ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ «ΑΠΕΦΥΓΑΝ, ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ» ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η παταγώδης αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσει την όλο και περισσότερο βαθύνουσα παγκόσμια προσφυγική κρίση αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία που θα επηρεάσει εκατομμύρια από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους αυτή τη στιγμή, εκτός εάν οι ηγέτες βρουν εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να τους βοηθήσουν ώστε να είναι ασφαλείς, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία ενόψει των δύο αναμενόμενων Συνόδων Κορυφής για τους πρόσφυγες που θα λάβουν χώρα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχει οριστεί να υιοθετήσουν μια αναποτελεσματική συμφωνία για το προσφυγικό ζήτημα στις 19 Σεπτεμβρίου. Στις 20 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α Barack Obama αναμένεται να κάνει έκκληση στους ηγέτες να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα βοηθήσουν τους πρόσφυγες που υποφέρουν σε όλον τον κόσμο – ένα κάλεσμα που μέχρι τώρα έχει εσκεμμένα αγνοηθεί.
«Βρισκόμενοι αντιμέτωποι με τη χειρότερη προσφυγική κρίση εδώ και 70 χρόνια, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν επιδείξει μια σοκαριστική περιφρόνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους εξαιτίας σύγκρουσης ή δίωξης» δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Ήδη γνωρίζουμε ότι η Σύνοδος Κορυφής των Η.Ε είναι καταδικασμένη σε παταγώδη αποτυχία, ενώ η Σύνοδος του Obama φαίνεται απίθανο να μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση».
Ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε Ban Ki-moon είχε προτείνει μια Παγκόσμια Συμφωνία για τους Πρόσφυγες που θα ζητούσε από τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν στο να υποδέχονται το 10% των προσφύγων παγκοσμίως σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη απογύμνωσαν τις προτάσεις των Η.Ε από κάθε ουσιαστική βάση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δέσμευση από την πλευρά τους ως προς την υποδοχή συγκεκριμένου αριθμού ανθρώπων.
Η Παγκόσμια Συμφωνία για τους Πρόσφυγες δεν πρόκειται να αποφασιστεί πριν το 2018. Αντί αυτού, τα κράτη θα εκδώσουν τη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης» με δεδομένες δεσμεύσεις αλλά οι οποίες θα στερούνται εντελώς συγκεκριμένων μέτρων που θα μοιράζουν την ευθύνη.
«Περιμέναμε 2 χρόνια για αυτή τη Σύνοδο. Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να ανακοινώσουν σαφή και συγκεκριμένα βήματα που θα οδηγήσουν στο τέλος της προσφυγικής κρίσης. Τα Η.Ε είχαν προτείνει αρχικά ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Κίνα ήταν ανάμεσα σε αυτούς που θυσίασαν τα δικαιώματα των προσφύγων για το εθνικό, ιδιοτελές τους συμφέρον και έχασαν μια τεράστια ευκαιρία να στηρίξουν μια παγκόσμια λύση στην κρίση», δήλωσε ο Salil Shetty.
«Αντί να μοιραστούν την ευθύνη, οι παγκόσμιοι ηγέτες την απέφυγαν. Τα κράτη που λειτούργησαν με ιδιοτέλεια σαμποτάρισαν τη Σύνοδο των Η.Ε, αφήνοντας έτσι εκατομμύρια προσφύγων σε φριχτές συνθήκες σε όλον τον κόσμο, στο χείλος του γκρεμού. Αλλά οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι αυτό δεν τους θέτει ενώπιον των ευθυνών τους. ».
