ΑΡΚΕΤΑ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΗ!

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2019, 11:12Εκτύπωση

Είναι 2019. Είναι επιτέλους καιρός να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι με διαφορετικά φύλα θα αντιμετωπίζονται και θα τυγχάνουν σεβασμού ισότιμα.

Επομένως, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχουν μέρη της Ευρώπης όπου αυτό, ακόμα, δεν συμβαίνει.

Το 2018, ένα ιστορικό δημοψήφισμα στην Ιρλανδία που ανέτρεψε την απαγόρευση των αμβλώσεων, σηματοδότησε μια τεράστια νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες εξακολουθούν να μην επιλέγουν πάντα τι θα συμβεί στο ίδιο τους το σώμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην Πολωνία, εξακολουθεί να εκκρεμεί ένα νομοσχέδιο για το «τέλος των αμβλώσεων» παρά τις διαμαρτυρίες σε εθνικό επίπεδο, και η Βόρεια Ιρλανδία διατηρεί τη σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ οι νόμοι της φέρουν τις σκληρότερες ποινικές κυρώσεις στην Ευρώπη.

Η σεξουαλική βία κατά των γυναικών είναι, με συγκλονιστικό τρόπο, ευρέως διαδεδομένη. 1 στις 20 γυναίκες ηλικίας άνω των 15 ετών στην ΕΕ έχουν βιαστεί. Ωστόσο, μόνο 7 από τις 28 χώρες της ΕΕ έχουν νόμους που ορίζουν ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Αντί να ορίζουν τον βιασμό σύμφωνα με το αν ένα άτομο είπε ναι στο σεξ, το ορίζουν με βάση άλλους παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, το εάν χρησιμοποιήθηκε βία. Αυτό, φυσικά, δεν έχει επιπτώσεις μόνο στις γυναίκες αλλά στον καθένα, καθώς κανένα φύλο ή δημογραφικό χαρακτηριστικό δεν είναι ελεύθερο από την απειλή του βιασμού ή σεξουαλικής βίας.

Οι άνδρες εξακολουθούν να ξεπερνούν τις γυναίκες όσον αφορά τους μισθούς. Το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων σημαίνει ότι οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν κατά 16% λιγότερο από τους άνδρες ανά ώρα.

Αλλά οι νέοι/ες ακτιβιστές/στριες αναλαμβάνουν δράση για να τα αλλάξουν όλα αυτά. Άνθρωποι όπως η Rema Hamid στην Ιρλανδία:

 

 

"Είναι αναμφισβήτητο ότι ο ρόλος της νεολαίας έχει υπάρξει μνημειώδης στην αλλαγή της πορείας του κόσμου. Με αυτή τη δύναμη που τώρα εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, δεν βλέπω τι θα μπορούσε να μας σταματήσει.

Είμαι ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως και για την αναπαραγωγική δικαιοσύνη. Η άμβλωση έχει πλέον γίνει νόμιμη στην Ιρλανδία, αλλά ο νόμος δημιουργεί εμπόδια στην πρόσβαση μερικών εγκύων σε αυτή. Επομένως, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η άμβλωση θα είναι ασφαλής και προσβάσιμη σε όλες.

Μερικοί άνθρωποι δεν είναι ελεύθεροι να κάνουν ό, τι θέλουν με το σώμα τους, το μυαλό τους, τον χρόνο τους, τα χρήματά τους. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας και η καθεμία θα έχει μια δίκαιη ευκαιρία στη ζωή και θα μπορεί να ζήσει χωρίς εμπόδια.

Το να βλέπω τους νέους και τις νέες σε ολόκληρη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, ήταν πραγματικά αναζωογονητικό για μένα. Οι άνθρωποι παίρνουν θέση, υψώνοντας ανάστημα, και δεν δέχονται το όχι ως απάντηση! Σου δίνει άπειρη ελπίδα, επειδή αισθάνεσαι ότι δεν είσαι μόνος/η σε αυτόν τον αγώνα και ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που μοιράζονται τις απόψεις σου.

Μιλώντας σε ανθρώπους, μιλώντας σε φίλους, ασκώντας πολιτική πίεση στους βουλευτές, βγαίνοντας έξω, θέτοντας ερωτήσεις, παρακολουθώντας εκδηλώσεις, όλα αυτά θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο ενεργοί και ενημερωμένοι πολίτες».

Οι πολιτικοί δουλεύουν για εμάς, επομένως είναι καιρός να ακούσουν αυτό που θέλουμε. Έρχεται μια σημαντική ευκαιρία για να γίνει αυτό, με τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

Οπότε ενωθείτε με τη Rema και κάντε λίγο θόρυβο για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν. Είναι εύκολο!

• TURN IT UP για τα δικαιώματα των γυναικών κοινοποιώντας αυτή τη σελίδα

• Ακολουθήστε το #TurnItUp στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υψώστε τη φωνή σας για την ισότητα των φύλων

• Δώστε στους πολιτικούς να καταλάβουν τι πιστεύετε, ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές τον Μάιο με κριτήριο τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ/ΕΣ ΝΕΟΙ/ΕΣ

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.