ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2019, 11:10Εκτύπωση

Είμαστε όλοι και όλες διαφορετικοί/ές, όλοι/ες μοναδικοί/ές και όλοι/ες ίσοι/ες. Κανένας άνθρωπος από τις κοινωνίες μας δεν πρέπει να μείνει πίσω ή να περιθωριοποιηθεί εξαιτίας του ποιοι/ες είμαστε ή από πού προερχόμαστε.

Οι κοινωνικοί μας κύκλοι γίνονται όλο και πιο διαφορετικοί, υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη για την προώθηση της διαφορετικότητας, και στην Ευρώπη οι άνθρωποι δείχνουν ολοένα και πιο ανεκτικές συμπεριφορές. Ωστόσο, ορισμένοι/ες από εμάς εξακολουθούμε να αντιμετωπιζόμαστε διαφορετικά και άδικα απλώς και μόνο για την ταυτότητά μας.

Μια έρευνα του 2015 έδειξε αυξανόμενες ανεκτικές στάσεις απέναντι στα άτομα που κινδυνεύουν να υποστούν διακρίσεις για το ποιοι/ες είναι ή από πού προέρχονται, αλλά αυτό ποικίλλει πολύ μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν επεκτείνεται τόσο σε ορισμένους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων, των Ρομά και των τρανσέξουαλ ατόμων.

Το 2015, σε ολόκληρη την ΕΕ, το 21% των ανθρώπων δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν ότι είχαν υποστεί διακρίσεις κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, από το 16% τρία χρόνια νωρίτερα σε μια έρευνα του 2012.

Τα τρανσέξουαλ άτομα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν δυσανάλογα επίπεδα εκφοβισμού (μπούλινγκ), βίας και διακρίσεων, και εξακολουθούν να παλεύουν για νομική αναγνώριση των φύλων - το δικαίωμα να δηλώνουν νόμιμα με ποιο φύλο θέλουν να προσδιοριστούν.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Άνθρωποι όπως η Adel:

 

 

«Το 2017 έλαβα πολλές απειλές θανάτου και αποφάσισα να μην παραμείνω σιωπηλή. Εάν περισσότεροι/ες από εμάς βγούμε δημόσια και μοιραστούμε τις ιστορίες μας, ακόμα και τις συλλογικές μας ιστορίες, κάτι τέτοιο θα μας έδινε την ελπίδα να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο και μια καλύτερη Ευρώπη.

Είναι πολύ δύσκολο και θέλει πολύ χρόνο για να υπάρξει αλλαγή, αλλά αυτή βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Μπορείτε να το αισθανθείτε, έχει ξεκινήσει. Εάν οι άνθρωποι γνωρίσουν τις ιστορίες μας, τότε θα γίνουμε πραγματικά μέρος της κοινωνίας, και νομίζω ότι αυτή θα είναι μια θετική αλλαγή.

Είναι πολύ καλό που ο κόσμος κινείται προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Είναι όλο και πιο ανοιχτός και, αν μπορούμε, πρέπει να ορθώνουμε το ανάστημά μας και να είμαστε υπεύθυνοι για αυτά τα θέματα, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε αλλαγές στη ζωή μας.»

Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις όσον αφορά τη στέγαση, την εκπαίδευση, την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και άλλες πτυχές της ζωής.

Ο Marius Pruteanu είναι ένας νέος ακτιβιστής που εργάζεται για να το αλλάξει αυτό:

«Προσπαθώ να επηρεάσω τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα, την προκατάληψη εναντίον των Ρομά – του λαού μου.

Είμαι ακτιβιστής των Ρομά εδώ και 5 χρόνια. Προσπαθώ να πω στους ανθρώπους πώς ήρθα στη Σουηδία, πώς είναι η ζωή μου εδώ, ώστε να μπορέσω να αλλάξω τις αντιλήψεις και τις κρίσεις τους για όσα δημιουργούν ρατσισμό και διακρίσεις. Προσπαθώ επίσης να επηρεάσω τους πολιτικούς.

Έχω εργαστεί πολύ γύρω από το ζήτημα της έκκλησης, και λέω, όχι, δεν πρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε, κάτι τέτοιο δεν είναι καλό. Οι Ρομά από τη Ρουμανία γίνονται θύματα πολλών διακρίσεων όταν έρχονται σε άλλη χώρα. Ακόμη και όταν ζεις εδώ, γίνεσαι θύμα διακρίσεων. Υπάρχουν πολλά από αυτά τα μικρά πράγματα που συμβαίνουν πάντα, ακόμη και στο δρόμο, ή όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά επειδή είναι Ρομά. Τα δικαιώματά μας δεν έχουν αναγνωριστεί. Όταν αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας, θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι και οι άλλοι/ες θα έχουν τα δικά τους. Και αυτό μου δίνει ενέργεια.

Είναι πολύ σημαντικό τώρα, που έρχονται οι νέες εκλογές, να πάμε και να ψηφίσουμε, να πούμε τι σκεφτόμαστε και να μην καθίσουμε στο σπίτι, στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση. Εύχομαι όλοι οι νέοι/ες να βγουν και να ψηφίσουν, να εκφράσουν τι θέλουν να κάνουν με τη ζωή τους, το μέλλον. Κάθε ψήφος σε κάποιον σημαίνει ότι αυτός μπορεί να κάνει κάτι για σας, για άλλους. Δεν πρέπει να αφήσετε τους ανθρώπους στο Κοινοβούλιο να κάνουν απλώς ό,τι θέλουν. Πρέπει να είστε εκεί, κάποιος θα πρέπει να σας εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο.

Είναι σημαντικό. Έλα και ψήφισε μαζί μου.»

Μαζί μπορούμε να αμφισβητήσουμε και να προκαλέσουμε τους πολιτικούς μας, για την οικοδόμηση καλύτερων και πιο ισότιμων κοινωνιών. Μια σημαντική ευκαιρία για να γίνει αυτό είναι πολύ κοντά, με τις ευρωπαϊκές εκλογές στο τέλος του Μαΐου. Τώρα που θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις εκλογές, σας καλούμε να ψηφίσετε με κριτήριο τα ανθρώπινα δικαιώματα!

Αν θέλετε να απαιτήσετε τη δράση κατά των διακρίσεων:

• TURN IT UP και βοηθήστε την Adel και τον Marius κοινοποιώντας τις ιστορίες τους

• Ακολουθήστε το #TurnItUp στα κοινωνικά δίκτυα και πείτε μας τι θέλετε να κάνετε για τις διακρίσεις

• Κάντε θόρυβο για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και πείτε στους πολιτικούς τι θέλετε, ψηφίζοντας με κριτήριο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ/ΕΣ ΝΕΟΙ/ΕΣ

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.