ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ!

Δημοσιεύθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έκρινε ότι τα ραδιοφωνικά σποτ της Διεθνούς Αμνηστίας δεν αποτελούν "κοινωνικό μήνυμα"
27 Δεκεμβρίου 2005
Την έκπληξη και την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας για την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να απορρίψει τέσσερα ραδιοφωνικά σποτ της οργάνωσης και να μην τους δώσει το χαρακτηρισμό του «κοινωνικού μηνύματος».

Με τα σποτ αυτά, η Διεθνής Αμνηστία επιδιώκει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στα ζητήματα της παράνομης κράτησης και των βασανιστηρίων στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», της στράτευσης παιδιών και της συμμετοχής τους σε ένοπλες συγκρούσεις, καθώς και του δικαιώματος στο άσυλο. Κινούνται στο κλίμα των εορτών των Χριστουγέννων και ζητούν την ενίσχυση του αγώνα της Διεθνούς Αμνηστίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σχεδιάστηκαν αφιλοκερδώς από την κ. Δανάη Δάσκα, ενώ εκφωνήθηκαν και παρήχθησαν επίσης αφιλοκερδώς από την κ. Πέμη Ζούνη και τον κ. Δημήτρη Κουρούμπαλη.

Η απόρριψη, με ανεπαρκή αιτιολόγηση, των ραδιοφωνικών σποτ της Διεθνούς Αμνηστίας από το ΕΣΡ, δείχνει ότι η ανεξάρτητη αρχή ερμηνεύει τις ευεργετικές διατάξεις περί δωρεάν προβολής κοινωνικών μηνυμάτων εξαιρετικά στενά. Έτσι, μοιάζει να θεωρείται αποδεκτή ως «κοινωνική δράση» μόνο η παραδοσιακή φιλανθρωπία, χωρίς να καταγγέλλονται οι υπαίτιοι ή να εντοπίζονται τα αίτια ενός προβλήματος. Έτσι, αποκλείεται σε μεγάλο βαθμό η δράση της Διεθνούς Αμνηστίας για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Ένα σποτ που εμφανίζει 'παιδιά που πεινούν' και με το οποίο μια οργάνωση ζητά οικονομική στήριξη για να στείλει τρόφιμα, θα θεωρηθεί, και ορθώς, 'κοινωνικό μήνυμα'. Αν, όμως, μια οργάνωση επιλέξει να μιλήσει για τα τεκμηριωμένα αίτια αυτού του λιμού, ή υποδείξει τους υπαίτιους που τεκμηριωμένα δεν επιτρέπουν να φτάσει στα παιδιά η ανθρωπιστική βοήθεια, τότε δεν πρόκειται πια για 'κοινωνικό μήνυμα'; Σε αυτόν τον ρόλο θεωρεί το ΕΣΡ ότι πρέπει να υποβιβαστεί η κοινωνία;», δήλωσε ο Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Μετά την αρχική απόρριψη, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ζήτησε από το ΕΣΡ να αιτιολογήσει αναλυτικά την απόφασή του, με επιστολή που εστάλη στις 22 Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση. Ούτε στάθηκε δυνατό να επικοινωνήσει ο Πρόεδρος της οργάνωσης Σίμος Μπούρας με τον Πρόεδρο του ΕΣΡ ή κάποιον αρμόδιο για το θέμα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες από την Πέμπτη (22 Δεκεμβρίου) ως σήμερα.

Παρ' όλ' αυτά, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Δημήτρης Χαραλάμπης, δήλωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» (27 Δεκεμβρίου 2005) ότι «τα σποτ αυτά δεν είναι κοινωνικά και εμπλέκουν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Γι' αυτό και δεν υπάγονται στις διατάξεις που αναφέρονται στα κοινωνικά μηνύματα σύμφωνα με το νόμο».

Στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου γης, η εξωτερική πολιτική και το κοινωνικό μήνυμα -η κοινωνική υποχρέωση- συναντώνται. Διότι, με βάση το διεθνές δίκαιο, τουλάχιστον μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί υποχρέωση κάθε κράτους, καθώς και κάθε πολίτη. Η εξωτερική πολιτική δεν δικαιούται να αποκλίνει από την κατεύθυνση αυτή. Αυτό οδηγεί, αναπόφευκτα, στο ερώτημα: η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης καταδικάζει, όπως οφείλει, τη μυστική κράτηση, τα βασανιστήρια, τη στράτευση παιδιών και την υπονόμευση του θεσμού του ασύλου; Αυτό είναι και το ουσιαστικό ερώτημα, πέρα από την απορριπτική απόφαση του ΕΣΡ. Σε αντίθετη περίπτωση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταντά κενή ρητορεία.

Όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, Κωστής Παπαϊωάννου, «αν το μήνυμα της Διεθνούς Αμνηστίας απορρίφθηκε ως μήνυμα πολιτικό, τότε οδηγούμαστε σε μια ηθικολογική προσέγγιση του αγώνα για προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που επιδιώκει να τον απογυμνώσει από αιχμές και αντιπαραθέσεις».

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ζητά από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να τοποθετηθούν ενεργά στα παραπάνω ζητήματα και να μεταδώσουν τα τέσσερα ραδιοφωνικά σποτ, παρά την απόφαση του ΕΣΡ να μην τα κρίνει «κοινωνικά μηνύματα».

