ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΛΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ/ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2015, 14:05Εκτύπωση

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκεται στα σημεία ελέγχου των συνόρων

Οι αρχές της Κροατίας και της Σλοβενίας πρέπει να βρουν επειγόντως αποτελεσματικές λύσεις καθώς στους εκατοντάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι αποκλείστηκαν όλη τη νύχτα ανάμεσα στα σημεία ελέγχου των συνόρων των δύο χωρών, θα προστεθούν χιλιάδες ακόμη, όπως επισήμανε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

Μία ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας πήρε επί τόπου συνέντευξη από πολλούς πρόσφυγες που περιέγραψαν πώς η αστυνομία της Κροατίας οδήγησε περίπου 1,800 ανθρώπους σε μια κουραστική διαδρομή 12χλμ από τον σταθμό του τραίνου Čakovec στα σύνορα στο Trnovec γύρω στις 2:30πμ, αφότου οι αρχές της Σλοβενίας είχαν εμποδίσει το τραίνο να μπει στη Σλοβενία.

Εκατοντάδες παιδιά, μεταξύ τους και βρέφη ενός μηνός, ήταν ανάμεσα στις ομάδες που έκαναν τη διαδρομή ή βρίσκονταν μέσα στο τραίνο. Έφτασαν στα σύνορα περίπου δύο ώρες αργότερα, για να τα βρουν κλειστά από έναν φράχτη και την αστυνομία της Σλοβενίας. Η αστυνομία της Κροατίας αμέσως έστησε έναν προσωρινό φράχτη πίσω από το πλήθος, παγιδεύοντάς το ουσιαστικά μεταξύ των δύο χωρών χωρίς καταφύγιο ή ανθρωπιστική βοήθεια.
«Είναι απλά απαράδεκτο για την Κροατία, τη Σλοβενία και τις άλλες χώρες κατά μήκος της διαδρομής να αποποιούνται κάθε ευθύνης ως προς τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, ενώ και τα συστήματα που είναι διαθέσιμα για να τους προσφέρουν προστασία είναι αναποτελεσματικά. Στη πραγματικότητα οι ηγέτες της Ευρώπης ήταν πλήρως ενημερωμένοι εδώ και μήνες ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να προκύψει, αλλά απέτυχαν να την προλάβουν με το να εφαρμόσουν διαθέσιμους μηχανισμούς υποστήριξης”, είπε η Barbora Černušáková, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα σύνορα Κροατίας-Σλοβενίας.

«Η αστυνομία της Κροατίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις της λέγοντάς μας ‘όλοι το κάνουν-κοιτάξτε την Ουγγαρία’. Αυτή η στάση είναι αποκρουστική και επικίνδυνη. Αν τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανταγωνίζονται με σκοπό την χειροτέρευση των όρων αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, αυτό θα μπορούσε να  πυροδοτήσει ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα με δραστικές συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους που φτάνουν καθημερινά.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν διαχειρίσιμες λύσεις που θα σέβονται τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο».

Χθες η αστυνομία της Σλοβενίας άρχισε σταδιακά να αφήνει ανθρώπους να εισέρχονται στη χώρα, δίνοντας προτεραιότητα σε οικογένειες και παιδιά. Αλλά χιλιάδες ακόμη υπολογίζεται να περάσουν βόρεια μέσω της Κροατίας προς τα σύνορα της Σλοβενίας και άρα χρειάζεται επειγόντως μια αποτελεσματική λύση.

Η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκεται εκεί θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι διαθέσιμη για συνεντεύξεις.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.