Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΠΡΩΤΗ: ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2019, 11:12Εκτύπωση

 

Ευγένεια, συμπόνια, αλληλεγγύη - αυτές οι αξίες είναι όλες μέρος της υπόστασης του ανθρώπου. Όταν οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους εξαιτίας του πολέμου, της φτώχειας ή των διωγμών, θέλουμε να τους βοηθήσουμε να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

Γιατί λοιπόν – ενώ ενδιαφερόμαστε - οι πρόσφυγες και οι μετανάστες/στριες να αντιμετωπίζονται με τέτοια αναλγησία από τους ευρωπαίους ηγέτες;

Βλέπουμε ηγέτες να προσπαθούν να μας διασπάσουν μέσω του φόβου και του μίσους, να υποδαυλίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με φόβο κατά των προσφύγων και των μεταναστών και να εφαρμόζουν σκληρές και αναποτελεσματικές πολιτικές οι οποίες όχι μόνο κλείνουν τα μάτια μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, αλλά και τιμωρούν εκείνους και εκείνες που προσπαθούν να βοηθήσουν.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας έχει αφήσει χιλιάδες πρόσφυγες παγιδευμένους σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεργάζονται για τη βία και την κακομεταχείριση των προσφύγων στα σύνορα της Κροατίας.

Η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κρατούν όλο και περισσότερο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/στριες έξω από την Ευρώπη, αναθέτοντας τον έλεγχο των συνόρων στη Λιβύη, στέλνοντας τους πίσω όπου αντιμετωπίζουν την κράτηση, τα βασανιστήρια και την εκμετάλλευση.

Οι ΜΚΟ που προσπαθούν να σώσουν τις ζωές των ανθρώπων που διασχίζουν τη Μεσόγειο και το Αιγαίο αντιμετωπίζουν δυσφήμιση, εκφοβισμό και ακόμη και νομικές ενέργειες εναντίον τους, ενώ οι ακτιβιστές/στριες που παρέχουν τρόφιμα και καταφύγιο ή υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων, στοχοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρά τα όσα ακούμε από μερικούς πολιτικούς, οι άνθρωποι εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον. Η Rania Ali είναι πρόσφυγας από τη Συρία που ζει τώρα στην Αυστρία:

 

 

«Είμαι η Rania Ali, είμαι από τη Συρία και μένω στη Βιέννη της Αυστρίας. Η Ευρώπη είναι το νέο μου σπίτι και νομίζω ότι πρέπει να γίνει κάτι για να το κάνουμε καλύτερο. Η κατάσταση γίνεται κάπως επικίνδυνη - το μίσος εξαπλώνεται ενάντια στους ανθρώπους που θεωρούνται διαφορετικοί και κινούμαστε προς μια επικίνδυνη ατμόσφαιρα.

Είμαι δημοσιογράφος και δουλεύω επίσης πάνω σε ένα έργο με τίτλο «Living Together» [Ζούμε Μαζί], όπου παρέχουμε στους νέους και τις νέες τη δυνατότητα να μοιραστούν τις απόψεις τους για την κοινή διαβίωση με ανθρώπους από διαφορετικό υπόβαθρο.

Για μένα είναι πολύ ελπιδοφόρο όταν βλέπω νέους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η φωνή τους. Χρησιμοποιήστε αυτή τη φωνή – κάντε το!

Ως συνήγορος για την υπεράσπιση της ανεκτικότητας, μιλώντας για τα δικαιώματα των γυναικών και των προσφύγων, νομίζω ότι είναι τόσο σημαντικό να ψηφίσουμε. Αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω στην Ευρώπη, οπότε πηγαίνετε να ψηφίσετε εσείς!»

Μπορείτε να βοηθήσετε τη Rania να δείξει στους ηγέτες μας ότι φροντίζουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/στριες. Με τις ευρωεκλογές που έρχονται τον Μάιο, αυτή είναι η στιγμή να πνίξουμε τη ρητορική μίσους και να φωνάξουμε υπέρ της αλληλεγγύης!

Μαζί ακουγόμαστε καλύτερα, επομένως πάρτε μέρος και turn it up:

  • Μοιραστείτε την ιστορία της Rania.
  • Ακολουθήστε το #TurnItUp και υψώστε τη φωνή σας για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες/στριες και εκείνους/ες που στοχοποιούνται  μόνο και μόνο επειδή τους βοηθούν.
  • Δώστε στους πολιτικούς να καταλάβουν τι πιστεύετε, ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές τον Μάιο με κριτήριο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ/ΕΣ ΝΕΟΙ/ΕΣ

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.