ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Η ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2015, 11:05Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε λεπιδοφόρα συρματοπλέγματα και στον έλεγχο των συνόρων για να εμποδίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εισέλθουν, τριπλάσιο ποσό από αυτό που το που ξοδεύει ετησίως για να υποδέχεται τους αιτούντες άσυλο, όπως αποκάλυψε η Διεθνή Αμνηστία σε μια νέα συνοπτική έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες.

Η έκθεση με τίτλο ‘Έξω από το φράχτη’, περιγράφει πώς τα δρακόντεια μέτρα της Ουγγαρίας για τον έλεγχο των συνόρων της παραβιάζουν επανειλημμένως το διεθνές δίκαιο. Καθώς οι Υπουργοί της ΕΕ συγκεντρώνονται σήμερα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν ενδελεχώς για την κρίση, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ΕΕ να θεωρήσει την Ουγγαρία υπεύθυνη για την αποτυχία της, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να προστατέψει τους ανθρώπους που μετακινούνται εξασφαλίζοντας ασφαλέστερη, νόμιμη διαδρομή πριν έρθει ο χειμώνας.

«Η Ουγγαρία απέχει ελάχιστα από το να σφραγίσει επίσημα εντελώς τα σύνορα της με την Κροατία και τη Σερβία. Ακόμα και εκείνοι που καταφέρνουν να περάσουν είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιστραφούν στις βαλκανικές χώρες υποδοχής» είπε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

‘Η Ουγγαρία μετατρέπεται πρακτικά σε μια ζώνη χωρίς προσφυγική προστασία, αδιαφορώντας κατάφωρα για τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη προφανή την ανάγκη συνεργασίας με άλλες ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες για να βρει συλλογικές, ανθρώπινες λύσεις στην τρέχουσα κρίση’ είπε ο John Dalhuisen.

Ο συνδυασμός κατασκευής συρματοπλέγματος και ποινικοποίησης εκείνων που το παραβιάζουν και εισέρχονται στη χώρα παράτυπα, καθώς και η βιασύνη να τους στείλουν πίσω στις βαλκανικές χώρες διέλευσης, αποσκοπεί να απομονώσει την Ουγγαρία από την παγκόσμια και ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, με κόστος την μαζική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να προλάβουν την περαιτέρω κλιμάκωση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία, ενεργοποιώντας τον προληπτικό μηχανισμό όπως καθιερώνεται στο άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. Ο μηχανισμός επιτρέπει στο Συμβούλιο της ΕΕ να εκδώσει προειδοποίηση στα κράτη-μέλη, όπου υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος παραβίασης του σεβασμού του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

‘Η ΕΕ έχει την εξουσία να ξεκινήσει επίσημες συζητήσεις με την Ουγγαρία σχετικά με τις απαράδεκτη αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι 'ως εδώ’ στα κράτη εκείνα που αγνοούν την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ πρέπει να το κάνει αυτό πριν να είναι πολύ αργά’ λέει η Iverna McGowan, Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

‘Η εξονυχιστική εξέταση της κατάστασης στην Ουγγαρία έχει επανειλημμένως αποβεί ατελέσφορη, με τα κράτη-μέλη και τους Θεσμούς να πετούν συνεχώς το μπαλάκι της ευθύνης για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ. Αυτό το κενό πρέπει επειγόντως να καλυφθεί με μια ισχυρή αντίδραση στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τους Θεσμούς.’

Η Διεθνής Αμνηστία χρησιμοποίησε μαρτυρίες και παρατηρήσεις που συλλέχθηκαν ύστερα από εκτεταμένη έρευνα στη χώρα τον Σεπτέμβριο. Οι ερευνητές εξέτασαν τη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών/τριων από την αστυνομία, τις συνθήκες υποδοχής καθώς και την εφαρμογή νέων περιορισμών στην πρόσβαση ασύλου στη χώρα.

Το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας έχει αναγγείλει νέους νόμους με αποτέλεσμα μια επιθετική αντίδραση που περιλαμβάνει φύλαξη των συνόρων της από στρατιώτες και αστυνομία εξουσιοδοτημένη να χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και πυροτεχνικές συσκευές. Εξοπλισμένα οχήματα και οπλισμένοι στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων με την Κροατία.