Τα κράτη μέλη των Η.Ε έχουν και ηθικό και νομικό καθήκον να υποδέχονται τους πρόσφυγες που χρειάζονται σήμερα βοήθεια
Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας
Την επόμενη ημέρα της υιοθέτησης του αποδυναμωμένης συμφωνίας των Η.Ε, ο Πρόεδρος Obama θα υποδεχτεί τη Σύνοδο των Ηγετών στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου η οποία είναι σχεδιασμένη για να διασφαλίσει ότι θα παρθούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη για να προσφέρουν ασφαλείς και νόμιμες οδούς στους πρόσφυγες – κάτι που τα περισσότερα από αυτά έχουν αποτύχει έως τώρα να κάνουν. Επίσης, θα καλέσει τους ηγέτες να προσφέρουν χρήματα ώστε να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις, κυρίως αυτές των πιο εύπορων χωρών, άμεσα να δεσμευτούν ώστε να επανεγκαταστήσουν σημαντικά περισσότερους πρόσφυγες και να τους παρέχουν νόμιμους τρόπους ώστε να βρουν ασφάλεια, είτε στη Σύνοδο του Obama, είτε στις επερχόμενες εβδομάδες.
Οι ηγέτες του κόσμου απέτυχαν εντελώς στο να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για να προστατεύσουν τα 21 εκατ. προσφύγων απ’ όλον τον κόσμο
«Η Σύνοδος του Obama πρέπει να ενδυναμώσει τις προσπάθειες επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, δείχνοντας ότι τουλάχιστον ορισμένες κυβερνήσεις δεσμεύονται σταθερά στη βοήθεια των προσφύγων» είπε ο Salil Shetty.
«Χρειαζόμαστε απελπισμένα μια άμεση και αποφασιστική επίδειξη ηγεσίας από μια ομάδα – πυρήνα που θα αποτελείται από χώρες οι οποίες είναι διατεθειμένες να αναλάβουν ευθύνη και αμέσως να βοηθήσουν, φιλοξενώντας μερικούς από τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και παρέχοντας σε άλλους ανθρωπιστικές ενέργειες, εργασία και φοιτητικές κάρτες visas. Όσο περισσότερες χώρες προχωρήσουν προς αυτή την κατευθυνση, τόσο περισσότερο εφαρμόσιμη γίνεται μία λύση».
Μακροπρόθεσμα, χρειαζόμαστε αυτή η ευθύνη να μοιραστεί πιο οργανωμένα, με κράτη που θα συμφωνούν σε αντικειμενικά κριτήρια για να αποφασίσουν τί ποσοστό των προσφύγων απ’ όλον τον κόσμο θα πρέπει το κάθε κράτος να λάβει, στη βάση της ικανότητας των κρατών να τους υποδεχτούν
Salil Shetty
Υπάρχουν 21 εκατομμύρια προσφύγων στον κόσμο σήμερα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με μόνο το 14% αυτών να βρίσκεται στα πιο πλούσια μέρη του κόσμου.
Μαζί, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Πακιστάν και η Τουρκία φιλοξενούν το 1/3 των προσφύγων όλου του κόσμου, ενώ υπολογίζεται ότι διαθέτουν το 1,6% της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή τη στιγμή, μόνο περίπου 100.000 προσφύγες επανεγκαθίστανται σε ετήσια βάση: 90% από αυτούς σε 5 μόνο χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νορβηγία, και Ηνωμένο Βασίλειο).
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επί μακρόν πιέσει τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να κάνουν περισσότερα για να μοιράσουν την ευθύνη ώστε να σεβαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αυτήν την εβδομάδα ξεκινά μια νέα, παγκόσμια καμπάνια με την ονομασία «Καλωσορίζω», στο πλαίσιο της οποίας καλεί τις κυβερνήσεις να καλωσορίζουν τους πρόσφυγες.
«Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αποτύχει εντελώς στο να αποφασίσουν ένα σχέδιο που θα προστατεύει τα 21 εκατομμύρια των προσφύγων παγκοσμίως- μερικούς από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο. Αλλά όπου αποτυγχάνουν οι ηγέτες, άνθρωποι με καλή συνείδηση και θέληση θα δράσουν. Η αλλαγή ξεκινάει με τρεις μικρές λέξεις: Εγώ καλωσορίζω πρόσφυγες» είπε ο Salil Shetty.