ΙΡΑΝ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΚΑΘΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ
Η γενναιότητα των διαδηλωτριών/-ών που αντιμετώπισαν την αυξανόμενη θανατηφόρα αντίδραση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες μετά τον θάνατο της Mahsa Amini αποκαλύπτει το μέγεθος της οργής στο Ιράν για τους καταχρηστικούς νόμους περί υποχρεωτικής κάλυψης, τους παράνομους φόνους και την εκτεταμένη καταστολή, δήλωσε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου η Διεθνής Αμνηστία.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε η οργάνωση από τις δύο τελευταίες νύχτες νέων βιαιοτήτων σε 20 πόλεις και 10 επαρχίες σε όλο το Ιράν παραπέμπουν σε ένα οδυνηρό μοτίβο των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας να πυροβολούν σκόπιμα και παράνομα με πραγματικά πυρομαχικά εναντίον διαδηλωτριών/-ών. Με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τουλάχιστον τους 30 ανθρώπους, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι παιδιά, η οργάνωση επανέλαβε τις εκκλήσεις της για επείγουσα παγκόσμια δράση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο περαιτέρω αιματοχυσίας εν μέσω ενός σκοπίμως επιβαλλόμενου μπλακ άουτ στο διαδίκτυο.
Μετρώντας μόνο τη νύχτα της 21ης Σεπτεμβρίου, οι πυροβολισμοί των δυνάμεων ασφαλείας άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 19 νεκρούς, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρία παιδιά. Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν θύματα νεκρούς με φρικτά τραύματα στο κεφάλι, το στήθος και το στομάχι.
«Ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών συνιστά ανησυχητική ένδειξη του πόσο αδίστακτη είναι η επίθεση των αρχών κατά της ανθρώπινης ζωής υπό το σκοτάδι της διακοπής του διαδικτύου. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε "αμερόληπτη έρευνα" στο Ιράν. Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις αναποτελεσματικές δηλώσεις, να ακούσουν τις κραυγές για δικαιοσύνη από τα θύματα και τις/τους υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και να δημιουργήσουν επειγόντως έναν ανεξάρτητο ερευνητικό μηχανισμό του ΟΗΕ», δήλωσε η Heba Morayef, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Η οργή που εκφράστηκε στους δρόμους έδειξε επίσης πώς αισθάνονται οι Ιρανές/-οί για την πανταχού παρούσα λεγόμενη «αστυνομία ηθών» και τους νόμους περί υποχρεωτικής κάλυψης. Είναι πια καιρός αυτοί οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις και οι δυνάμεις ασφαλείας που τους επιβάλλουν να απομακρυνθούν εντελώς από την ιρανική κοινωνία, μια για πάντα.
Heba Morayef, Διεθνής Αμνηστία
«Η οργή που εκφράστηκε στους δρόμους έδειξε επίσης πώς αισθάνονται οι Ιρανές/-οί για την πανταχού παρούσα λεγόμενη “αστυνομία ηθών” και τους νόμους περί υποχρεωτικής κάλυψης. Είναι πια καιρός αυτοί οι νόμοι που εισάγουν διακρίσεις και οι δυνάμεις ασφαλείας που τους επιβάλλουν να απομακρυνθούν εντελώς από την ιρανική κοινωνία, μια για πάντα».
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τα ονόματα 19 ατόμων, μεταξύ των οποίων τριών παιδιών, που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο θάνατος άλλων δύο ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου παρευρισκόμενου, επιβεβαιώθηκε επίσης στις 22 Σεπτεμβρίου. Περαιτέρω θάνατοι διερευνώνται.
Εκφράζοντας την αυξανόμενη απογοήτευση για την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αναλάβει ουσιαστική δράση για την αντιμετώπιση των διαδοχικών κυμάτων δολοφονιών διαδηλωτριών/-ών στο Ιράν, ο πατέρας του Milan Haghigi, ενός 21χρονου άντρα που σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στις 21 Σεπτεμβρίου, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Ο κόσμος περιμένει από τον ΟΗΕ να υπερασπιστεί εμάς και τις/τους διαδηλώτριες/-ωτές. Κι εγώ μπορώ να καταδικάσω [τις ιρανικές αρχές], όλος ο κόσμος μπορεί να τις καταδικάσει, αλλά σε τι αποσκοπεί αυτή η καταδίκη;»
Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, οι δυνάμεις ασφαλείας που εμπλέκονται στους φονικούς πυροβολισμούς περιλαμβάνουν πράκτορες των Φρουρών της Επανάστασης, παραστρατιωτικές δυνάμεις Basij και υπαλλήλους ασφαλείας με πολιτικά. Αυτές οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν πυροβολήσει με πραγματικά πυρομαχικά εναντίον διαδηλωτριών/-ών με σκοπό να τους διαλύσουν, να τους εκφοβίσουν και να τους τιμωρήσουν ή να τους εμποδίσουν να εισέλθουν σε κρατικά κτίρια. Αυτό απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο περιορίζει τη χρήση πυροβόλων όπλων σε περιπτώσεις όπου η χρήση τους είναι απαραίτητη ως απάντηση σε άμεση απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού και μόνο όταν τα λιγότερο ακραία μέσα δεν επαρκούν.
