ΣΟΥΔΑΝ: Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου 2019, 13:30Εκτύπωση

Οι ακτιβιστές/ριες της αντιπολίτευσης του Σουδάν κατήγγειλαν, ότι έχουν περισυλλεγεί δεκάδες πτώματα από τον ποταμό Νείλο στο Χαρτούμ, μετά από μια αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς και μετά από επιθέσεις μελών της μονάδας «Rapid Support Forces» (RSF) της πρώην κυβέρνησης του Σουδάν. Ο Netsanet Belay, Διευθυντής του Αφρικανικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Αυτή έπρεπε να είναι μια εβδομάδα εορτασμού για το Χαρτούμ, καθώς σηματοδοτεί για τους πολίτες το πρώτο Eid-al-Fitr που σήμανε το τέλος της 30χρονης βασιλείας του Omar al-Bashir. Αντ’ αυτού, οι δυνάμεις ασφαλείας περιφέρονται στους δρόμους σκοτώνοντας και απειλώντας ανθρώπους, ενώ η περίοδος των διακοπών μετατράπηκε σε περίοδο φόβου, σοκ και θλίψης.

Αναφέρεται επίσης ότι τα σώματα που έχουν βυθιστεί στον ποταμό καταδεικνύουν την εξαχρείωση των αποκαλούμενων δυνάμεων ασφαλείας.
Netsanet Belay, Διευθυντής του Αφρικανικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι γιατροί στο Χαρτούμ ανέφεραν ότι, από τη Δευτέρα, ο αριθμός των ατόμων που δολοφονήθηκαν ανέρχεται στα 100, όταν δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των μελών της μονάδας RSF, εμφανίστηκαν σε χώρους διαμαρτυρίας και άνοιξαν πυρά σε άοπλους. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται τώρα καθώς η μονάδα RSF, η ειδική στρατιωτική δύναμη που σκότωσε, βίασε και βασάνισε χιλιάδες στο Darfur, μεταφέρει τη δολοφονική της μανία στην πρωτεύουσα. Αναφέρεται επίσης ότι τα σώματα που έχουν βυθιστεί στον ποταμό καταδεικνύουν την εξαχρείωση των αποκαλούμενων δυνάμεων ασφαλείας.

«Η πρόσφατη ιστορία του Σουδάν σημαδεύεται από την ατιμωρησία αναφορικά με τα εγκλήματα πολέμου και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Προτρέπουμε το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να σπάσουν αυτόν τον κύκλο ατιμωρησίας και να αναλάβουν άμεση δράση, ώστε να καταστήσουν υπεύθυνους τους δράστες αυτής της βίας».

Ιστορικό

Η μονάδα RSF δημιουργήθηκε το 2013 υπό τη διοίκηση των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας του Σουδάν (NISS). Η Διεθνής Αμνηστία και πολλές άλλες ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν από την μονάδα RSF, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο εκστρατειών για την καταπολέμηση της ανθρωπότητας στο Darfur.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.