ΗΠΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΦΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ ΟΤΙ ΥΠΕΣΤΗ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Δεκεμβρίου 2005
Σε έκθεση που έδωσε αυτές τις ημέρες στη δημοσιότητα, η Διεθνής Αμνηστία συμπέρανε ότι η δίκη του Αμερικανού πολίτη Αχμέντ Αμπού ʼλι ήταν προβληματική, καθώς παρέλειψε να λάβει υπ' όψη τα πειστήρια ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τους παρατηρητές της Διεθνούς Αμνηστίας στη δίκη, καθώς και με τα έγγραφα του δικαστηρίου, δεν επιτράπηκε στο σώμα των ενόρκων να εξετάσει πειστήρια, που υποστήριζαν τους ισχυρισμούς του Αχμέντ Αμπού ʼλι, ότι η μαγνητοσκοπημένη ομολογία του, στην οποία στηρίχτηκε σχεδόν αποκλειστικά η κατηγορούσα αρχή, είχε αποσπαστεί στη Σαουδική Αραβία μετά από βασανιστήρια. Ο Αχμέντ Αμπού ʼλι υποστηρίζει ότι μαστιγώθηκε και ξυλοκοπήθηκε από τη Γενική Υπηρεσία Πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικών (αλ-Μάμπαχιθ αλ-ʼμμα) και εξαναγκάστηκε να «ομολογήσει» ενώ κρατείτο σε φυλακή στη Σαουδική Αραβία, κατά τα φαινόμενα εν γνώσει αξιωματούχων των ΗΠΑ.

«Προκαλεί σοβαρές ανησυχίες το ενδεχόμενο, η δίκη του Αχμέντ Αμπού ʼλι να δημιουργήσει προηγούμενο στα δικαστήρια των ΗΠΑ, ώστε καταθέσεις που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια να γίνονται αποδεκτές ως πειστήρια», δήλωσε η Σούζαν Λι, Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερικανική Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, χρησιμοποιήθηκαν γενικής φύσης δηλώσεις Σαουδαράβων αξιωματούχων για να υπονομευθούν οι ισχυρισμοί του Αχμέντ Αμπού ʼλι, ενώ δεν επιτράπηκε στους συνηγόρους υπεράσπισής του να παρουσιάσουν οποιαδήποτε πειστήρια αφορούσαν το ιστορικό βασανιστηρίων της Σαουδικής Αραβίας ή της αλ-Μάμπαχιθ αλ-ʼμμα.

«Η ισότητα των όπλων ενώπιον του δικαστηρίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή των θεσμικών κειμένων περί δίκαιης δίκης. Η απουσία, κατά τα φαινόμενα, αυτού του θεμελιώδους δικαιώματος στη δίκη του Αχμέντ Αμπού ʼλι, ιδίως στον βαθμό που αποδυναμώνει σημαντικά την ικανότητα του κατηγορουμένου να αποδείξει ότι η ομολογία του αποσπάστηκε με βασανιστήρια, δημιουργεί μεγάλη αμφιβολία για το κατά πόσον η δίκη ήταν δίκαιη», πρόσθεσε η κ. Λι.

Ο Δικαστής Τζέραλντ Μπρους Λι αποφάνθηκε ότι θα γίνονταν αποδεκτά μόνο πειστήρια που σχετίζονταν ευθέως με την ανάκριση του Αχμέντ Αμπού ʼλι, στερώντας έτσι από την υπεράσπιση την ευκαιρία να παρουσιάσει συναφή πειστήρια που αφορούν το ευρύτερο πλαίσιο. Ο Δικαστής Λι είχε αποφανθεί, κατά την προδικαστική διαδικασία, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αποδείξει με «υπερέχοντα στοιχεία» ότι οι καταθέσεις στις οποίες προέβη ο Αχμέντ Αμπού ʼλι στη Σαουδική Αραβία ήταν «οικειοθελείς» και ότι οι ενοχοποιητικές του δηλώσεις θα γίνονταν αποδεκτές στη δίκη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Δικαστής αρνήθηκε επίσης να ακουστούν οι μαρτυρίες δύο Βρετανών υπηκόων, που κρατούνταν στη φυλακή αλ-Χαΐρ την ίδια περίοδο με τον Αχμέντ Αμπού ʼλι και που έχουν δηλώσει ότι είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε βασανιστήρια ώστε να ομολογήσουν αδικήματα τρομοκρατίας. Ένας από αυτούς τους άνδρες, ο Ουίλιαμ Σάμπσον, περιέγραψε λεπτομερώς στη Διεθνή Αμνηστία τη χρήση βασανιστηρίων και τεχνικών βασανισμού, παρόμοιων με εκείνες που περιέγραψε ο Αχμέντ Αμπού ʼλι, κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη Σαουδική Αραβία.

Στο λήμμα της για τη Σαουδική Αραβία, η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) του 2004 για τα ανθρώπινα δικαιώματα σημειώνει:

«Αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικών ευθύνονταν για τα περισσότερα κρούσματα κακοποίησης κρατουμένων, περιλαμβανομένων ξυλοδαρμών, μαστιγώσεων και στέρησης ύπνου. Επιπλέον, υπήρξαν ισχυρισμοί για ξυλοδαρμούς με ραβδιά και για ανάρτηση κρατουμένων με τις χειροπέδες από κάγκελα. Υπήρξαν ισχυρισμοί ότι αυτές οι πρακτικές χρησιμοποιήθηκαν για να αποσπαστούν ομολογίες από κρατουμένους».

Η απόφαση να απαγορευτεί η κατάθεση οποιωνδήποτε πειστηρίων αναφορικά με τα βασανιστήρια στη Σαουδική Αραβία και οι καταθέσεις επιζώντων βασανισμού στην ίδια χώρα, παρά τα πορίσματα του ίδιου του Υπουργείου Εξωτερικών που ταιριάζουν με τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς που προέβαλε ο Αχμέντ Αμπού ʼλι, είναι οπωσδήποτε ύποπτη. Το σώμα των ενόρκων αφέθηκε να προβεί σε κρίσεις για τους ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων χωρίς τη βοήθεια οποιωνδήποτε πληροφοριών εμπειρογνωμόνων για το ευρύτερο πλαίσιο.

Παρ' όλο που απαγορεύτηκε στην υπεράσπιση να παρουσιάσει γενικής φύσης καταθέσεις και πειστήρια αναφορικά με τα μοτίβα βασανιστηρίων στη Σαουδική Αραβία, επιτράπηκαν οι γενικής φύσης καταθέσεις Σαουδαράβων αξιωματούχων. Οι ένορκοι άκουσαν, για παράδειγμα, καταθέσεις Σαουδαράβων αξιωματούχων, γνωστών μόνο με τους προσδιορισμούς «ο Στρατηγός» και «ο Λοχαγός», που βεβαίωναν ότι η Μάμπαχιθ αλ-ʼμμα συγκεκριμένα και η Σαουδική Αραβία γενικότερα απαγορεύουν τα βασανιστήρια και δεν τα χρησιμοποιούν.

Γενικές πληροφορίες

Ο Αχμέντ Αμπού ʼλι καταδικάστηκε στις 22 Νοεμβρίου για 9 κατηγορίες συνωμοσίας για τη διάπραξη πράξεων τρομοκρατίας, μεταξύ των οποίων ότι σχεδίαζε με πράκτορες της αλ-Κάιντα να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Μπους.

Η Διεθνής Αμνηστία παρακολούθησε τη δίκη, που διεξήχθη στην πολιτεία της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, από τις 7 έως τις 10 Νοεμβρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για να σταματήσουν τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες http://www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.