Δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου 2017, 13:53Εκτύπωση

Αριθμός ρεκόρ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, αντί να ηγηθούν της προστασίας των προσφύγων, οι περισσότερες χώρες κλείνουν τις πόρτες τους.

Τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου αφήνουν μια χούφτα από χώρες να αντιμετωπίσουν μόνες τους τα σχεδόν 21 εκατομμύρια των προσφύγων όλου του κόσμου. Τα ισχυρά μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί παραποιούν την πραγματικότητα και αποκτηνώνουν τους πρόσφυγες, παρουσιάζοντας τους ως «παράνομους» ή απρόσωπους «εισβολείς» που αποτελούν «απειλή για την ασφάλεια».

Η πραγματικότητα είναι πως αποποιούνται της ευθύνης τους να προστατεύουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τη βία, τις διώξεις και τις συγκρούσεις. Και κάθε μέρα που περνά, η αναποφασιστικότητα και η αδράνεια τους προκαλούν τεράστια ανθρώπινη δυστυχία.

Αν δεν μπορούμε να βασιστούμε στους πολιτικούς μας για να αλλάξουμε τον κόσμο, θα το κάνουμε μόνοι μας. Aς γίνουμε εμείς η λύση - να διαμορφώσουμε την ιστορία και να βοηθήσουμε τώρα τους ανθρώπους σε ανάγκη

 

 

Η Σάρα, 8 ετών, από τη Χίο που βρισκόταν στις 28 Νοεμβρίου 2016 μας είπε πως ξέρει σχεδόν όλες τις πρωτεύουσες των χωρών παγκόσμια. Η Σάρα και η οικογένεια της δραπέτευσαν από τους βομβαρδισμούς στην πόλη Χομς της Συρίας και είπαν στη Διεθνή Αμνηστία πως όταν προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, η τουρκική αστυνομία τους πυροβόλησε.

Μια ευκαιρία για επανεκκίνηση

Η έρευνα μας του 2016, η οποία διερεύνησε την στάση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, εδειξε ότι το 80% των ανθρώπων είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους πρόσφυγες στις χώρες τους, στις κοινότητες - ακόμη και στα σπίτια τους.

Aκόμα και αν το πολιτικό περιβάλλον φαίνεται εχθρικό προς τα δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία παραμένει ένα κίνημα ανθρώπων που πιστεύει ότι τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πολύ πιο ισχυρά από εκείνα που μας χωρίζουν.

Για το λόγο αυτό, προωθούμε πρωτοβουλίες των τοπικών κοινωνιών και πολιτών. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε άπραγοι και άπραγες, παρακολουθώντας τις κυβερνήσεις των πλουσίων χωρών να καθυστερούν να λάβουν αποφάσεις για κρίσιμα θέματα, όπως η επανεγκατάσταση

Γιατί τώρα, μεμονωμένα άτομα και ομάδες πολιτών από όλον τον κόσμο ενώνονται και παίρνουν πρωτοβουλίες για να καλωσορίσουν τους πρόσφυγες - απλά επειδή συμπονούν τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα και θέλουν να ζουν σε ανοιχτές και φιλικές κοινότητες.

Αυτή είναι η στιγμή μας

Η απάντησή μας στην παγκόσμια κρίση προσφύγων θα καθορίσει σε τί είδους κόσμο εμείς και οι μελλοντικές γενιές θα ζήσουμε. Η ιστορία θα μας κρίνει από το πώς αντιμετωπίσαμε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας.

Αυτή είναι η στιγμή μας να υπερασπιστούμε τα πράγματα που μας ενώνουν ως ανθρώπινα όντα και να μη δεχτούμε να νικήσουν ο φόβος και η προκατάληψη.

Η επίλυση της παγκόσμιας κρίσης των προσφύγων ξεκινά με κάθε έναν από εμάς που κάνει μια απλή, προσωπική δέσμευση να βοηθήσει - απλά λέγοντας: «Καλωσορίζω τους πρόσφυγες».

Μαζί, θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τους πολιτικούς ανά τον κόσμο να κάνουν το σωστό και να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες τώρα.

Τι ζητά η Αμνηστία;

Όλες οι χώρες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των προσφύγων μέσω της επανεγκατάστασης, και άλλων ασφαλών και νόμιμων οδών. Η επανεγκατάσταση μπορεί να προστατεύσει τους πρόσφυγες που είναι πιο ευάλωτοι - άτομα που έχουν υποστεί βασανιστήρια, για παράδειγμα, ή γυναίκες που βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο κακοποίησης. Οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί είναι άλλα "μονοπάτια" για την ασφάλεια, που οι κυβερνήσεις μπορούν να ανοίξουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η συριακή προσφυγική κρίση. Για παράδειγμα, μπορούν να προσφέρουν:

· Οικογενειακή επανένωση - αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες μπορούν να ενωθούν με στενούς συγγενείς που ήδη ζουν στο εξωτερικό.

· Ακαδημαϊκές υποτροφίες και φοιτητική βίζα επιτρέποντας στους πρόσφυγες να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

· Βίζα ιατρικής περίθαλψης για να βοηθήσουν άτομα σε σοβαρή κατάσταση να λάβουν μια σωτήρια θεραπεία.

Διευρύνοντας τις εν λόγω ευκαιρίες σε πολύ περισσότερους πρόσφυγες, θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν σε νέες χώρες υποδοχής με έναν ασφαλή, οργανωμένο τρόπο.

Ο επιμερισμός της ευθύνης

Αγνοώντας τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση της εποχής μας δεν θα επιλυθεί κανένα πρόβλημα, αλλά θα προκληθεί τεράστιος ανθρώπινος πόνος. Με μια συμφωνία ως προς τον επιμερισμό της ευθύνης για την προστασία των προσφύγων, οι κυβερνήσεις μπορούν να δείξουν πραγματική πολιτική ηγεσία, να επενδύσουν στη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων και να φανερώσουν τον καλύτερό εαυτό μας.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.