ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2010, 18:05Εκτύπωση

Τα Σεξουαλικά και Αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η Επιτροπή για τον τερματισμό των Διακρίσεων κατά των Γυναικών όρισε τη βία κατά των Γυναικών ως « …μορφή διάκρισης που περιορίζει σημαντικά την ικανότητα των Γυναικών να απολαμβάνουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ισότιμα με τους άντρες… Ο ορισμός της διάκρισης περιλαμβάνει έμφυλη βία που κατευθύνεται εναντίον των γυναικών, επειδή είναι γυναίκα ή που επηρεάζει σε μεγάλη κλίμακα τις γυναίκες».

Οι στάσεις απέναντι στη σεξουαλικότητα των γυναικών και, συγκεκριμένα, προσπάθειες να ελέγξουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των γυναικών χρησιμοποιούνται για να νομιμοποιήσουν βίαιες ενέργειες, όπως τα εγκλήματα για ζητήματα τιμής, επιθέσεις σε εκδιδόμενες γυναίκες ή σε αυτές που πιστεύεται ότι είναι, βιασμοί με στόχο λεσβίες, με σκοπό να τις γιατρέψουν. Κρατικοί λειτουργοί συχνά έχουν συμπεριφορές που υποτιμούν τις γυναίκες λόγω της πραγματικής ή της υποτιθέμενης συμπεριφοράς τους, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ισότητα των γυναικών απέναντι στο νόμο, όπως σε έρευνες για βιασμούς και σεξουαλική βία.

Αν μια γυναίκα θεωρηθεί σεξουαλικά έμπειρη ή εύκολη, χρησιμοποιείται για να μειωθεί η κατάθεσή της ή να αθωωθεί ο βιαστής

Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι κεντρικά για την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σεβασμός αυτών των δικαιωμάτων σημαίνει και τερματισμό της έμφυλης βίας κατά των γυναικών καθώς και αξιοπρέπεια και φυσική -πνευματική υγεία για κάθε γυναίκα. Τα δικαιώματα είναι κριτικός παράγοντας αποκατάστασης των θυμάτων και των ανθρώπων που έχουν επιβιώσει.

Τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα είναι κρίσιμα για να διαφυλαχθεί ότι οι γυναίκες μπορούν να παίρνουν αποφάσεις σχετικά με την φύση των προσωπικών τους σχέσεων και με ποιόν θα δημιουργήσουν οικογένεια. Αυτά τα δικαιώματα είναι που δημιουργούν στο κράτος την υποχρέωση να εξασφαλίζει ότι οι γυναίκες παίρνουν αποφάσεις για την σεξουαλική τους ζωή, προστατευόμενες από ρατσισμό και βία και εξασφαλίζουν ότι έχουν πρόσβαση σε μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση και υπηρεσίες υγείας χωρίς τον κίνδυνο ποινικών διώξεων.

Ο ελευθερίες περιλαμβάνουν το να μπορούν να αποφασίζουν αν θα είναι σεξουαλικά ενεργές, να βρίσκονται σε συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις, να ζουν μια ζωή προστατευμένες από βιασμό και έμφυλη βία, όπως εξαναγκαστική εγκυμοσύνη, στείρωση, έκτρωση, κλειτοριδεκτομή και αναγκαστικό γάμο, και να έχουν την ελευθερία να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια με ελεύθερη βούληση, όπως και πότε θα κάνουν παιδιά και πόσα.

Ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους θέση, πρέπει να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση, σεξουαλική εκπαίδευση και σε υπηρεσίες υγείας για αντισύλληψη και έκτρωση, σε γυναίκες και κορίτσια που την θέλουν, σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ως αποτελέσματος βιασμού ή εγκυμοσύνης που απειλεί την υγεία της γυναίκας.

Η Διεθνής Αμνηστία δεν παίρνει θέση για το πότε μια γυναίκα πρέπει να κάνει έκτρωση, αλλά ζητεί όλες οι γυναίκες να έχουν κατάλληλη και ασφαλή πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, όταν επιθυμούν να προχωρήσουν σε έκτρωση χωρίς να ποινικοποιούνται.

Γι' αυτό και ζητάμε από όλα τα κράτη να ανακαλέσουν τους νόμους κάτω από τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να κατηγορηθεί ή να φυλακιστεί επειδή θέλει να κάνει έκτρωση. Και πρέπει να διασφαλιστεί η επιλογή πρόσβασης σε ασφαλείς και νόμιμες υπηρεσίες έκτρωσης για οποιαδήποτε γυναίκα είναι έγκυος ως αποτέλεσμα σεξουαλικής βίας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.