YΨΩΣΤΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2019, 11:09Εκτύπωση

Η φωνή σας έχει σημασία. Έχετε το δικαίωμα να πείτε τι σκέφτεστε, να εκφράσετε τις ελπίδες και τις επιθυμίες σας και να απαιτήσετε έναν καλύτερο κόσμο. Έχετε το δικαίωμα να συμφωνείτε ή να διαφωνείτε με όσους βρίσκονται στην εξουσία και να διαδηλώνετε ειρηνικά.

Όμως σε κάποια μέρη της Ευρώπης, η ελευθερία αυτή περιορίζεται από τις κυβερνήσεις που φοβούνται να αμφισβητηθούν.

Στην Πολωνία, πολλοί άνθρωποι έχουν τεθεί υπό επιτήρηση. Εκατοντάδες άτομα ήρθαν αντιμέτωπα με πρόστιμα και νομικά μέτρα απλά για τη συγκέντρωση και διαμαρτυρία ενάντια στον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Οι ουγγρικές αρχές προσπαθούν να σιωπήσουν τις φωνές που ασκούν κριτική. Έχουν εισαχθεί νέοι νόμοι για την ποινικοποίηση των ατόμων που εργάζονται για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες/στριες και για να δυσχεράνει εξαιρετικά τη λειτουργία των ΜΚΟ.

Αυτή η μορφή στοχοποίησης των ΜΚΟ και των ατόμων που δείχνουν αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες/στριες δεν περιορίζεται στην Ουγγαρία. Ορισμένες χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα για να συκοφαντήσουν, και ακόμη και να ποινικοποιήσουν την αλληλεγγύη αυτή. Στην Ιταλία, οι ΜΚΟ που βοηθούν στη διάσωση ανθρώπων που διασχίζουν την κεντρική Μεσόγειο έχουν αντιμετωπίσει μια εκστρατεία συκοφάντησης και διερεύνησης εναντίον τους. Στη Γαλλία, έχουμε δει περιπτώσεις ανθρώπων όπως του Loan Torondel, που αντιμετωπίζει ποινή για εγκληματική δράση για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

Και σε άλλες προσπάθειες περαιτέρω περιορισμού των ελευθεριών μας, υπήρξε εκτεταμένη αύξηση του «δόγματος ασφάλειας» σε όλη την Ευρώπη με την επέκταση των αντιτρομοκρατικών δυνάμεων. Έχει υπάρξει μια μετατόπιση από τις κυβερνήσεις που παρέχουν ασφάλεια έτσι ώστε οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, σε κυβερνήσεις που περιορίζουν τα δικαιώματα των πολιτών στο όνομα της ασφάλειας.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα ανεχτούν κάτι τέτοιο και θα αγωνιστούν έτσι ώστε οι κοινωνίες στις οποίες ζούμε να είναι ελεύθερες και δίκαιες για όλους και όλες.

Η Zofia Marcinek δεν θα ανεχθεί το μίσος στην Πολωνία. Είναι μια από τις 14 γυναίκες που εναντιώθηκαν σε εκατοντάδες ακροδεξιούς διαδηλωτές που καλούσαν σε πράγματα όπως η «Λευκή Πολωνία» και «η Ευρώπη θα είναι λευκή ή ερημωμένη» σε μια πορεία στη Βαρσοβία το 2017.

Δέχθηκαν επίθεση από ορισμένους από τους διαδηλωτές, αλλά στη συνέχεια  επιβλήθηκαν πρόστιμα στις γυναίκες για «παρεμπόδιση μιας νόμιμης συνέλευσης». Παρά την αδικία αυτή, η Zofia δεν θα μείνει σιωπηλή.

 

 

«Νομίζω ότι η αλλαγή ξεκινά με την συνειδητοποίηση ότι κάτι είναι λάθος. Η αλλαγή είναι ευθύνη μας.

Έχουν δοθεί διάφοροι αγώνες για τα πολιτικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα και έχουν κερδηθεί. Μπορείτε να επηρεάσετε το τι συμβαίνει και τις εξελίξεις.

Η δυνατότητα να έρχεστε σε επαφή με άλλες ομάδες, με άλλες κοινωνίες και με άλλους πολίτες, σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύει μια πολύ ισχυρή αίσθηση αλληλεγγύης.

Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να υψώσουν τις φωνές τους σχετικά με τα θέματα που τους ενδιαφέρουν καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, διότι, χωρίς τη φωνή των πολιτών, δεν μπορούμε να ελπίζουμε για οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή.

Και είναι σημαντικό να κρατάμε υπό έλεγχο αυτούς που αποφασίζουν για τα δικαιώματά μας και το μέλλον μας, υπενθυμίζοντας τους συνεχώς ότι το καθήκον τους είναι να ακολουθούν ό, τι χρειάζονται και ζητούν οι πολίτες».

Υπάρχει καλύτερος λόγος να υψώσετε τη φωνή σας, από το να προστατεύσετε το ίδιο το δικαίωμα των ανθρώπων να κάνουν το ίδιο;

  •  Κάντε λίγο θόρυβο και κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα
  •  Ακολουθήστε το #TurnItUp και υψώστε τη φωνή σας για το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης
  • Δώστε στους πολιτικούς να καταλάβουν τι πιστεύετε, ψηφίζοντας στις ευρωεκλογές τον Μάιο με κριτήριο τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ/ΕΣ ΝΕΟΙ/ΕΣ

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.