ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΟΥΤΕ ΔΙΚΑΙΕΣ, ΟΥΤΕ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016, 12:45Εκτύπωση

Το Σχέδιο με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ζητά να επιταχυνθεί η διαδικασία για την εξέταση αιτήσεων ασύλου προκειμένου να αυξηθούν οι επιστροφές από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, συνιστά περιφρόνηση για τις ζωές των ανθρώπων και απειλεί τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Ενώ θα επαινούσαμε οποιαδήποτε προσπάθεια με στόχο τη μείωση της μακράς αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν πολλοί αιτούντες άσυλο, το να γίνεται κάτι τέτοιο απλώς και μόνο για να γεμίσουν περισσότερες βάρκες με κατεύθυνση την Τουρκία, καταδεικνύει μια έλλειψη ενσυναίσθησης. Η εν λόγω κατάσταση αφορά στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα σταλεί πίσω στην Τουρκία, εάν η ζωή ή τα δικαιώματά του/της βρίσκονται σε κίνδυνο», δήλωσε η Ιverna McGowan, Διευθύντρια του Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα.

«Με το να εστιάζουν στην επιτάχυνση της απέλασης περισσότερων ανθρώπων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεχνούν να αναφερθούν στις φριχτές συνθήκες μέσα στις οποίες οι αιτούντες άσυλο είναι αναγκασμένοι να ζουν, όπως διαπίστωσα αυτοπροσώπως αυτήν την εβδομάδα στα hotspots των ελληνικών νησιών. Ο χειμώνας έρχεται και δεδομένου του συνωστισμού και των κακών συνθηκών υγιεινής, η κατάσταση σίγουρα θα επιδεινωθεί γρήγορα, εκτός αν τα πράγματα αλλάξουν. Αντί να εστιάζουν στο πώς θα στείλουν ταχύτερα τους πρόσφυγες στην Τουρκία, θα έπρεπε να κατευθύνουν τις ενέργειές τους στο να επιμεριστούν δίκαια την ευθύνη για τους πρόσφυγες και οι τελευταίοι να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.