Ο AI WEIWEI ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΟ SNOWDEN

Δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2016, 13:24Εκτύπωση

Ο παγκοσμίου φήμης Κινέζος καλλιτέχνης Ai Weiwei ενώνει τις δυνάμεις του με τη Διεθνή Αμνηστία για να κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο, ώστε να κατακλυστεί ο Λευκός Οίκος με μηνύματα υποστηρικτών του Edward Snowden, καθώς ξεκίνησε σήμερα ένα μέρος της μεγαλύτερης εκστρατείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πέρα από την υπόθεση του Edward Snowden, η εκστρατεία Write for Rights, από τις 2 έως τις 16 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει επίσης άλλες 10 υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός φυλακισμένου φωτορεπόρτερ από την Αίγυπτο, τον «Shawkan», ο οποίος κινδυνεύει με εκτέλεση, δύο ακτιβιστών από το Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι βασανίστηκαν αφού ζωγράφισαν ένα γκράφιτι σε ένα άγαλμα, και ενός δασκάλου από την Ινδονησία, ο οποίος φυλακίστηκε γιατί απλώς κυμάτιζε μια σημαία. (Βλέπε παράρτημα για τον πλήρη κατάλογο των περιπτώσεων).

Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κοινωνία, μέσα στην οποία θέλουνε να ζουν

Edward Snowden

«Ένας κόσμος, όπου κανείς δεν υπερασπίζεται τους πληροφοριοδότες και τους ακτιβιστές, είναι ένας κόσμος όπου κανένας δεν διακινδυνεύει να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον ή να εκθέσει τις κυβερνητικές καταχρήσεις. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κοινωνία, μέσα στην οποία θέλουνε να ζουν», δήλωσε ο Edward Snowden.

«Αναδεικνύοντας το ζήτημα της παγκόσμιας μαζικής επιτήρησης, ο Edward Snowden άρχισε έναν από τους σημαντικότερους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 21ου αιώνα. Χωρίς αυτόν, ο κόσμος θα εξακολουθούσε να βρίσκεται στο σκοτάδι σχετικά με τη μαζική εισβολή στην ιδιωτική μας ζωή. Αντιθέτως, υπάρχει σήμερα ένα εκκολαπτόμενο παγκόσμιο κίνημα, το οποίο αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να ακούσει τη φωνή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν το Snowden

Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Το τίμημα του να εκθέτεις την κατάχρηση εξουσίας δεν πρέπει να είναι η εξορία. Ο πρόεδρος Ομπάμα πρέπει να ακούσει τη φωνή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν το Snowden. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν σε έναν κόσμο όπου μπορούν να κρατήσουν απόρρητα τα επιμέρους προσωπικά στοιχεία της ζωής τους και όπου οι άνθρωποι δεν διώκονται για την αποκάλυψη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ο Snowden ενήργησε σαφώς τόσο προς το δημόσιο συμφέρον των ΗΠΑ όσο και προς το συμφέρον των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε εξαρχής να τον κατηγορήσουν. Με την απονομή χάριτος, ο Πρόεδρος Ομπάμα μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του, διακόπτοντας την ύπουλη συνεχιζόμενη πρακτική των προέδρων των ΗΠΑ που ευνοούν τη μυστικότητα της κυβέρνησης έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τον Edward Snowden πληροφοριοδότη, και πιστεύει ότι κανείς δεν πρέπει να κατηγορείται για τη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαζί με το PardonSnowden.org, την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία προώθησε μια έκκληση στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 καλώντας τον πρόεδρο Ομπάμα να απονείμει χάρη στο Snowden.

Ο Snowden εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με φυλάκιση δεκαετιών, βάσει των νόμων περί κατασκοπείας, οι οποίοι υπάρχουν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί οι νόμοι εξισώνουν την παροχή πληροφοριών για χάρη του δημόσιου συμφέροντος με την πώληση κρατικών μυστικών σε εχθρούς των ΗΠΑ. Χωρίς την εγγύηση δίκαιης δίκης και την άμυνα υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, δεν απομένει στο Snowden καμία επιλογή παρά μόνο το να μείνει ξεχασμένος στη Ρωσία.

