ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ - ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2015, 12:38Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν συνταρακτικές αλλαγές σε αυτά που οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν, νωρίς σήμερα το πρωί, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για τη μετανάστευση.

«Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια τολμηρή, φιλόδοξη νέα προσέγγιση. Αλλά αυτό που πήραμε ήταν η συνέχιση της αποτυχημένης στρατηγικής», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

«Το προτεινόμενο 1 δις € για τις χώρες εκτός ΕΕ οι οποίες φιλοξενούν πρόσφυγες είναι θετικό, αλλά πέρα από αυτό, οι δεσμεύσεις απογοητεύουν. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να είχαν συμφωνήσει στο πώς θα εξασφαλίσουν τις ασφαλείς και νόμιμες διόδους για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη και στο πώς θα διορθώσουν το παραπαίον σύστημα ασύλου στην Ευρώπη».

«Αντ 'αυτού, ο πυρήνας των προτάσεων αφορά το πώς θα κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά αγνοώντας τη πραγματικότητα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης και τις υποχρεώσεις των κρατών να παρέχουν προστασία σε εκείνους και εκείνες που δεν μπορούν να τη βρουν αλλού».

«Οι αριθμοί μετεγκατάστασης που συμφωνήθηκαν την Τρίτη δεν θα ανακουφίσουν σημαντικά την πίεση στα κράτη της πρώτης γραμμής και χωρίς πολύ πιο συγκεκριμένη και άμεση βοήθεια προς τις χώρες αυτές, οι χαοτικές τραγικές σκηνές που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, θα συνεχίσουν και πολύ πιθανό να επιδεινωθούν».

«Σε αυτό το πλαίσιο, η δέσμευση να διατηρηθεί το σύστημα του Δουβλίνου μοιάζει περισσότερο ευσεβής πόθος παρά μια τεκμηριωμένη απόφαση πολιτικής».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.