GIORGI ARJEVANIDZE/AFP via Getty Images

ΓΕΩΡΓΙΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΔΙΚΑΙΗΣ ΔΙΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2024, 17:29Εκτύπωση

Αντιδρώντας στην επίμονη και εκτεταμένη χρήση παράνομης βίας από την αστυνομία στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας, μετά από τέσσερις συνεχόμενες νύχτες διαδηλώσεων, ο Denis Krivosheev, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε:

«Οι αρχές της Γεωργίας πρέπει να τερματίσουν τη βίαιη καταστολή τους, η οποία προκάλεσε σωματική, ψυχολογική και νομική βλάβη σε όσες και όσους άσκησαν το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία. Εκατοντάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές, που διαλύθηκαν και συνελήφθησαν από την αστυνομία, αντιμετώπισαν βία που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμεί με βασανιστήρια και άλλη κακομεταχείριση. Οι αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς - συμπεριλαμβανομένων σπασμένων οστών στο πρόσωπο, καταγμάτων και διασείσεων μεταξύ των κρατουμένων - πληθαίνουν. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η αστυνομία λειτουργεί σαν να είναι βέβαιη ότι θα μείνει ατιμώρητη από την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα για καταστολή, διάσπαρτες πράξεις βίας από διαδηλώτριες/ές, που συχνά προκαλούνται από τις δικές τους ενέργειες.

Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η αστυνομία λειτουργεί σαν να είναι βέβαιη ότι θα μείνει ατιμώρητη από την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα για καταστολη, διάσπαρτες πράξεις βίας από διαδηλώτριες/ές, που συχνά προκαλούνται από τις δικές τους ενέργειες.

— Denis Krivosheev, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

«Δικηγόροι και μάρτυρες αναφέρουν ότι οι κρατούμενες/οι στερούνται έγκαιρης ιατρικής περίθαλψης και πρόσβασης σε νομικό σύμβουλο, ενώ αντιμετωπίζουν αντίποινα σε διοικητικές ή ποινικές διαδικασίες χωρίς τη δέουσα διαδικασία. Αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έχει καταγραφεί αρκετά από τις περσινές διαδηλώσεις, αποκαλύπτει τη στρατηγική της κυβέρνησης της Γεωργίας να αναπτύξει όλο τον κρατικό μηχανισμό για την τιμωρία και την καταστολή όσων εκφράζουν διαφωνία.

«Όλες οι διαδηλώτριες και όλοι οι διαδηλωτές που κρατούνται μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν ειρηνικά στις διαμαρτυρίες πρέπει να αφεθούν αμέσως και άνευ όρων ελεύθερες/οι, ενώ όλες/οι οι αξιωματούχοι που ευθύνονται για παράνομη χρήση βίας, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, πρέπει να λογοδοτήσουν πλήρως».

Ιστορικό

Επί τέσσερις νύχτες γεμάτες αναταράξεις, από τις 29 Νοεμβρίου, διαδηλώτριες και διαδηλωτές στην Τιφλίδα απέκλεισαν βασικούς δρόμους για να αντιταχθούν στην ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μέχρι το 2028. Η αστυνομία απάντησε με τη χρήση αντλιών νερού, δακρυγόνων και με σφαίρες από καουτσούκ. Οι συγκρούσεις άφησαν πολλούς τραυματίες, ενώ πλάνα κατέγραψαν τους βάναυσους ξυλοδαρμούς ειρηνικών διαδηλωτριών/ών και δημοσιογράφων.

Ορισμένες/οι διαδηλώτριες/ές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πετώντας βόμβες μολότοφ και πέτρες, με αποτέλεσμα οι αρχές να συλλάβουν 224 άτομα με την κατηγορία της ανυπακοής και του χουλιγκανισμού.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει ανησυχητικές περιπτώσεις αστυνομικής βίας, βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης ιατρικής περίθαλψης. Οι νομικές διαδικασίες έχουν περιφρονήσει τα πρότυπα δίκαιης δίκης και κανένας αξιωματούχος που ευθύνεται για τις καταχρήσεις δεν έχει λογοδοτήσει, γεγονός που αναδεικνύει μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα ατιμωρησίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.