Ο Ai Weiwei στηρίζει την εκστρατεία μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Ai Weiwei έχει δημιουργήσει ακόμη 11 από τα πιο γνωστά Lego πορτραίτα του για κάθε υπόθεση που περιλαμβάνεται στη φετινή εκστρατεία «Write for Rights». Από τις 2 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου θα συμμετέχει μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας στην αποστολή μηνυμάτων υποστήριξης σε θύματα τα οποία έχουν υποστεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα μηνύματα αυτά ζητούν τη λήψη μέτρων από τους παγκόσμιους ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau και ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo.

«Συμμετέχω σ’ αυτήν την εκστρατεία για να υποστηρίξω τους ανθρώπους που υπέφεραν επειδή έκαναν ή είπαν πράγματα, τα οποία δεν ενέκριναν οι κυβερνήσεις τους. Ως καλλιτέχνης, η ελευθερία του λόγου είναι ουσιαστική για τη δουλειά μου και γνωρίζω από πρώτο χέρι τι συμβαίνει όταν όλο αυτό καταλήγει σε σύγκρουση με εκείνους που έχουν την εξουσία καθώς επίσης και πόσο σημαντική είναι η παγκόσμια κινητοποίηση όταν το κράτος προσπαθεί να σε φιμώσει. Η διαφορά μεταξύ μιας εκσυγχρονισμένης κοινωνίας και μιας βαρβαρικής έγκειται στη δυνατότητα που δίνεις στους ανθρώπους να εκφράζονται», δήλωσε ο Ai Weiwei.

Η διαφορά μεταξύ μιας εκσυγχρονισμένης κοινωνίας και μιας βαρβαρικής έγκειται στη δυνατότητα που δίνεις στους ανθρώπους να εκφράζοντα

Ai Weiwei

Την προηγούμενη χρονιά, οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκστρατεία του Παγκόσμιου Μαραθωνίου Γραμμάτων έστειλαν περισσότερα από 3,7 εκατομμύρια γράμματα, emails, μηνύματα SMS, fax, tweet και άλλα, κάνοντας την εκστρατεία τη μεγαλύτερη για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως.

Φέτος, οι άνθρωποι θα γράψουν μηνύματα για να καλέσουν, μεταξύ άλλων:

  • Τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev να αποφυλακίσει τους δύο νέους ακτιβιστές που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αφότου ζωγράφισαν ένα γκράφιτι που περιείχε ένα πολιτικό μήνυμα («Χαρούμενη Ημέρα Σκλάβων») πάνω στο άγαλμα του πρώην Προέδρου (πατέρας του Aliyev) την παραμονή των γενεθλίων του (γνωστή και ως «Ημέρα των Λουλουδιών»).
  • Τον Πρόεδρο του Καμερούν Paul Biya να αποφυλακίσει τον Fomusoh Ivo Feh, ένα μαθητή από το Καμερούν που φυλακίστηκε με ποινή 10 χρόνων, επειδή προώθησε ένα SMS στο φίλο του. Στο μήνυμα αστειευόταν ότι ακόμα και η Boko Haram θα προσλάμβανε μόνο νέους ανθρώπους με καλούς βαθμούς στο σχολείο – μια αναφορά στο πόσο δύσκολο είναι να βρεις μια καλή δουλειά χωρίς τα σωστά προσόντα.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τους ανθρώπους να πάρουν προσωπικά την αδικία

Salil Shetty

«Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τους ανθρώπους να πάρουν προσωπικά την αδικία και υπάρχουν μερικοί πιο άμεσοι τρόποι να αναλάβετε δράση όπως το να πιάσετε ένα στυλό και να γράψετε ένα γράμμα για να πείτε σε ένα γενναίο άνθρωπο ότι του συμπαραστέκεστε, ή να πείτε σε κάποιον στην εξουσία ότι τον παρακολουθείτε», δήλωσε ο Salil Shetty.

«Η εκστρατεία μας στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εναντιωθούν στις καταχρήσεις εξουσίας, όπου αυτές λαμβάνουν μέρος. Είναι καθήκον μας να ρίξουμε φως στην αδικία, έτσι ώστε οι κυβερνήσεις να μην αποστρέφουν το βλέμμα τους.

