ΠΟΛΩΝΙΑ/ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ/ΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου 2021, 12:40Εκτύπωση

Η Πολωνία πρέπει να επιτρέψει την είσοδο και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε ομάδα 32 ατόμων από το Αφγανιστάν που κρατούνται στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας χωρίς φαγητό, καθαρό νερό, καταφύγιο και φάρμακα για δύο εβδομάδες μετά την επαναπροώθησή τους από την Πολωνία.

Πολωνοί και Λευκορώσοι συνοριοφύλακες κρατούν την ομάδα παγιδευμένη σε μια μικρή περιοχή στα σύνορα, καθώς και οι δύο χώρες αποφεύγουν την ευθύνη για τις 4 γυναίκες, τους 27 άνδρες και ένα 15χρονο κορίτσι.

Στις 24 Αυγούστου αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφτηκε το Ούσναρζ Γκόρνι, όπου η ομάδα κρατήθηκε για 15 ημέρες. Η Διεθνής Αμνηστία έλαβε επίσης αναφορές σχετικά με τη χρήση βίας και απειλών από Πολωνούς συνοριοφύλακες κατά την επαναπροώθηση της ομάδας πίσω στη Λευκορωσία.

Αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από μια απελπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν. Περιβάλλοντάς τους με ένοπλους συνοριοφύλακες, η Πολωνία δείχνει ανάλγητη στάση μπροστά στην κατάστασή τους.

Aleksandra Fertlińska, υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας Πολωνίας

Δεν επιτρέπεται σε δικηγόρους και υγειονομικούς να έχουν πρόσβαση στην ομάδα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους με τις αιτήσεις ασύλου τους. Και σε παρατηρητές/ήτριες ανθρώπινων δικαιωμάτων έχει επίσης απαγορευτεί η άμεση πρόσβαση στην ομάδα.

Υπάρχουν αναφορές ότι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες βοηθούν τους ανθρώπους να περάσουν στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Στις 6 Ιουλίου ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alyaksandr Lukashenka προειδοποίησε ότι δεν θα σταματήσει τη διέλευση ανθρώπων ​από τα σύνορα.

Την περασμένη εβδομάδα η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές σε δύο νόμους: αφενός αναφορικά με τους αλλοδαπούς, αφετέρου αναφορικά με την την παροχή προστασίας στους αλλοδαπούς. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν αδύνατο να μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Πολωνία όσα άτομα διασχίζουν τα σύνορα παράτυπα. Στις 20 Αυγούστου, το Υπουργείο Εσωτερικών της Πολωνίας εξέδωσε εντολή να κλείσει τα σύνορά του σε άτομα που εισέρχονται στη χώρα «παράτυπα» και τα υποχρέωσε να εγκαταλείψουν αμέσως το έδαφος της Πολωνίας μέχρι νεοτέρας.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές προσφυγικό δίκαιο, η Πολωνία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει την ατομική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων ασύλου. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την πολωνική κυβέρνηση να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις, να αποσύρει την τροπολογία σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων και να διασφαλίσει πρόσβαση σε όσους/ες ζητούν προστασία.

Με την πάροδο των ετών, οι επαίσχυντες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων και των αιτούντων/ουσών άσυλο ευδοκίμησαν σε διαφορετικά σύνορα της Ε.Ε. και μέσα σε κλίμα ατιμωρησίας. Η πραγματικότητα είναι ότι οι επαναπροωθήσεις και οι φράχτες έχουν γίνει θεμελιώδες δόγμα της μεταναστευτικής πολιτικής πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Aleksandra Fertlińska

«Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν στην ασφάλεια. Η μόνη κατάλληλη απάντηση είναι η Πολωνία και άλλες χώρες της Ε.Ε. στα σύνορα με τη Λευκορωσία να αρχίσουν να εκπληρώνουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους, να επιδείξουν αλληλεγγύη και να διασφαλίσουν ότι οι αιτούντες/σες άσυλο θα έχουν πρόσβαση σε έδαφος και διαδικασίες ασύλου».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.