ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 2017

Δημοσιεύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2017, 11:03Εκτύπωση

Γράψε ένα γράμμα – Άλλαξε μια ζωή

Κάποιες φορές ένα απλό μήνυμα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Αυτή είναι η βάση της εκστρατείας «Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων», η οποία υλοποιείται εδώ και 15 χρόνια και σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμια.

Τι είναι ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων;

Κάθε Δεκέμβρη, καλούμε τους ακτιβιστές και τις ακτιβίστριες μας παγκόσμια να γράψουν δύο γράμματα για τις ίδιες υποθέσεις ατόμων που κινδυνεύουν. Το ένα γράμμα είναι με τη μορφή έκκλησης και απευθύνεται σε θεσμικές αρχές – μπορεί να είναι Υπουργός Δικαιοσύνης ή πρωθυπουργός ή Αρχηγός Αστυνομίας – οι οποίοι έχουν την εξουσία να βελτιώσουν τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Το άλλο γράμμα είναι υποστηρικτικό προς το άτομο ή την ομάδα ατόμων για των οποίων τα δικαιώματα αγωνιζόμαστε, με σκοπό να τους δώσει δύναμη να συνεχίσουν και να κρατήσουν την ελπίδα τους ζωντανή.

Και δεν χρειάζεται να είναι γράμματα! Μπορεί να είναι υπογραφές σε εκκλήσεις, e-mail, δημοσίευση στο Facebook, Twitter, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ. Οι λέξεις σας ενώνονται μαζί με εκατομμύρια άλλες και μπορούν να αλλάξουν ζωές – και όντως τις αλλάζουν.

Έχει αποτελέσματα;

Σας ευχαριστώ πολύ κάθε έναν από εσάς. Όχι μόνο γιατί απαιτήσατε την απελευθέρωσή μου, αλλά και γιατί κρατήσατε την ελπίδα μας και την πίστη μας ζωντανή.
— Phyoe Phyoe Aung, φοιτήτρια από τη Μιανμάρ, η οποία απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 2016, ενώ ήταν μία από τις υποθέσεις του Παγκόσμιου Μαραθωνίου το προηγούμενο έτος

Ναι! Κάθε χρόνο, πετυχαίνουμε πραγματική βελτίωση στη ζωή των ανθρώπων χάρη στα γράμματα και τη δράση σας. Άνθρωποι που αδίκως είχαν φυλακιστεί απελευθερώνονται. Βασανιστές οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Ψευδείς κατηγορίες αποσύρονται και φυλακισμένα άτομα έχουν καλύτερη μεταχείριση.

Δείτε κάποιες από τις επιτυχίες μας εδώ 

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Από τώρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, συντονιστείτε παγκόσμια με εκατομμύρια ακτιβιστές, μάθετε περισσότερα για τις υποθέσεις και λάβετε δράση!


 

Τουρκία: Taner Kılıç και οι 10 της Κωνσταντινούπολης

Ο Taner Kılıç, Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, φυλακίστηκε τον Ιούνιο του 2017 με την παράλογη κατηγορία ότι ήταν μέλος μιας «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης». Ένα μήνα αργότερα, η İdil Eser, Διευθύντρια της Αμνηστίας Τουρκίας, η Özlem Dalkıran, ιδρύτρια της Αμνηστίας της Τουρκίας και οκτώ άλλα άτομα αντιμετώπισαν επίσης ψευδείς κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Μετά από μια παγκόσμια κατακραυγή, οι 10 της Κωνσταντινούπολης απελευθερώθηκαν με εγγύηση. Αλλά ο Taner είναι ακόμα στη φυλακή και οι 11 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης.

Ανεβάστε ένα μήνυμα αλληλεγγύης στο https://freeistanbul10.tumblr.com για να δείξετε ότι στηρίζετε τον αγώνα τους και να στείλετε ένα μήνυμα στις αρχές της Τουρκίας ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι έγκλημα.

Πείτε στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας να σταματήσει να διώκει αυτούς τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων και να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον τους.