Η εκστρατεία αλληλεγγύης έχει δει φυλακισμένους να αφήνονται ελεύθεροι και να τους δίνεται χάρη

Στην εκστρατεία του 2015, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές έστειλαν 3,7 εκατομμύρια (περισσότερα σε σχέση με το 2014 που έφταναν τα 3,2 εκατομμύρια) μηνύματα προσφέροντας υποστήριξη ή καλώντας σε δράση για τα άτομα και τις κοινότητες από το Μεξικό και τη Μιανμάρ που βίωναν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η εκστρατεία συνέβαλε σε σημαντικές νίκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο:

  • DRC: Στις 30 Αυγούστου του 2016, οι νέοι ακτιβιστές Fred Bauma και Yves Makwambala αποφυλακίστηκαν με εγγύηση, αφού είχαν συλληφθεί σε μια συνέντευξη τύπου και κατηγορήθηκαν για σχηματισμό εγκληματικής ομάδας και για προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης. Μέχρι την αποφυλάκισή τους, οι Fred και Yves ανέμεναν τη δίκη που θα μπορούσε να τους φέρει αντιμέτωπους με τη θανατική ποινή. Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας έγραψαν πάνω από 170.000 μηνύματα συμπαράστασης ή κάλεσαν για την αποφυλάκισή τους.
  • Μεξικό: Στις 7 Ιουνίου του 2016, η Yecenia Armenta απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και απελευθερώθηκε, μετά από τέσσερα χρόνια στη φυλακή. Το 2012 είχε ξυλοκοπηθεί, σχεδόν πνιγεί δια ασφυξίας και βιαστεί σε βασανιστήριο διάρκειας 15 ωρών έως ότου αναγκάστηκε να «ομολογήσει» ότι ενεπλάκη στη δολοφονία του άνδρα της. Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας έστειλαν 318.000 μηνύματα για την υπόθεσή της.
  • Μιανμάρ: Στις 8 Απριλίου του 2016, το δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες εναντίον της επικεφαλής της φοιτητικής οργάνωσης Phyoe Phyoe Aung, φυλακισμένης για ένα χρόνο αφότου βοήθησε να οργανωθούν μεγάλες ειρηνικές διαδηλώσεις φοιτητών. Οι υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε όλον τον κόσμο έγραψαν περισσότερα από 394.000 γράμματα, emails, tweets και άλλα μηνύματα υποστήριξης και κάλεσαν για την αποφυλάκισή της. Τους ευχαρίστησε λέγοντας «Οι διεθνείς οργανώσεις όπως η Αμνηστία ποτέ δεν ξεχνούν τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την αδικία στον αγώνα τους για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να είμαστε δυνατοί και να θυμόμαστε πόσο σημαντικό είναι να ενωνόμαστε μαζί στους αγώνες μας».
  • Η.Π.Α: Στις 19 Φεβρουαρίου του 2016, η πολιτεία της Λουιζιάνα ελευθέρωσε τον Albert Woodfox, 44 χρόνια αφότου είχε εισαχθεί σε κελί απομόνωσης, που ακολουθήθηκε από τρεις δικαστικές αποφάσεις που ανέτρεψαν την καταδίκη του. Περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι ανέλαβαν δράση για τον Albert στη διάρκεια της εκστρατείας Write for Rights το 2015.

«Ένα μήνυμα αλληλεγγύης από έναν άγνωστο μπορεί να δώσει δύναμη σε ανθρώπους που έχουν χάσει την ελπίδα τους και μπορεί να υποκινήσει μια δεύτερη σκέψη στις αρχές που έχουν χάσει τη συμπόνοια τους. Διαδώστε την είδηση: γράφοντας ένα γράμμα, μπορείς να σώσεις μια ζωή. Οι παππούδες σου, οι φίλοι σου, οι γείτονές σου, οι φίλοι σου από το σχολείο, οι συνάδελφοί σου – πες σε όλους να γράψουν ένα γράμμα αυτό το Δεκέμβριο, επειδή όλοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά», δήλωσε ο Salil Shetty.

«Ακόμα και στην εποχή της μαζικής ψηφιακής επικοινωνίας, η πράξη της σύνταξης ενός μηνύματος που αντιμετωπίζει κατάφωρη αδικία είναι μια ισχυρή πράξη αλληλεγγύης που κάνει μια τεράστια διαφορά. Η εκστρατεία «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων» στέλνει ένα μήνυμα στα θύματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λέει «Είμαστε μαζί σου», ενώ παράλληλα θυμίζει στις αρχές ότι τους παρακολουθούμε».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.