ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ TRUMP

Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017, 11:32Εκτύπωση

*Από τη Margaret Huang, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τις Η.Π.Α.

Στις 20 Ιανουαρίου, τα μάτια όλου του πλανήτη στράφηκαν στην Ουάσιγκτον με αφορμή την ορκωμοσία του νέου προέδρου των Η.Π.Α.. Ο Donald J. Trump και η κυβέρνησή του ανέλαβαν τα καθήκοντα τους για την προάσπιση των νόμων της χώρας – συμπεριλαμβανομένων και των υποχρεώσεων των Η.Π.Α. για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.  

Ωστόσο, αν ο Trump εφαρμόσει τη ρητορική φόβου και μίσους που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η μεγάλη δύναμη που διαθέτουν οι Η.Π.Α. να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι προτάσεις της εκστρατείας του Trump – συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός μητρώου μουσουλμάνων και της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα σε άτομα με βάση τη θρησκεία τους – φέρνουν στη μνήμη ντροπιαστικά κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας, όπως τη φυλάκιση των Ιαπωνο-αμερικανών κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στις ομιλίες του, ο Trump έχει δείξει περιφρόνηση προς τις γυναίκες, τους ανθρώπους άλλης φυλής και χρώματος και τα άτομα με αναπηρίες, ενώ προσπάθησε να εκφοβίσει τους επικριτές του και τους δημοσιογράφους.

Αν ο Trump εφαρμόσει τη ρητορική φόβου και μίσους που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η μεγάλη δύναμη που διαθέτουν οι Η.Π.Α. να έχει καταστροφικό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

— Margaret Huang, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τις Η.Π.Α.

Από την εκλογή του, ο Trump έχει επίσης ανακηρύξει υποψηφίους για το υπουργικό συμβούλιό του ανθρώπους των οποίων το παρελθόν εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική πολιτική της κυβέρνησης. Ο Rex Tillerson, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, είναι απρόθυμος να κατακρίνει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες διαπράττουν μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων αυτών με τις οποίες είχε στενή σχέση ως Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil. Ο γερουσιαστής Jeff Sessions, υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, έχει αντιταχθεί επανειλημμένα σε πολιτικές που προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών, των ανθρώπων άλλης φυλής και χρώματος καθώς και της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.

Η πολιτική αναζήτησης εξιλαστήριων θυμάτων και η διασπορά του φόβου – χαρακτηριστικά της προεκλογικής εκστρατείας του Trump – δεν έχουν θέση ούτε στις Η.Π.Α. ούτε πουθενά αλλού στον κόσμο. Για περισσότερα από 55 χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία εργάζεται ώστε να θέτει τους ηγέτες σε όλον τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένου κάθε προέδρου των Η.Π.Α. – προ των ευθυνών τους σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Donald Trump δεν θα αποτελέσει εξαίρεση.

Ως πρόεδρος των Η.Π.Α., ο Trump πρέπει να εγκαταλείψει κατηγορηματικά τις δηλώσεις μίσους και να απορρίψει δημοσίως το ρατσισμό και τις διακρίσεις. Αν δεν το κάνει, η στάση του δεν θα έχει μόνο επιπτώσεις για τους κατοίκους των Η.Π.Α. αλλά και για όλους τους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Ο Trump έχει προβεί επανειλημμένα σε ανυπόστατους ισχυρισμούς σχετικά με τους αιτούντες άσυλο, βασιζόμενος σε αρνητικά και ξεκάθαρα εσφαλμένα στερεότυπα.  Ο Trump πρέπει να απαρνηθεί αυτή τη ρητορική και να τιμήσει τις δεσμεύσεις των Η.Π.Α. προς τους πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος Trump αναλαμβάνει καθήκοντα εν μέσω της μεγαλύτερης ίσως προσφυγικής κρίσης των τελευταίων χρόνων. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί φοβούνται ότι θα πεθάνουν, χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα επιστρέψουν σε αυτά. Οι Η.Π.Α. πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη προστασίας των προσφύγων.

Εάν οι Η.Π.Α. γυρίσουν την πλάτη τους στους πρόσφυγες, τότε άλλες χώρες θα χρησιμοποιήσουν το γεγονός αυτό ως δικαιολογία για να αποφύγουν την τήρηση των υποχρεώσεων τους, όπως αυτές ορίζονται στο διεθνές δίκαιο. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη συνέχιση της παγκόσμιας τραγωδίας 21 εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν θα έχουν πού να πάνε καθώς και της παρατεταμένης ανθρώπινης δυστυχίας γυναικών, ανδρών  και παιδιών που ζουν σε καταυλισμούς χωρίς σχολεία, δουλειά και επαρκές φαγητό και ιατρική περίθαλψη.

Ο Trump αναλαμβάνει καθήκοντα εν μέσω της μεγαλύτερης ίσως προσφυγικής κρίσης των τελευταίων χρόνων. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους γιατί φοβούνται ότι θα πεθάνουν, χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα επιστρέψουν σε αυτά. Οι Η.Π.Α. πρέπει να μοιραστούν την ευθύνη προστασίας των προσφύγων.

— Margaret Huang, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τις Η.Π.Α.

Ο Trump επίσης αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια περίοδο όπου οι επιθέσεις εναντίων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται σε έξαρση. Από τη Μόσχα μέχρι το Κάιρο, από το Στάντινγκ Ροκ μέχρι το Χονγκ Κονγκ, εκείνοι που διεκδικούν ή υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους διώκονται, συλλαμβάνονται και δέχονται επιθέσεις. Η αποκήρυξη εκ μέρους του Trump εκείνων που διαφωνούν μαζί του αποτελεί δυσοίωνο σημάδι. Ως πρόεδρος, πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις τακτικές εκφοβισμού και να δεσμευτεί στην τήρηση και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των ειρηνικών αντιφρονούντων και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ενδέχεται να τον επικρίνουν – έτσι ώστε να προστατεύσει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Οι διεθνείς υποχρεώσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που ο πρόεδρος έχει καθήκον να τηρήσει είναι σημαντικές και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η κυβέρνηση των Η.Π.Α. να σεβαστεί και να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων χωρίς καμία απολύτως διάκριση. 

Έχουμε δει τι συμβαίνει όταν οι ηγέτες του κόσμου αγνοούν αυτές τις υποχρεώσεις και ενεργούν χωρίς συνείδηση. Αν κάτι τέτοιο συμβεί ξανά στις Η.Π.Α. τότε κι άλλοι ηγέτες μπορεί να θεωρήσουν ότι οι παραβιάσεις που διαπράττουν μπορούν να συνεχίσουν ανέλεγκτα. Είναι καιρός για όλους μας να ενώσουμε τις φωνές μας και να απαιτήσουμε από τον πρόεδρο Trump και την κυβέρνησή του να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.