ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΝΕΟΣ «ΔΕΙΚΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ»

Δημοσιεύθηκε στις 18 Μαΐου 2016, 15:32Εκτύπωση

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (80%) παγκόσμιας έρευνας θα υποδέχονταν τους πρόσφυγες με ανοικτές αγκάλες, ενώ πολλοί θα ήταν διατεθειμένοι να τους φιλοξενήσουν στα ίδια τους τα σπίτια, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Τα εν λόγω ευρήματα καταδεικνύουν πως η πολιτική ρητορική κατά των προσφύγων δεν συνάδει με την κοινή γνώμη και συνηγορούν υπέρ της έκκλησης της οργάνωσης προς την Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο για στήριξη του «Παγκόσμιου Συμφώνου» παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες.

Ο νέος Δείκτης Υποδοχής Προσφύγων βασίζεται σε μία παγκόσμια έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα μεγαλύτερο των 27.000 ατόμων από τη διεθνούς φήμης εταιρεία παροχής στρατηγικών συμβουλών GlobeScan και κατατάσσει 27 χώρες από όλες τις ηπείρους με βάση την προθυμία των κατοίκων τους να αποδεχθούν την εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα, την πόλη, τη γειτονιά ή τα σπίτια τους.  Ενδεικτικά,

 • Κίνα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη μέτρησης αποδοχής προσφύγων από τους πολίτες, η δε Ρωσία στην κατώτατη θέση
 • χώρες που έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, όπως η Ελλάδα και η Ιορδανία, βρίσκονται στις 10 πρώτες θέσεις του Δείκτη
 • σε παγκόσμια κλίμακα, 1 στους 10 ερωτηθέντες είναι διατεθειμένος να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του, ενώ 3 στους 10 στη γειτονιά τους

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να προβούν σε πράξεις άνευ προηγουμένου με σκοπό να κάνουν τους πρόσφυγες να αισθανθούν ευπρόσδεκτοι.

Οι αριθμοί αυτοί μιλούν από μόνοι τους. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να υποδεχθούν τους πρόσφυγες, αλλά η απάνθρωπη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τις κυβερνήσεις δεν συνάδει διόλου με τις απόψεις των ίδιων τους των πολιτών. Η απάντηση των κυβερνήσεων στην προσφυγική κρίση δεν μπορεί να είναι όμηρος των πρωτοσέλιδων

Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

 «Ο Δείκτης Υποδοχής Προσφύγων αποκαλύπτει τον αισχρό τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις - ασκώντας βραχυπρόθεσμη πολιτική - έπαιξαν με τις ζωές των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και την καταπίεση. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία εμφανώς δείχνουν ότι οι άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να υποδεχθούν πρόσφυγες στη χώρα τους» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Salil Shetty

Και συμπλήρωσε: «Οι κυβερνήσεις πολύ συχνά χρησιμοποιούν ξενοφοβική ρητορική κατά των προσφύγων προκειμένου να ανεβάσουν τη δημοτικότητά τους. Από την έρευνα προκύπτει ότι δεν αφουγκράζονται τη σιωπηρή πλειοψηφία των φιλόξενων πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η προσφυγική κρίση τους αφορά προσωπικά».

«8 στους 10 ερωτηθέντες, στις 27 χώρες που διενεργήθηκε η έρευνα, τάχθηκαν υπέρ της υποδοχής προσφύγων στη χώρα τους, σε πλήρη δηλαδή αντίθεση προς τον κυρίαρχο δημόσιο πολιτικό λόγο. Έτσι, ενόψει της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες μέρες, χάρη στα πολύτιμα ευρήματα αυτής της έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας οι κυβερνήσεις στερούνται πλέον ενός βασικού τους επιχειρήματος εναντίον της υποδοχής προσφύγων: ότι δήθεν είναι αίτημα των πολιτών τους», δήλωσε ο Ηρακλής-Σπυρίδων, Επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κίνα, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή του Δείκτη Υποδοχής Προσφύγων

Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες στην Κίνα (46%) απάντησαν ότι θα φιλοξενούσαν πρόσφυγες στα ίδια τους τα σπίτια. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες στη Γερμανία (57%) απάντησαν ότι θα δέχονταν πρόσφυγες στη γειτονιά τους, ενώ επιπλέον ο 1 στους 10 θα φιλοξενούσε πρόσφυγες στο σπίτι του. Οι Γερμανοί σχεδόν στο σύνολό τους (96%) απάντησαν ότι θα δέχονταν πρόσφυγες στη χώρα τους, με μόνο 3% να απαντά ότι θα τους αρνούνταν την είσοδο στη χώρα. Οι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται στη δεύτερη θέση με βάση την προθυμία τους να υποδεχθούν πρόσφυγες ακόμη και στα ίδια τους τα σπίτια (29%). Επιπλέον, σε ποσοστό 47% θα δέχονταν πρόσφυγες στη γειτονιά τους. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου (87%) θα επέτρεπε την εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα.

H αποδοχή των προσφύγων από τους κατοίκους αρκετών χωρών, οι οποίες έχουν ήδη δεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, δεν φαίνεται να έχει μειωθεί: στις πρώτες 10 θέσεις του Δείκτη βρίσκονται, εκτός από τη Γερμανία, η Ελλάδα και η Ιορδανία.

Ο Δείκτης Υποδοχής Προσφύγων μετρά για πρώτη φορά βαθμούς αποδοχής από τους πολίτες

Ο Δείκτης Υποδοχής Προσφύγων δημιουργήθηκε μετά από έρευνα η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 27.000 ανθρώπων σε 27 χώρες. Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αναπτύσσονταν κλιμακωτά και αφορούσαν το βαθμό στον οποίο οι ίδιοι θα αποδέχονταν πρόσφυγες στο σπίτι τους, στη γειτονιά τους, την πόλη / κωμόπολη / το χωριό όπου μένουν ή στη χώρα τους – ή αν θα τους αρνούνταν εντελώς την είσοδο στη χώρα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να προβούν σε πράξεις άνευ προηγουμένου προκειμένου να κάνουν τους πρόσφυγες να αισθανθούν ευπρόσδεκτοι:

 • Σε παγκόσμια κλίμακα, 1 στους 10 ερωτηθέντες θα ήταν διατεθειμένος να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του: το ποσοστό ανέρχεται στο 46% στην Κίνα, στο 29% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 20% στην Ελλάδα, είναι όμως πολύ χαμηλό στη Ρωσία (1%) και την Πολωνία (3%).
 • Σε παγκόσμια κλίμακα, το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα αποδέχονταν πρόσφυγες στη γειτονιά τους, το 47% στην πόλη / το χωριό τους και το 80% στη χώρα τους.
 • Σε 20 από τις 27 χώρες το 75% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα επέτρεπε την εγκατάσταση προσφύγων στη χώρα του.
 • Σε παγκόσμια κλίμακα, μόνο το 17% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα αρνούνταν την είσοδο στη χώρα σε πρόσφυγες. Σε μία μόνο χώρα, τη Ρωσία, περισσότεροι του 1/3 των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θα επέτρεπαν την πρόσβαση προσφύγων στη χώρα (61%).

Οι πολίτες στηρίζουν την πρόσβαση στο άσυλο και αναμένουν δράση από τις κυβερνήσεις τους

Στην έρευνα, η οποία διενεργήθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί ο Δείκτης, χρησιμοποιήθηκαν δύο επιπλέον ερωτήματα σχετικά με την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και την τρέχουσα πολιτική για τους πρόσφυγες.

Πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου:

 • Το 73% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι διαφεύγουν τον πόλεμο ή την καταδίωξη θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βρουν καταφύγιο σε άλλες χώρες.
 • Η στήριξη σχετικά με την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην Ισπανία (το 78% συμφωνεί απόλυτα), τη Γερμανία (το 69% συμφωνεί απόλυτα) και την Ελλάδα (το 64% συμφωνεί απόλυτα).

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες:

 • Το 66% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δράσουν πιο αποτελεσματικά για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.
 • Σε αρκετές χώρες, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, τα 3/4 των κατοίκων – ή περισσότεροι – εξακολουθούν να αναμένουν από τις κυβερνήσεις τους περαιτέρω δράση. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Γερμανία (76%), η Ελλάδα (74%) και η Ιορδανία (84%).
 • Η ασθενέστερη στήριξη για περαιτέρω κυβερνητική δράση καταγράφηκε στη Ρωσία (26%), την Ταϊλάνδη (29%) και την Ινδία (41%).