Εκτός από τα 19 άτομα που σκοτώθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τα ονόματα άλλων δύο ατόμων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στις επαρχίες Ντεντάστ, Kohgilouyeh και Μπουγιέρ Αχμάντ στις 22 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου ενός 16χρονου παρευρισκόμενου.
Από τότε που προκλήθηκαν πανεθνικές διαμαρτυρίες με αφορμή τον θάνατο υπό αστυνομική κράτηση της 22χρονης Mahsa (Zhina) Amini μετά τη βίαιη σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» του Ιράν σε σχέση με τους νόμους περί υποχρεωτικής κάλυψης που εισάγουν διακρίσεις και επιβάλλουν εξευτελισμό, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τα ονόματα 30 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας: 22 άντρες, 4 γυναίκες και 4 παιδιά. Η οργάνωση πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι υψηλότερος και συνεχίζει να ερευνά.
Οι θάνατοι καταγράφηκαν στις επαρχίες Αλμπόρζ, Εσφαχάν, Ιλάμ, Κογκιλουγιέ και Μπουγιέρ Αχμάντ, Κερμανσάχ, Κουρδιστάν, Μανζαντάν, Σεμνάν, Τεχεράνη, Δυτικό Αζερμπαϊτζάν.
Επαρχία Δυτικού Αζερμπαϊτζάν
Η επαρχία αυτή πλήρωσε έναν από τους υψηλότερους φόρους αίματος τη νύχτα της 21ης Σεπτεμβρίου με τον θάνατο τουλάχιστον τριών αντρών και δύο παιδιών. Πρόκειται για τον Sadrodin Litani, τον Milan Haghighi και τον 16χρονο Amin Marefat στο Οσναβιέ , καθώς και τον Danesh Rahnama και τον 17χρονο Abdollah Mahmoudpour στο χωριό Μπαλού.
νας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μοιράστηκε με τη Διεθνή Αμνηστία τη γραπτή μαρτυρία ενός διαδηλωτή από το Οσναβιέ, ο οποίος περιέγραψε πώς στις 21 Σεπτεμβρίου, πράκτορες των Φρουρών της Επανάστασης πυροβόλησαν αδιάκριτα με αληθινά πυρομαχικά εναντίον διαδηλωτριών/-ών ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στο γραφείο του κυβερνήτη. Ο διαδηλωτής είπε: «Πράκτορες των Φρουρών της Επανάστασης επιτέθηκαν σε ανθρώπους και, ως αποτέλεσμα των απευθείας πυροβολισμών [εναντίον των διαδηλωτριών/-ών] με πυροβόλα όπλα, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους... Μεταξύ αυτών ήταν ο Sadroddin Litani, ο οποίος πυροβολήθηκε στο στομάχι και στον λαιμό του από απόσταση αρκετών μέτρων, και ο Amin Marefat που πυροβολήθηκε στην καρδιά του... η σφαίρα βγήκε από την πλάτη του».
Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε βίντεο που, επιβεβαιώνοντας τη μαρτυρία, δείχνει μια τρύπα από σφαίρα στην πλάτη του νεκρού σώματος του Amin Marefat.
Ο πατέρας του τρίτου θύματος από το Οσναβιέ, Milan Haghighi, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι πέθανε λόγω θανατηφόρων τραυμάτων από πυροβολισμούς, μεταξύ άλλων σημείων στο πόδι και τον κορμό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μοιράστηκαν με τη Διεθνή Αμνηστία υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν επαφή με ανθρώπους στο πεδίο, οι θανατηφόροι πυροβολισμοί στο χωριό Μπαλού έλαβαν χώρα μπροστά από το αρχηγείο των Basij εκεί. Η οργάνωση έλαβε ένα φωνητικό μήνυμα από αυτόπτη μάρτυρα που αναφέρει: «Μας σκοτώνουν επευθείας[οι δυνάμεις ασφαλείας]».
