ΦΩΝΑΞΤΕ: ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2019, 11:09Εκτύπωση

Όλοι και όλες θέλουμε την ευκαιρία να οικοδομήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε και να ακολουθήσουμε τις φιλοδοξίες μας. Να έχουμε εργασία που θα μας πληρώνει αρκετά, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ζούμε κάπου με αξιοπρέπεια. Πρέπει όλοι και όλες να έχουμε πρόσβαση σε καλή εκπαίδευση, πρόσβαση σε γιατρούς ή νοσοκομεία, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε.

Αλλά τώρα, σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι περικοπές του προϋπολογισμού και οι πολιτικές λιτότητας σημαίνουν ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι εγγυημένα για πολλούς ανθρώπους.

Σχεδόν 25 εκατομμύρια παιδιά και νέοι/ες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Η ανεργία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Οι νέοι/ες, οι οποίοι/ες θα έπρεπε να ξεκινήσουν με ενθουσιασμό το ταξίδι για τη σταδιοδρομία τους, έχουν πληγεί σοβαρά από αυτή την πραγματικότητα.

Είναι δύσκολο να αντέξεις οικονομικά να ζεις κάπου με αξιοπρέπεια, με πάρα πολλούς ανθρώπους να ζουν σε υπερπλήρεις κατοικίες ή να καταλήγουν άστεγοι. Περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των νέων ενηλίκων ζουν ακόμα με τους γονείς τους, επειδή δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ζήσουν ανεξάρτητα.

Αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα γύρω μας. Οι νέοι και οι νέες σε όλη την Ευρώπη κάνουν καταπληκτικά πράγματα για να διαμορφώσουν τις κοινωνίες που όλοι και όλες μας θέλουμε να ζήσουμε.Όπως η Alejandra στην Ισπανία : 

«Το όνομά μου είναι Alejandra Jacinto Uranga, είμαι 29 ετών και είμαι δικηγόρος και πολιτικός επιστήμονας.

Προκειμένου να επιτύχουμε τον πραγματικό κοινωνικό μετασχηματισμό και να αποκτήσουμε πρόσβαση στη δικαιοσύνη όταν δεν γίνονται δεκτά τα κοινωνικά μας δικαιώματα, πρέπει όλοι και όλες να εκφράσουμε τις απόψεις μας για τα ζητήματα που μας επηρεάζουν.

Εργάζομαι σε έναν συνεταιρισμό δικηγόρων (CAES), όπου υπερασπιζόμαστε τις πολιτικές ελευθερίες όπως η ισότητα, οι νομικές εγγυήσεις και η προστασία των παιδιών, καθώς και οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η στέγαση, υγεία, εκπαίδευση, περιβαλλοντική υγεία και προστασία των καταναλωτών.

Η δουλειά μου στοχεύει να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στην Ισπανία θα μπορούν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη στέγαση μέσω του συστήματος δικαιοσύνης μας.

Βασίζεται στην ιδέα του κοινωνικού μετασχηματισμού, μέσω της «Plataforma de Afectados por la Hipoteca» (Πλατφόρμα των ανθρώπων που πλήττονται από τα δάνεια) και της «Asociación Libre de Abogadas y Abogados» (Ελεύθερη Ένωση Δικηγόρων).

Πρέπει να εκφραστούμε όταν κάνουν έξωση στον γείτονά μας, να αναρωτηθούμε γιατί οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί τόσο πολύ ή γιατί έχουμε μια επισφαλή δουλειά και γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε ανεξάρτητοι/ες.

Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το δικαίωμα σε αξιοπρεπή στέγαση - το οποίο αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα - προστατεύεται, έτσι ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η εξαναγκαστική έξωση χωρίς εναλλακτική στέγαση, και να υπάρχει ένα πραγματικά δημόσιο διαθέσιμο κοινωνικής στέγασης, όπου η στέγαση δεν θα θεωρείται απλώς επένδυση.

Όλα αυτά θα βοηθήσουν τελικά στην εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής».

Μαζί μπορούμε να αμφισβητήσουμε και να προκαλέσουμε τους πολιτικούς μας, για την οικοδόμηση καλύτερων και πιο ισότιμων κοινωνιών. Μια σημαντική ευκαιρία για να γίνει αυτό είναι πολύ κοντά, με τις ευρωπαϊκές εκλογές στο τέλος του Μαΐου. Τώρα που θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις εκλογές, σας καλούμε να ψηφίσετε με κριτήριο τα ανθρώπινα δικαιώματα!

• TURN IT UP για τα οικονομικά και κοινωνικά δικαώματα κοινοποιώντας αυτή τη σελίδα

• Ακολουθήστε το #TurnItUp στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υψώστε τη φωνή σας 

• Δώστε στους πολιτικούς να καταλάβουν τι πιστεύετε, ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές τον Μάιο με κριτήριο τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ/ΕΣ ΝΕΟΙ/ΕΣ

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.