 «Δεν περιμέναμε τόσο υψηλά επίπεδα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, τα αποτελέσματα της έρευνας όμως αντικατοπτρίζουν την ανθρώπινη συμπόνια που εκδηλώνει ο κόσμος απέναντι στους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο. Ο κόσμος επιθυμεί να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο, όχι να τους γυρίσει την πλάτη. Οι πολιτικοί οφείλουν να επιδείξουν το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι πολίτες φαίνεται να είναι περισσότερο αφοσιωμένοι στις αρχές που καθιερώνονται στο διεθνές δίκαιο απ’ όσο οι περισσότερες κυβερνήσεις, οι οποίες ολοένα και περισσότερο αθετούν ή αγνοούν δεσμεύσεις που ισχύουν εδώ και 65 χρόνια

Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος:

Καταμερισμός της ευθύνης για την προστασία των προσφύγων

Ανταποκρινόμενη στην παγκόσμια προσφυγική κρίση, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις για επανεγκατάσταση 1,2 εκατομμυρίων προσφύγων μέχρι τα τέλη του 2017. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ εκείνον των 100.000 προσφύγων που οι κυβερνήσεις δέχονται αυτή τη στιγμή σε ετήσια βάση, είναι όμως πολύ μικρότερος από το 1/10 του συνολικού αριθμού των προσφύγων, ο οποίος ανέρχεται στα 19,5 εκατομμύρια παγκοσμίως σήμερα.

Επιπλέον, ενόψει της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (23-24 Μαΐου) στην Κωνσταντινούπολη, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να δεσμευθούν για τη δημιουργία ενός νέου, μόνιμου συστήματος κατανομής και ανάληψης κοινής ευθύνης αναφορικά με τη φιλοξενία και τη στήριξη των προσφύγων. Αυτό το «Παγκόσμιο Σύμφωνο κατανομής των ευθυνών» έχει ήδη προταθεί από τα Ηνωμένα Έθνη στις 9 Μαΐου και θα υιοθετηθεί από τους ηγέτες όλου του κόσμου στην υψηλού επιπέδου διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στις 19 Σεπτεμβρίου. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon συγκαλεί και τις δύο αυτές συνόδους για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης των τελευταίων 70 ετών. 

Οι κυβερνήσεις στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο οφείλουν επίσης να ασχοληθούν με το έλλειμμα ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ανθρωπιστική χρηματοδότηση – ζήτημα το οποίο επισημάνθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στις αρχές του 2016 – διαθέτοντας μεγαλύτερα χρηματικά ποσά για τη στήριξη τόσο των ίδιων των προσφύγων όσο και των χωρών που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων.

 «Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να εμποδίσουν την είσοδο των ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τη δίωξη, συνιστούν προσβολή του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης που επιδεικνύουν οι ίδιοι οι πολίτες τους, αλλά και των υποχρεώσεών τους εκ του διεθνούς δικαίου. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να υποστηρίζονται, να προστατεύονται και να καλωσορίζονται στις κοινωνίες, όχι να κρατούνται σε απόσταση ασφαλείας μέσα σε προσφυγικούς καταυλισμούς και κέντρα κράτησης», δήλωσε ο Salil Shetty.  «Οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να υποθάλπουν την αδιαλλαξία και τον διαχωρισμό και να αρχίσουν να αφουγκράζονται την ανάγκη των πολιτών τους για βοήθεια προς τους συνανθρώπους τους. Πρέπει να αντιμετωπίσουν την επαίσχυντη ανισορροπία που παρατηρείται ανάμεσα στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, οι κάτοικοι των οποίων υποδέχονται τους πρόσφυγες σε ποσοστό 86%, και τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, οι οποίες αθετούν τις υποχρεώσεις τους».

Δείτε εδώ τη σειρά κατάταξης των 27 χωρών στον Δείκτη Υποδοχής Προσφύγων και πληροφορίες για την εταιρεία GlobeScan.

Δείτε εδώ τον Δείκτη Υποδοχής Προσφύγων για την Ελλάδα.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά αποτελέσματα της Έρευνας της GlobeScan για λογαριασμό της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.