Η.Π.Α.: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ TRUMP ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016, 15:29Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Αντιδρώντας στις πληροφορίες ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος Donald Trump πρόκειται  να προτείνει τον Rex Tillerson ως Υπουργό Εξωτερικών και τον John Bolton ως Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, o Eric Ferrero, Διευθυντής  Επικοινωνίας της Διεθνούς Αμνηστίας για τις Η.Π.Α., έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αναφερόμενες υποψηφιότητες είναι βαθύτατα ανησυχητικές και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στο εσωτερικό των Η.Π.Α. όσο και στο εξωτερικό. Ως Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Tillerson θα λειτουργεί ως επικεφαλής του διπλωματικού σώματος των Η.Π.Α. και, ως εκ τούτου, θα είναι o εκπρόσωπος της πολιτικής του κ. Trump σε όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι ο κ. Tillerson διασφάλιζε με επιτυχία τα συμφέροντα μιας τεράστιας εταιρείας πετρελαίου – θα μπορέσει να δράσει στον ίδιο βαθμό και για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό;

Αν επιβεβαιωθεί η εν λόγω πληροφορία, ο κ. Tillerson θα είναι η κύρια φωνή της κυβέρνησης του κ. Trump στην παγκόσμια κοινότητα και, υπό αυτή την ιδιότητα, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα σέβεται τις υποχρεώσεις των Η.Π.Α. στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

— Eric Ferrero

»Από αυτόν τον ρόλο, ο κ. Tillerson θα κληθεί να ασκεί πίεση σε κυβερνήσεις ανά την υφήλιο – συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας – προκειμένου να συμμορφώνονται προς τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Γερουσία πρέπει να του υποβάλει έντονες ερωτήσεις για τη σχέση του με τη ρωσική κυβέρνηση, της οποίας οι επιδόσεις ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ανεπαρκείς. Οι Η.Π.Α. πρέπει να εκπροσωπούνται από έναν Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος θα θέτει προ των ευθυνών τους όλες τις χώρες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προβαίνουν – ακόμα και τις χώρες που έχουν επωφεληθεί από την επιχειρηματική δραστηριότητά του.

»Αν επιβεβαιωθεί η εν λόγω πληροφορία, ο κ. Tillerson θα είναι η κύρια φωνή της κυβέρνησης του κ. Trump στην παγκόσμια κοινότητα και, υπό αυτή την ιδιότητα, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα σέβεται τις υποχρεώσεις των Η.Π.Α. στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

»Αν οι πληροφορίες είναι αληθείς, ότι δηλαδή ο John Bolton θα εκτελεί καθημερινά τις αρμοδιότητες του υπό την καθοδήγηση του κ. Tillerson, θα πρόκειται για μια από τις λιγότερο φιλικά προσκείμενες προς τα ανθρώπινα δικαιώματα ηγεσίες των τελευταίων ετών. Ο κ. Bolton έχει δηλώσει την ενθουσιώδη υποστήριξη του για σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων, ενώ έχει εκφράσει την περιφρόνηση του για τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν δημιουργηθεί με στόχο την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του George W. Bush, ο κ. Bolton υπήρξε κορυφαίος υποστηρικτής της διακοπής των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ανακοινώνοντας ότι οι Η.Π.Α. επρόκειτο να αποσύρουν την υπογραφή τους από τη σχετική συνθήκη».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.