ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ: ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΜΠΟΔΙΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αντί για το σφράγισμα των συνόρων και την αποστολή αστυνομικών μονάδων καταστολής, οι χώρες της πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρέπει να επιτρέπουν την ασφαλή πρόσβαση των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία πριν από άλλον ένα γύρο συναντήσεων υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, σχετικά με την προσφυγική κρίση, εν μέσω μιας σειράς ανησυχητικών συνοριακών συγκρούσεων στην Κεντρική Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ άλλων θεμάτων αναμένεται να επικεντρωθούν στην μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για μια οργανωμένη και με συμπόνια ανταπόκριση στις αφίξεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.
«Υπάρχουν μερικές λύσεις στο τραπέζι, αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση και η ηγεσία για να υλοποιηθούν. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο και να αντιμετωπίσουν την κρίση στην ουσία της, όχι να χτίσουν περισσότερα εμπόδια και να συνεχίζουν να υπεκφεύγουν για τις ποσοστώσεις».
Οι Υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου σε μια ακόμη προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μετεγκαταστήσει 120.000 αιτούντες άσυλο εντός της ΕΕ, μετά το αδιέξοδο της περασμένης εβδομάδας. Την Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ, όπου θα συζητήσουν την ευρύτερη αντιμετώπιση της κρίσης, και θα συνεχίσουν τις συνομιλίες σχετικά με τη μετεγκατάσταση, σε περίπτωση μη συμφωνίας σε επίπεδο υπουργών.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί άμεσα
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να βελτιώσει τις σοβαρές αδυναμίες που παρατηρούνται στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Καθώς η δραστική αύξηση των προσφύγων σπρώχνουν ένα ήδη παραπαίον σύστημα υποδοχής σε σημείο κατάρρευσης, η απάντησή σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει την αυξημένη στήριξή της ΕΕ προς τη χώρα, σε βαθμό τέτοιο που θα επιτρέπει την ασφαλή άφιξη των προσφύγων και τις σύμφωνες με το διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνθήκες υποδοχής τους. Οι ελληνικές αρχές από τη μεριά τους, θα πρέπει να εντείνουν τις πρόσφατες προσπάθειες τους ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η έλλειψη συντονισμού και οι πολύ κακές συνθήκες υποδοχής διασφαλίζοντας μεταξύ άλλων την συνεργασία κεντρικών και τοπικών αρχών και ότι η υπεύθυνη αρχή για τη διαχείριση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το AMIF (Asylum, Migration and Integration Fund) θα λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά.
«Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση μόνη της και η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει μια συντονισμένη Ευρωπαϊκή απάντηση ώστε να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί» δήλωσε ο Γιώργος Κοσμόπουλος, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.
«Οι καθημερινοί θάνατοι στο Αιγαίο γίνονται ακόμα πιο τραγικοί όταν οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να τους σταματήσουν, αδρανούν»
Βάσει των διαθέσιμων πηγών η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι περισσότεροι από 208 άνθρωποι -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται προσπαθώντας να φτάσουν στα νησιά του Αιγαίου από την αρχή του χρόνου, ενώ οι μισοί και πλέον εξ ʼαυτών -τουλάχιστον 122 - έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου του 2015.
Η Ύπατη Αρμοστεία για του Πρόσφυγες (UNHCR) υπολογίζει ότι από αρχή του χρόνου στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης έφτασαν 318.489 άνθρωποι, με 70.000 εξ αυτών να φτάνουν κατά τις δυο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Επίσης ότι το 92% των αφίξεων προέρχονται από τις χώρες που βρίσκονται μεταξύ των 10 χωρών που παράγουν του περισσότερους πρόσφυγες παγκοσμίως και ότι πάνω από 80.000 άτομα έχουν διασωθεί από το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Οι άνθρωποι πάνω από τα σύνορα
Κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, επικρατεί το χάος, η ανετοιμότητα και η σύγχυση που ακολούθησε μετά τις αποφάσεις κυβερνήσεων να σφραγίσουν τα σύνορά τους, οι οποίες αναγκάζουν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο να έχουν κολλήσει σε άθλιες συνθήκες.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει άνδρες, γυναίκες και παιδιά να κοιμούνται σε πολύ άσχημες συνθήκες και με σοβαρά περιορισμένη πρόσβαση σε τροφή, τρεχούμενο νερό ή τουαλέτες στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία.
«Η απουσία συμφωνημένης συλλογικής απάντησης, σημαίνει ότι χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να σπρώχνονται από τον Άννα στον Καϊάφα, χωρίς καν να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες», είπε ο John Dalhuisen.
«Αυτό δεν είναι διαχείριση της μετανάστευσης αλλά διάβρωση της ανθρωπιάς».
Μετεγκατάσταση
Μέχρι στιγμής, οι απαντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην προσφυγική κρίση στερούνται φιλοδοξίας και αδυνατούν να βοηθήσουν όσους και όσες αναζητούν προστασία στην Ευρώπη. Ένα βασικό επίκεντρο των συζητήσεων κατά τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, η οποία προκαλεί διαίρεση μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, θα είναι η μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ, μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετακινηθούν περαιτέρω 120.000 άτομα.
Την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα προσωρινό και έκτακτο μηχανισμό μετεγκατάστασης για 40.000 άτομα από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, Ιταλία και την Ελλάδα, προς άλλα κράτη μέλη, για ένα διάστημα δύο χρόνων. Αλλά αυτό χρειάστηκε περισσότερο από τέσσερις μήνες συζητήσεων, αφήνοντας σοβαρά ερωτήματα για το πώς τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν να μετεγκαταστήσουν περισσότερα άτομα.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως οι προτάσεις δεν απαιτούν τη συγκατάθεση του ατόμου το οποίο θα μεταφέρεται, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πιθανή κράτηση και τα εξαναγκαστικά μέσα για να αναγκαστούν οι άνθρωποι να μετακινηθούν σε χώρες όπου μπορεί να μην έχουν κάποια οικογενειακή ή οικονομική υποστήριξη.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης σε μια αυξημένη στήριξη της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και την εξασφάλιση γρήγορης πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου.
«Καθώς οι ηγέτες συγκεντρώνονται πάλι στις Βρυξέλλες, μια πιο μακροπρόθεσμη απόκριση στην προσφυγική κρίση είναι απολύτως απαραίτητη. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει πιο ασφαλείς και νόμιμες διόδους στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες και να κινείται προς την κατεύθυνση ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού καθεστώτος ασύλου, με την παροχή αμοιβαίας αναγνώρισης των αποφάσεων για το άσυλο, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες», δήλωσε ο John Dalhuisen.