το Ιράν της έδωσε τελικά τη θεραπεία που χρειαζόταν. «Είμαι απόλυτα ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που με έλουσαν με συμπόνια και καλοσύνη και δεν άφησαν καμία προσπάθεια να πάει χαμένη, για να με υποστηρίξουν» είπε.


© Amnesty International

Η αποφασιστικότητα της Nonhle έγινε ισχυρότερη

Η Nonhle Mbuthuma και η κοινότητά της αγωνίστηκαν σκληρά για να σταματήσουν μια εξορυκτική εταιρεία από την εξόρυξη τιτανίου από την γη των προγόνων της στη Νότια Αφρική. Αλλά η εκστρατεία της την έθεσε σε κίνδυνο. Η Nonhle επιβίωσε της παρενόχλησης, των απειλών, ακόμη και μιας απόπειρας δολοφονίας. «Μερικοί από τους συναδέλφους μου έχουν σκοτωθεί, και ξέρω ότι θα μπορούσα να είμαι ανάμεσά τους. Αλλά δεν φοβάμαι», μας είπε όταν της μιλήσαμε πέρσι.

Μέσω του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων, οι άνθρωποι πραγματοποίησαν πάνω από μισό εκατομμύριο δράσεις για τη Nonhle. «Θέλω να ευχαριστήσω τη Διεθνή Αμνηστία, η υποστήριξη που μας δώσατε είναι καταπληκτική και κάνει πολύ μεγάλη διαφορά», μας είπε πρόσφατα η Nonhle. «Οι χιλιάδες επιστολές που λάβαμε δείχνουν ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο για εμάς, ότι δεν είμαστε μόνοι και μόνες. Δείχνει ότι η γη είναι σημαντική και όχι μόνο στην Αφρική, επειδή έχουμε λάβει επιστολές από τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Γαλλία. Όλοι και όλες θέλουν ειρήνη τελικά, γιατί χωρίς γη δεν υπάρχει ειρήνη».


© Fabiola Ferrero/ VII Mentor Program / Panos Pictures for Amnesty

Δεν είναι μόνο ένα tweet

Λοιπόν, τι μπορεί να επιτύχει πραγματικά ένα tweet, μια ταχυδρομική κάρτα ή μια υπογραφή; Όπως αποδεικνύεται, ΠΟΛΛΑ. Με τα λόγια τους, οι υποστηρικτές/ριες εξαπέλυσαν ένα κύμα ζεστασιάς και αλληλεγγύης ανά τον κόσμο για τις γυναίκες που υποστηρίξαμε πέρσι. Αυτές οι λέξεις βοήθησαν να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο. Βοήθησαν επίσης να ενισχυθούν οι εκκλήσεις αυτών των γυναικών για δικαιοσύνη, σε ορισμένες περιπτώσεις να πειστούν οι ηγέτες να ανταποκριθούν και να κάνουν το σωστό για αυτές.

Καθώς κλείνουμε το 2019, ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων [Write for Rights] ξεκινά ξανά. Φέτος, στεκόμαστε δίπλα στους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν κίνδυνο επειδή οι ενήλικες υπεύθυνοι/ες δεν τους προστατεύουν. Αυτοί/ες οι νέοι/ες, σας χρειάζονται να σταθείτε δίπλα τους. Αν έχετε αμφιβολίες, διαβάστε τι έχει να πει η Geraldine Chacón. Είναι νεαρή ακτιβίστρια από τη Βενεζουέλα, η οποία διατρέχει συνεχή κίνδυνο να οδηγηθεί στη φυλακή επειδή βοηθά τους νέους να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους.

«Έχω συμμετάσχει σε εκστρατείες για υποθέσεις του Παγκόσμιου Μαραθώνιου Γραμμάτων παλαιότερα» δήλωσε η Geraldine. «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα είμαι στην άλλη πλευρά της εκστρατείας. Δεν έχω λόγια να ευχαριστήσω τη Διεθνή Αμνηστία για όσα έπραξε για μένα. Οι άνθρωποι έγραψαν χιλιάδες επιστολές για να την υποστηρίξουν το 2018 και, για να δείξει πόσο σημαντικές είναι γι’ αυτήν, δήλωσε: «Μια επιστολή έχει τη δύναμη να μετατρέψει μια κακή μέρα σε μια χαρούμενη μέρα.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.