ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Μαΐου 2010, 05:18Εκτύπωση

1η Ιανουαρίου 2008
Απρίλιος 2008

[caption id="attachment_2969" align="alignright" width="70" caption="© ΔΑ"][/caption]

Η κοινότητα των εθνών έχει υιοθετήσει τέσσερις διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν την κατάργηση της θανατικής ποινής. Η μια έχει παγκόσμια εμβέλεια? οι άλλες τρεις είναι περιφερειακές.
Ακολουθούν συνοπτικές περιγραφές των τεσσάρων συνθηκών και τρέχοντες κατάλογοι των κρατών-μερών και των χωρών που έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν κυρώσει τις συνθήκες. (Τα κράτη μπορούν να γίνουν μέρη διεθνών συνθηκών κυρώνοντας ή προσχωρώντας σε αυτές. Η υπογραφή υποδεικνύει την πρόθεση να γίνουν μέρος μεταγενέστερα μέσω της επικύρωσης. Τα κράτη δεσμεύονται κατά το διεθνές δίκαιο να σέβονται τις προβλέψεις των συνθηκών των οποίων είναι μέρη, και να απέχουν από οτιδήποτε αντιστρατεύεται το αντικείμενο και το σκοπό των συνθηκών τις οποίες έχουν υπογράψει).

Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα
Το Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που στοχεύει στην κατάργηση της θανατικής ποινής, το οποίο υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1989, είναι παγκοσμίου βεληνεκούς. Προβλέπει την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής αλλά επιτρέπει στα κράτη μέλη να διατηρούν τη θανατική ποινή εν καιρώ πολέμου εφόσον έχουν επιφυλάξεις στο συγκεκριμένο θέμα κατά το χρόνο της κύρωσης ή της προσχώρησης στο Πρωτόκολλο. Κάθε κράτος μέρος του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα μπορεί να γίνει μέρος στο Πρωτόκολλο.

Κράτη-μέρη: ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ, ΑΝΔΟΡΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ,  ΔΑΝΙΑ, ΕΚΟΥΑΔΟΡ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΣΘΟΝΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ,  ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΚΑΝΑΔΑΣ, ΚΟΛΟΜΒΙΑ, ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΛΙΒΕΡΙΑ, ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΜΑΛΤΑ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΜΕΞΙΚΟ, ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΜΟΝΑΚΟ, ΝΑΜΙΜΠΙΑ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ,  ΝΕΠΑΛ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΠΑΝΑΜΑΣ, ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΕΫΧΕΛΛΕΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
(σύνολο: 64)

Έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΓΟΥΙΝΕΑ-ΜΠΙΣΑΟ, ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ, ΟΝΔΟΥΡΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ, ΣΑΟ ΤΟΜΕ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ, ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ, ΧΙΛΗ
(σύνολο: 8 )

Πρωτόκολλο στην Αμερικανική Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Το Πρωτόκολλο στην Αμερικανική Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για την Κατάργηση της Θανατικής Ποινής, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης των Αμερικανικών Κρατών το 1990, προβλέπει την πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής αλλά επιτρέπει στα κράτη-μέρη να διατηρούν τη θανατική ποινή εν καιρώ πολέμου εφόσον επιφυλάσσονται στο συγκεκριμένο θέμα κατά το χρόνο της κύρωσης ή της προσχώρησης στο Πρωτόκολλο. Κάθε κράτος-μέρος στην Αμερικάνικη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μπορεί να γίνει μέρος στο Πρωτόκολλο.

Κράτη-μέρη: ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ, ΒΡΑΖΙΛΙΑ, ΕΚΟΥΑΔΟΡ, ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ, ΜΕΞΙΚΟ, ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ, ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ, ΠΑΝΑΜΑΣ, ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ
(σύνολο: 9)
Έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν κυρώσει: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, ΧΙΛΗ
(σύνολο: 2)

Έκτο Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Το Έκτο Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών [Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα] που αφορά στην κατάργηση της θανατικής ποινής, το οποίο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1982, προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής εν καιρώ ειρήνης ? τα κράτη-μέρη δύνανται να διατηρήσουν τη θανατική ποινή για εγκλήματα 'εν καιρώ πολέμου ή όταν υπάρχει άμεση απειλή πολέμου'. Κάθε κράτος-μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μπορεί να γίνει μέρος στο Πρωτόκολλο.

Κράτη-μέρη: ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ, ΑΝΔΟΡΑ, ΑΡΜΕΝΙΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΣΘΟΝΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ,  ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΜΑΛΤΑ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΜΟΝΑΚΟ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ,  ΠΟΛΩΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ, ΣΕΡΒΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
(σύνολο 46)
Έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν κυρώσει: ΡΩΣΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
(σύνολο: 1)

Δέκατο τρίτο Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Το δέκατο τρίτο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών [Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα] που αφορά στην κατάργηση της θανατικής ποινής σε κάθε περίπτωση, το οποίο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2002, προβλέπει την κατάργηση της θανατικής ποινής σε κάθε περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης πολέμου ή άμεσης απειλής πολέμου. Κάθε κράτος-μέρος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μπορεί να γίνει μέρος στο Πρωτόκολλο.

Κράτη-μέρη: ΑΛΒΑΝΙΑ, ΑΝΔΟΡΑ, ΑΥΣΤΡΙΑ, ΒΕΛΓΙΟ, ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΣΘΟΝΙΑ, ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ, ΚΡΟΑΤΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ, ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΜΑΛΤΑ, ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΜΟΛΔΑΒΙΑ, ΜΟΝΑΚΟ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ, ΣΕΡΒΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΣΛΟΒΕΝΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
(σύνολο: 40)

Έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν κυρώσει: ΑΡΜΕΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΛΕΤΟΝΙΑ, ΠΟΛΩΝΙΑ
(σύνολο: 5)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.