Μαρτυρίες αποκαλύπτουν την επανειλημμένη χρήση υπερβολικής βίας από τις ουγγρικές αρχές.

Ο Hiba, ένας 32χρονος αιτών άσυλο από το Ιράκ, υπέστη ένα κάταγμα στο μηρό όταν ένας Ούγγρος αστυνομικός τον έσπρωξε σε έναν τοίχο στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης.

''Ζω μέσα στην αβεβαιότητα και στο στρες εδώ και μήνες,'' λέει ο Hiba, τώρα στη Γερμανία. ''Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την απόφαση για την αίτηση ασύλου ωστόσο κάποιοι (άλλοι αιτούντες άσυλο) λένε ότι η αίτηση μπορεί να απορριφθεί και να μας στείλουν πίσω στην Ουγγαρία και μετά πίσω στο Ιράκ. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στο Tikrit, δεν είναι ασφαλές''.

Άλλοι νέοι νόμοι επιτρέπουν στην Ουγγαρία να τοποθετήσει τη Σερβία στη λίστα με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης και μεταφοράς, στις οποίες οι αιτούντες άσυλο πρέπει να επιστραφούν, αδιαφορώντας για τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την ασφάλειά τους σε αυτήν τη χώρα. Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο που μπαίνουν παράτυπα διώκονται επίσης ποινικά, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η συνοπτική έκθεση περιγράφει με λεπτομέρειες την αξιοθρήνητη ανθρωπιστική ανταπόκριση των Ουγγρικών αρχών που περιλαμβάνει την πλήρη έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υποδοχής. Εν απουσία στοιχειωδών προμηθειών όπως φαγητού και αντίσκηνων, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο συγκεντρωμένοι στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Βουδαπέστης, Keleti, Nyugati και Deli, έπρεπε να στηριχθούν κυρίως στη βοήθεια των εθελοντών και στις δωρεές.

''Θέλω να ξεκινήσω μια καινούργια ζωή... Μας συμπεριφέρονται σαν ζώα, χειρότερα από ζώα,'' λέει η Dina, μια 46χρονη γυναίκα από τη Συρία που βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση και χωρίς φαγητό ή νερό για 16 ώρες. ''Μας αποτρέπει να μείνουμε εδώ. Αισθανόμαστε ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι.''

Η έκθεση υπογραμμίζει τη τεράστια διαφορά των αντιμεταναστευτικών εξόδων συγκριτικά με τον προϋπολογισμό για την εφαρμογή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. 98 εκατομμύρια ευρώ έχουν διοχετευτεί για τη δημιουργία φράχτη στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας ενώ τουλάχιστον τρεις φορές τον προϋπολογισμό των 27,5 εκατομμυρίων ευρώ του Γραφείου Μετανάστευσης και Εθνικότητας για το 2015.

‘Το κόστος αυτών των αποτρόπαιων αντιπροσφυγικών επιχειρήσεων συγκλονίζει και έρχεται σε βάρος των δικαιωμάτων και της επιβίωσης εκατοντάδων ανθρώπων’ λέει ο said John Dalhuisen.
‘Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να επενδυθούν πολύ σοφά για να σωθούν ζωές και να βελτιωθεί το μέλλον τους. Είναι καιρός όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επενδύσουν επειγόντως σε μια συμπονετική και συγκροτημένη λύση.

Ιστορικό

Το 2015 πάνω από 3,2 εκατομμυρίων ευρώ επενδύθηκαν σε εθνική διαβούλευση στο μεταναστευτικό και στη τρομοκρατία, ενώ η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έδωσε ένα ερωτηματολόγιο σε πάνω από 8 εκατομμύρια πολίτες εξετάζοντας τις απόψεις τους- για παράδειγμα- αν οι άνθρωποι που περνάνε τα σύνορα παράτυπα πρέπει να προφυλακίζονται για παραπάνω από 24 ώρες. Η κυβέρνηση επένδυσε επίσης 1,3 εκατομμύρια ευρώ σε μια ξενοφοβική εκστρατεία με μηνύματα όπως ‘Αν έρθεις στην Ουγγαρία, μην πάρεις τη δουλειά των Ούγγρων πολιτών’.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.