Επαρχία Κογκιλουγιέ και Μπουγιέ
Δύο αυτόπτες μάρτυρες από το Ντενταστ ανέφεραν στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο 16χρονος παρευρισκόμενος, Pedram Azarnoush, πυροβολήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, αφού πράκτορες της Φρουράς της Επανάστασης άρχισαν να πυροβολούν επανειλημμένα και αδιάκριτα με αληθινά πυρά για να διαλύσουν τις/τους διαδηλώτριες/-ωτές. Το ίδιο βράδυ, ντόπιοι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν σκοτώσει και έναν δεύτερο άντρα, που αναγνωρίστηκε ως ο Mehrdad Behnam Vasl.
Ένας από τους δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Το νεαρό αγόρι ακουμπούσε σε έναν τοίχο και κοίταζε μόνο τους ανθρώπους. Οι διαδηλωτές έφευγαν και δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι οι σφαίρες θα μπορούσαν να έρθουν και προς τη δική του κατεύθυνση ... Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούσαν επανειλημμένα με τα όπλα τους προς όλες τις κατευθύνσεις και όλοι κινδύνευαν να πυροβοληθούν ή όχι, ήταν καθαρή τύχη αν θα [γλίτωναν] από το να χτυπηθούν από σφαίρα ή όχι».
Οι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης είχαν κρυφτεί ανάμεσα σε δέντρα σε μια πλατεία στο Ντεσντάτ και δεν αντιμετώπιζαν καμία απειλή όταν άρχισαν να πυροβολούν κατά των διαδηλωτριών/-ών που τραγουδούσαν.
Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι αρκετοί άνθρωποι υπέστησαν επίσης σοβαρά τραύματα λόγω πυροβολισμών από τις δυνάμεις ασφαλείας με πραγματικά πυρομαχικά, μεταξύ άλλων εναντίον ενός 13χρονου αγοριού, του Amirali Douhandeh, ο οποίος πυροβολήθηκε στο πόδι. Ανέφεραν ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών διατηρούν ισχυρή παρουσία στο νοσοκομείο Emam Khomeini στο Ντεντάστ, φρουρώντας αυστηρά το τμήμα όπου νοσηλεύονται τραυματισμένες/-οι διαδηλώτριες/-ωτές.
Επαρχία Σεμνάν
Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν για το Γκαρμσάρ, στην επαρχία Σεμνάν, παραπέμπουν σε παρόμοιο μοτίβο αδιάκριτων πυροβολισμών από τις δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός νεαρού διαδηλωτή, του Mehdi Asgari, στις 21 Σεπτεμβρίου μπροστά από αστυνομικό τμήμα.
Σε βίντεο που φέρεται να προέρχεται από το περιστατικό, το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, διαδηλώτριες/-ωτές φαίνονται να δέχονται πυρά ενώ πετούν πέτρες στο αστυνομικό τμήμα και κλοτσούν την πόρτα της εισόδου του. Υπό τον ήχο των πυροβολισμών, δύο διαδηλωτές φαίνονται να πέφτουν στο έδαφος. Ένα δεύτερο βίντεο από το ίδιο περιστατικό που εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία δείχνει έναν διαδηλωτή να κείτεται άψυχος και αιμόφυρτος στο έδαφος.
Επαρχία Μαζανταράν
Τουλάχιστον έξι άντρες και μία γυναίκα έχουν καταγραφεί ως νεκροί σε αυτή την επαρχία. Τα ονόματά τους είναι: Mohsen Mohammadi - σκοτώθηκε στο Ghaemshahr· Hannaneh Kia, Hossein Ali Kia και Mehrzad Avazpour - σκοτώθηκαν στο Noshahr· Mohammad Hosseinikhah - σκοτώθηκε στο Sari· Milad Zare - σκοτώθηκε στο Babol· Amir Norouzi - σκοτώθηκε στο Bandar-e Anzali.
Δημοσιογράφος ανέφερε ότι η Hannaneh Kia, σύμφωνα με δύο φίλους της, πυροβολήθηκε θανάσιμα καθώς επέστρεφε από επίσκεψη σε γιατρό.
Μεθοδολογία
Για τη διερεύνηση της συνεχιζόμενης καταστολής των διαδηλώσεων, η Διεθνής Αμνηστία έχει μιλήσει μέχρι στιγμής και έχει λάβει οπτικοακουστικά στοιχεία από 30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 10 αυτοπτών μαρτύρων, 6 διαδηλωτριών/-ών και 1 συγγενή του θύματος, καθώς και από 4 υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 9 δημοσιογράφους εκτός Ιράν, που με τη σειρά τους ήρθαν σε επαφή με πρωτογενείς επιτόπιες πηγές.