7 ΤΡΟΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ Ο TRUMP ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2017, 16:08Εκτύπωση

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος Trump δεν έχασε καθόλου χρόνο για να θέσει σε εφαρμογή τη δηλητηριώδη ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας του. Μέσα στις πρώτες εβδομάδες της διακυβέρνησής του, υπέγραψε μια σειρά περιοριστικών εκτελεστικών διαταγμάτων τα οποία απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα εκατομμύριων ανθρώπων τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στο εξωτερικό. Παρακάτω ακολουθούν επτά δυνάμει καταστροφικά μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί από τον πρόεδρο Trump.

1.  Απαγόρευση εισόδου σε πρόσφυγες

Μόλις μια εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Trump ανέστειλε τη λειτουργία του εθνικού προγράμματος υποδοχής προσφύγων για 120 ημέρες, απαγόρευσε επ’ αόριστον την είσοδο στη χώρα σε Σύρους πρόσφυγες και έθεσε το ετήσιο ανώτατο όριο υποδοχής προσφύγων που εισέρχονται νόμιμα στις Η.Π.Α. σε 50.000 άτομα. Το όριο αυτό πιθανότατα θα επηρεάσει 60.000 άτομα το 2017, με την απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα να έχει υποσχεθεί 110.000 θέσεις σε πρόσφυγες στο τρέχον δημοσιονομικό έτος. Εν μέσω μιας παγκόσμιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, κατά την οποία 21 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω πολέμου και διώξεων, η κίνηση αυτή, από την πλευρά μίας εκ των πλουσιότερων και ισχυρότερων χωρών να εμποδίσει την επανεγκατάσταση προσφύγων, είναι τουλάχιστον αποκρουστική. Ο Trump εμποδίζει άνδρες, γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον ίδιο τρόμο που φιλοδοξεί να καταπολεμήσει.

2. Θρησκευτικές διακρίσεις

Ο πρόεδρος Trump κινήθηκε επίσης γρήγορα σε ό,τι αφορά την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στη χώρα για οποιονδήποτε προέρχεται από  το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν και την Υεμένη – επτά κατά κύριο λόγο μουσουλμανικές χώρες. Ενώ το εκτελεστικό διάταγμα δεν αναφέρει ρητά  ότι η απαγόρευση εισόδου αφορά κυρίως μουσουλμάνους, η ξεδιάντροπη θρησκευτική διάκριση ήταν σαφής, δεδομένης της προεκλογικής ρητορικής του προέδρου Trump. Υπάρχουν εξαιρέσεις στην απαγόρευση, μία από αυτές περιλαμβάνει τα άτομα που έχουν υποστεί διώξεις λόγω της θρησκείας τους,  αλλά μόνο εφόσον αυτά ανήκουν σε κάποια θρησκευτική μειονότητα. Μια ερμηνεία αυτών των περιοριστικών όρων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα επιτρέπει την είσοδο σε χριστιανούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν κυρίως μουσουλμανικές χώρες, κάτι το οποίο ενισχύει περαιτέρω το θρησκευτικό υπόβαθρο των διακρίσεων. Έχοντας αρθεί προσωρινά από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των Η.Π.Α., «η απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους» αποτελεί τώρα αντικείμενο νομικής διαμάχης. Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Κογκρέσο να παρέμβει άμεσα και να εμποδίσει την εφαρμογή της απαγόρευσης.   

3. Ταχείες απελάσεις όσων προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία στην Κεντρική Αμερική

Η υπόσχεση του Trump να χτίσει ένα «μεγάλο και όμορφο» τείχος κατά μήκος των συνόρων των Η.Π.Α. με το Μεξικό ως μέσο προστασίας της χώρας από τους «εγκληματίες» υπήρξε ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της προεκλογικής εκστρατείας του. Έτσι, δεν προκάλεσε έκπληξη το γεγονός οτι ο Trump, λίγες μέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, υπέγραψε δύο εκτελεστικά διατάγματα το οποία ήταν «σχεδιασμένα» να εκπληρώσουν αυτήν την υπόσχεση. Το ένα διάταγμα αφορούσε την ανέγερση του τείχους, ενώ το άλλο – ενδεχομένως το πιο ανησυχητικό για τους χιλιάδες μετανάστες που ξεφεύγουν από την ένοπλη βία στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική – προέβλεπε την πρόσληψη 10.000 επιπλέον υπαλλήλων στις υπηρεσίες μετανάστευσης. Το πιο πιθανό είναι ότι πολλοί περισσότεροι μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρήζουν διεθνούς προστασίας, θα κρατούνται προσωρινά σε κέντρα κράτησης κατά μήκους των συνόρων προτού, τελικά, επιστραφούν σε μέρη τα οποία η ζωή τους κινδυνεύει.  