Πληροφορίες υποβάθρου

Τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μηνύματα από μη κυβερνητικές οργανώσεις υποβάλλονται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προκειμένου να χαρακτηρισθούν «κοινωνικά μηνύματα» από την ολομέλειά του. Τότε η σχετική απόφαση αποστέλλεται στα ΜΜΕ μαζί με τα σποτ, ώστε να προβάλλονται δωρεάν.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα διαφήμισης, η αναπαραγωγή 4 διαφορετικών σποτ 44 δευτερολέπτων, 5 φορές την ημέρα, επί περίπου 20 ημέρες (δηλαδή η προβολή που επιτυγχάνεται με τον χαρακτηρισμό των σποτ ως «κοινωνικών μηνυμάτων») θα κόστιζε περίπου 3.000 ευρώ ανά ραδιοφωνικό σταθμό. Επομένως για 10 ραδιοφωνικούς σταθμούς το ποσό θα έφτανε τα 30.000 ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε πολλούς μήνες λειτουργίας του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Διεθνής Αμνηστία δεν ζητά ούτε δέχεται χρήματα από κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς οργανισμούς (π.χ. ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση) ή πολιτικά κόμματα, προκειμένου να διαφυλάξει την αμεροληψία και την ανεξαρτησία της. Γι' αυτό η απόφαση του ΕΣΡ ουσιαστικά ακρωτηριάζει την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών.

Το κείμενο των τεσσάρων σποτ έχει ως εξής:

1. Εκφωνεί ο κ. Δημήτρης Κουρούμπαλης: «Συνελήφθη ύποπτος να διασχίζει τον Ατλαντικό, με ιπτάμενο έλκηθρο δικής του κατασκευής που μετέφερε μη εκτελωνισμένα δώρα. Την υποψία των αρχών κίνησε η παραφουσκωμένη κόκκινη στολή του. Ο γνωστός και ως Αϊ-Βασίλης μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, φοράει πλέον πορτοκαλί και...». Μουσική υπόκρουση Imagine, John Lennon. Εκφωνεί η κα. Πέμη Ζούνη: Στις μέρες μας θα μπορούσε να συμβεί. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον να έχει δίκαιη μεταχείριση. Και αυτός και οι υπόλοιποι που κρατούνται εκεί, χωρίς απαγγελία κατηγορίας, δίκη ή πρόσβαση σε δικηγόρο και ενίοτε υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Διεθνής Αμνηστία. Κάνε την αντίρρησή σου πράξη! www.amnesty.org.gr

2. Εκφωνεί ο κ. Δημήτρης Κουρούμπαλης: «Συνελήφθησαν στα σύνορα Ισραήλ - Παλαιστίνης τρεις άνδρες αραβικής καταγωγής που μετέφεραν άγνωστες χημικές ουσίες. Οι γνωστοί και ως τρεις μάγοι κρατούνται στις φυλακές του Γκουαντάναμο. Καταζητείται ακόμη ο άγνωστος με το κωδικό όνομα «φωτεινό αστέρι», που τους οδήγησε στο σημείο παράδοσης...». Μουσική υπόκρουση Imagine, John Lennon. Εκφωνεί η κ. Πέμη Ζούνη: Στις μέρες μας θα μπορούσε να συμβεί. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον να έχουν δίκαιη μεταχείριση. Κι αυτοί και οι υπόλοιποι που κρατούνται εκεί χωρίς απαγγελία κατηγορίας, δίκη ή πρόσβαση σε δικηγόρο και ενίοτε υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Διεθνής Αμνηστία. Κάνε την αντίρρησή σου πράξη! www.amnesty.org.gr

3. Εκφωνεί ο κ. Δημήτρης Κουρούμπαλης: «Ανήλικη απήχθη από σχολικό προαύλιο προκειμένου να εκπαιδευτεί στις δυνάμεις καταστροφών. Το "Κοριτσάκι με τα σπίρτα", όπως το ονόμασαν οι στρατιωτικές αρχές της χώρας του, επιλέχθηκε ως ειδικός στη χρήση σπίρτων που προκαλούν παραισθήσεις κατά τη διάρκεια της καύσης τους. H ανήλικη μαθαίνει να χειρίζεται κι άλλα όπλα...». Μουσική υπόκρουση Imagine, John Lennon. Εκφωνεί η κ. Πέμη Ζούνη: Στις μέρες μας θα μπορούσε να συμβεί, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα 300.000 παιδιά που στρατολογήθηκαν, συχνά διά της βίας, σε 27 χώρες του κόσμου κατά παράβαση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου. Διεθνής Αμνηστία. Κάνε την αντίρρησή σου πράξη!

4. Εκφωνεί ο κ. Δημήτρης Κουρούμπαλης: «Ζευγάρι νιόπαντρων προσφύγων μαζί με το νεογέννητο παιδί τους βρήκαν άσυλο στη γειτονική Αίγυπτο, γλιτώνοντας έτσι από επίθεση του κινήματος "Ηρώδειος Αντιβρεφικός Συναγερμός". Το νεογέννητο χαίρει άκρας υγείας και οι γονείς του μπορούν τώρα να κάνουν όνειρα για το μέλλον...». Μουσική υπόκρουση Imagine, John Lennon. Εκφωνεί η κ. Πέμη Ζούνη: Ας φροντίσουμε να αναγνωριστεί το δικαίωμα στο άσυλο και για τους υπόλοιπους 10 εκατομμύρια πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εξαιτίας της ταυτότητας ή των θρησκευτικών και πολιτικών τους πεποιθήσεων. Διεθνής Αμνηστία. Κάνε την αντίρρησή σου πράξη. www.amnesty.org.gr.

- Τα σποτ είναι διαθέσιμα (σε μορφή MP3) στην ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, στη διεύθυνση www.amnesty.org.gr/news/esr.htm

- Περισσότερες πληροφορίες:

- Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας,

210 36 00 628, 697 22 54 892

- Γιώργος Χριστοδουλίδης, Υπεύθυνος Δράσης Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, 6976 796986

- Νίκος Μαστρακούλης, Υπεύθυνος Τύπου Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, 6932 069477

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.