ΙΡΑΚ: Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ 31 ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2017, 11:10Εκτύπωση

Η πρόσφατη μαζική εκτέλεση 31 ανδρών για τον υποτιθέμενο ρόλο τους σε μαζικές δολοφονίες είναι μια ακόμη απόδειξη της κατάφωρης περιφρόνησης που επιδεικνύουν οι αρχές του Ιράκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η μαζική εκτέλεση 31 ανδρών στο Ιράκ, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, για τον υποτιθέμενο ρόλο τους σε μαζικές δολοφονίες το 2014 είναι μια ακόμη απόδειξη της κατάφωρης περιφρόνησης που επιδεικνύουν οι αρχές του Ιράκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και της εσφαλμένης χρήσης της θανατικής ποινής στο όνομα της ασφάλειας, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι την Κυριακή παρέλαβαν τις 31 σωρούς στη Σαμάρα, στη διοικητική περιφέρεια της Σαλάχ-αντ-Ντιν, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να παραδοθούν στις οικογένειές τους, έπειτα από σχετικό αίτημά των τελευταίων. Οι εκτελέσεις έγιναν την Παρασκευή.

Η θανατική ποινή – η  πλέον σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία – χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, αλλά το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει το φαύλο κύκλο βίας που καταστρέφει το Ιράκ.

— James Lynch, Επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Θανατική Ποινή

Οι άνδρες, των οποίων οι «μαρτυρίες» αποσπάστηκαν – σύμφωνα με ισχυρισμούς – με βασανιστήρια, καταδικάστηκαν έπειτα από βαθιά ανεπαρκείς και εξαιρετικά ταχείες δίκες για τη δολοφονία 1.700 εκπαιδευόμενων στρατιωτών στο στρατόπεδο Σπέιχερ κοντά στην Τικρίτ, τον Ιούνιο του 2014. Η ένοπλη ομάδα που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (IS) ανέλαβε την ευθύνη για αυτές τις δολοφονίες.

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από έξι μήνες που οι αρχές του Ιράκ διενεργούν μαζικές εκτελέσεις έπειτα από άδικες και μεροληπτικές δίκες» δήλωσε ο James Lynch, Επικεφαλής του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Θανατική Ποινή.

«Η θανατική ποινή – η  πλέον σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική τιμωρία – χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, αλλά το μόνο που κάνει είναι να διαιωνίζει το φαύλο κύκλο βίας που καταστρέφει το Ιράκ.

»Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικάσει συστηματικά και με τον εντονότερο τρόπο τις θηριωδίες που διαπράττονται από το Ισλαμικό Κράτος, συμπεριλαμβανομένης της στυγερής σφαγής στο Σπέιχερ. Τα θύματα των εγκλημάτων του Ισλαμικού Κράτους έχουν δικαίωμα στη δικαιοσύνη και στην αλήθεια. Ωστόσο, οι μεροληπτικές δίκες, τα βασανιστήρια και οι μαζικές εκτελέσεις δεν θα θεωρηθούν ποτέ δικαιοσύνη.

»Οι αρχές του Ιράκ πρέπει επειγόντως να αναστείλουν επίσημα τις εκτελέσεις με στόχο την τελική κατάργηση της θανατικής ποινής».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.