Ε.Ε: Η ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΒΑΣΕΙ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΕΙΝΑΙ «ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ»

Δημοσιεύθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2016, 14:27Εκτύπωση

Η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ώστε οι μεταφορές βάσει Δουβλίνου προς την Ελλάδα να μπορούν να ξαναρχίσουν, είναι υποκριτική.

Η πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες ώστε οι μεταφορές βάσει Δουβλίνου προς την Ελλάδα να μπορούν να ξαναρχίσουν, είναι υποκριτική, καθώς ένας από τους κύριους λόγους εξαιτίας των οποίων είναι τόσο άθλιες οι συνθήκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα - ιδιαίτερα στα νησιά – είναι η Δήλωση-«Συμφωνία» της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Πρέπει αμέσως η πίεση προς την Ελλάδα να ελαττωθεί και όχι να αυξηθεί

— Iverna McGowan, Διεθνής Αμνηστία

«Φαίνεται ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλοι οι δρόμοι για τους πρόσφυγες οδηγούν στην Ελλάδα. Είναι εξωφρενικά υποκριτικό εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφήνει να εννοηθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη υπεύθυνη για τις άθλιες συνθήκες, ενώ ο υπερπληθυσμός και το ανασφαλές κλίμα που επικρατούν στα ελληνικά νησιά, προκαλούνται  ως επί το πλείστον από τη Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, και επιδεινώνονται από την έλλειψη αλληλεγγύης που δείχνουν άλλες χώρες της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων», δήλωσε η Iverna McGowan, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στο Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

«Οι συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά είναι ο υπερπληθυσμός, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η έλλειψη ζεστού νερού, η βία και οι υποκινούμενες από μίσος επιθέσεις. Ενώ έχουμε εδώ και πολύ καιρό ζητήσει τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής, η αναγκαστική παραμονή των προσφύγων στα νησιά έτσι ώστε να επιστρέφονται στην Τουρκία, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει η Τουρκία στη "Συμφωνία", είναι απάνθρωπη. Πρέπει αμέσως η πίεση προς την Ελλάδα να ελαττωθεί και όχι να αυξηθεί».

Η Διεθνής Αμνηστία προκειμένου να μειωθεί η πίεση προς την Ελλάδα, προτείνει τα εξής:

1. Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα.

2. Θα πρέπει να επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες.

3. Θα πρέπει να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες έχουν δεσμευτεί να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Φύλλις Νικολάου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα
Σίνα 30, Τ.Κ. 10672, Αθήνα
Τηλ: 210 3600628
Fax: 210 3638016
www.amnesty.gr

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.