4. Στοχοποίηση των «πόλεων-καταφύγια» για πρόσφυγες και μετανάστες

Στο ίδιο διάταγμα το οποίο προέβλεπε την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την προστασία των συνόρων, ο Trump προσπάθησε να ανακόψει και άλλες οδούς εισόδου στη χώρα για τους αιτούντες άσυλο, με την ανάκληση των ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων από τις πόλεις υποδοχής. Οι πόλεις αυτές έχουν περιορισμένη συνεργασία με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες μετανάστευσης και αρνούνται να απελάσουν μετανάστες χωρίς χαρτιά, όπως είναι εκείνοι που έχουν νόμιμες αξιώσεις να αιτηθούν άσυλο. Μαζί με τη Νέα Υόρκη, το Ντάλας, τη Μινεάπολις, το Ντένβερ και το Σαν Φρανσίσκο, άλλες 39 πόλεις σε όλη την Αμερική θα χάσουν εκατομμύρια δολάρια από τη διακοπή της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης βάσει του διατάγματος του Trump.

5. Μετωπική επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών

Η εικόνα μιας ομάδας ανδρών να περιστοιχίζει τον πρόεδρο Trump καθώς υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα για τον περιορισμό των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών παγκοσμίως, έχει γίνει σύμβολο του κινδύνου που θέτει η νέα κυβέρνηση των Η.Π.Α. για τα δικαιώματα των γυναικών. Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο επαναφέρει την παγκόσμια «εντολή αποσιώπησης», εμποδίζει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που δρουν εκτός των Η.Π.Α., οι οποίες παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες παραπομπής για άμβλωσεις και υποστηρίζουν την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων ή την επέκταση τέτοιων υπηρεσιών – αν και οι Η.Π.Α. δεν χρηματοδοτούν αυτές τις υπηρεσίες άμεσα. Μόνο στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου η άμβλωση είναι εντελώς παράνομη σε εφτά χώρες, ακόμα και αν η υγεία ή η ζωή μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού εξαρτάται από αυτή, η στάση του Trump θα κοστίσει αναμφίβολα πολλές ζωές. Ακόμα και σε ορισμένες χώρες όπου οι αμβλώσεις είναι νόμιμες, η πρόσβαση σε τέτοιες υπηρεσίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση των Η.Π.Α., κάτι που σημαίνει ότι «εντολή αποσιώπησης» θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε αυτές.

6.  Περιορισμός πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας

Η παγκόσμια «εντολή αποσιώπησης» θα έχει εκτεταμένες συνέπειες πέρα από τον περιορισμό της πρόσβασης σε υπηρεσίες άμβλωσης. Πολλές από τις οργανώσεις οι οποίες επηρεάζονται από τις σημαντικές περικοπές χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στην Αφρική και την Λατινική Αμερική, παρέχουν, παράλληλα με τις υπηρεσίες άμβλωσης, θεραπευτική αγωγή για τον ιό του HIV/AIDS, αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης και άλλες υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας. Στη πραγματικότητα, η χρήση της «εντολής αποσιώπησης» του Trump, η οποία είχε τεθεί σε εφαρμογή τελευταία φορά από τον George W. Bush, είναι αρκετά διευρυμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εφαρμογές της και ισχύει για όλες τις παγκόσμιες χρηματοδοτήσεις των Η.Π.Α. για την υγεία, επηρεάζοντας έτσι την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που δεν αφορούν αποκλειστικά στην αναπαραγωγή.

7.  Επίθεση στο περιβάλλον και τα μέσα διαβίωσης των αυτοχθόνων πληθυσμών

Η απόφαση του Trump να προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού αργού πετρελαίου Dakota Access, ενός αγωγού μήκους 1.200 μιλίων ο οποίος θα διασχίζει τέσσερις πολιτείες των Η.Π.Α., βάζει το κέρδος των εταιρειών πετρελαίου πάνω από τα δικαιώματα των αυτοχθόνων πληθυσμών που κατοικούν στη χώρα. Η φυλή Standing Rock Sioux, της οποίας τα  ιερά εδάφη βρίσκονται κοντά στο σημείο από το οποίο θα περάσει ο αγωγός που, επίσης, θα διασχίζει τη γη την οποία κατοικούν οι αυτόχθονες κατά μήκος του ποταμού Μισούρι, υποστηρίζει ότι η κατασκευή του αγωγού θα μολύνει το πόσιμο νερό και θα καταστρέψει τους ιερούς τόπους ταφής της φυλής. Η κατασκευή του αγωγού όχι μόνο εγκρίθηκε κατά παράβαση του δικαιώματος της φυλής για πρόσβαση σε καθαρό νερό, αλλά επίσης η απόφαση πάρθηκε χωρίς τη συμβουλή και συγκατάθεσή τους, διαδικασία απαραίτητη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα των Η.Π.Α. Οι πρόσφατες συλλήψεις δεκάδων διαδηλωτών έγιναν αφού η αστυνομία είχε ήδη κατηγορηθεί για υπερβολική χρήση βίας κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων και ενισχύει τους φόβους ότι το δικαίωμα των περιβαλλοντικών ακτιβιστών για ειρηνική διαμαρτυρία θα τεθεί σύντομα υπό απειλή.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.