 

Ισραήλ και Κατεχόμενα Παλιστινιακά εδάφη: Farid al-Atrash - Issa Amro

Ο Farid al-Atrash και ο Issa Amro θέλουν να σταματήσουν οι ισραηλινοί εποικισμοί – ένα έγκλημα πολέμου που απορρέει από την 50ετη κατοχή Παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ. Τον Φεβρουάριο του 2016, ο Farid και ο Issa συμμετείχαν σε μία ειρηνική διαδήλωση στην πόλη της Χεβρώνας, για τα 22 χρόνια από τότε που το Ισραήλ απαγόρευσε για πρώτη φορά την πρόσβαση στην οδό al-Shuhada στους Παλαιστινίους. Οι 200.000 Παλαιστίνιοι της Χεβρώνας κρατούνται ουσιαστικά όμηροι από τους 800 Ισραηλινούς εποίκους, οι οποίοι ζουν στο κέντρο της πόλης. Οι δύο άντρες τώρα αντιμετωπίζουν ψευδείς κατηγορίες, καθαρά σχεδιασμένες για να εμποδίσουν το έργο τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπορείτε να στείλετε στο Farid και τον Ιssa ένα γράμμα, μία κάρτα, μία ζωγραφιά, ό,τι νομίζετε πως θα τους δώσει δύναμη να συνεχίσουν. Η διεύθυνση είναι Amnesty International, PO Box 42 626, Jerusalem, Israel

Πείτε στο Ισραήλ να αποσύρει άμεσα όλες τις κατηγορίες εναντίων του Farid και του Issa


 

Κίνα: Ni Yulan

Η Ni Yulan έχει υποστεί βίαιες παρενοχλήσεις εδώ και χρόνια επειδή υπερασπίζεται ανθρώπους από εξαναγκαστικές εξώσεις. Η ίδια ήταν μεταξύ των πολλών χιλιάδων που είδαν τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008. Η απάντηση της κυβέρνησης της Κίνας στον ακτιβισμό της ήταν να παρενοχλήσει την ίδια και την οικογένεια της, ελπίζοντας να σταματήσει το έργο της. Η Ni Yulan έχει συλληφθεί επανειλημμένα και, κατά τη διάρκεια της κράτησης της, την χτύπησαν τόσο άσχημα που πλέον χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο. Η ίδια δέχεται συνεχώς απειλές εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση μαζί με την οικογένειά της και αλλάζει διαρκώς σπίτια εξαιτίας του φόβου και των εξώσεων.

Η Ni Yulan θα δει τα μηνύματα αλληλεγγύης σας μέσα από το #NiYulan - δημοσιεύστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα μήνυμα που θα της δίνει κουράγιο.

Πείτε στην Κίνα να σταματήσει να παρενοχλεί τη Ni Yulan


 

Φινλανδία: Sakris Kupila

Ο Sakris Kupila δεν έχει ποτέ προσδιορίσει τον εαυτό του ως γυναίκα, ωστόσο η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στη Φιλανδία προϋποθέτει ο Sakris να διαγνωστεί με μια «ψυχική διαταραχή» και να υποβληθεί σε εξαναγκαστική στείρωση. Για τον Sakris, η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Αντιτίθεται σε αυτή την ταπεινωτική μεταχείριση και απαιτεί μια αλλαγή στο νόμο. Ο αγώνας του Sakris τον έχει στοχοποιήσει στη Φιλανδία και δέχεται ανοιχτά απειλές και εχθρότητα.

Στείλτε στο Sakris ένα γράμμα ή ένα μήνυμα συμπαράστασης στη διεύθυνση Sakris Kupila, Amnesty International Finnish Section, Hietaniemenkatu 7 A, 00100 Helsinki, Finland

Πείτε στη Φινλανδία να αλλάξει τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και να στηρίξει τους υπερασπιστές των τρανς δικαιωμάτων.


 

Μαδαγασκάρη: Clovis Razafimalala

Ο Clovis Razafimalala  αγωνίζεται για να προστατέψει τα rosewood δέντρα της Μαδαγασκάρης, τα οποία κινδυνεύουν από παράνομη υλοτόμηση. Ένα διεφθαρμένο δίκτυο λαθρεμπόρων κυνηγάει τα δισεκατομμύρια δολάρια που μπορεί να εισπράξει από την παράνομη πώληση αυτού του σπάνιου δέντρου στη μαύρη αγορά. Ωστόσο, ο Clovis και άλλοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές της χώρας στέκονται ως εμπόδιο στην κερδοφορία τους, ενώ η κυβέρνηση αδιαφορεί. Τον Ιούλιο του 2017, ο Clovis καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης, με ψευδείς κατηγορίες ότι ξεκίνησε μια βίαιη διαμαρτυρία και κινδυνεύει να φυλακιστεί ανά πάσα στιγμή εάν συνεχίσει τον ακτιβισμό του.

Μπορείτε να στείλετε γράμματα αλληλεγγύης στο Clovis στη διεύθυνση Clovis Razafimalala, IIF3LVG Antsahameva Andraisoro, Antananarivo - 101, Madagascar

Πείτε στην κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης να αναιρέσει άμεσα την ποινή του Clovis.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.