ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΠΤΗΣΕΙΣ "ΑΠΟΔΟΣΕΩΝ" ΤΗΣ CIA ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16 Δεκεμβρίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τα λεπτομερή στοιχεία πτήσεων της CIA που χρησιμοποίησαν βρετανικά αεροδρόμια για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα μόλις λίγες ώρες αφού μετέφεραν κρατουμένους σε χώρες όπου κινδύνευαν να υποστούν βασανιστήρια.

Οι πληροφορίες αφορούν δύο πτήσεις στα τέλη του 2001 και μία στις αρχές του 2002. Αεροσκάφη, που είχαν μεταφέρει κρατουμένους στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, αμέσως μετά προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Πρέστγουικ στη Γλασκόβη προτού επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι, από τότε που ο Πρόεδρος Μπους ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2001, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει βρει κανένα στοιχείο για την ύπαρξη αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών «για υπερπτήσεις ή για ανεφοδιασμό ή άλλη διευκόλυνση αυτού που προγράψατε ως 'απόδοση' … ούτε και γνωρίζει με άλλον τρόπο οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση».

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποστασιοποιείται τόσο εύκολα από μια πολιτική που βασίζεται στην απαγωγή και την παράνομη μεταγωγή. Το 2002, Βρετανοί πράκτορες ενεπλάκησαν στην 'απόδοση' δύο κατοίκων Βρετανίας από τη Γκάμπια στο Αφγανιστάν και στον Κόλπο του Γουαντάναμο. Είτε οι ΗΠΑ στέλνουν ανθρώπους σε άλλες χώρες για να βασανιστούν, είτε τους απαγάγουν σε άλλες χώρες για να κακοποιηθούν στο Γουαντάναμο, το διεθνές δίκαιο απαγορεύει στη Βρετανία, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, να συνεργήσει», δήλωσε ο Κλαούντιο Κορντόνε, Γενικός Διευθυντής Περιφερειακών Προγραμμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι πληροφορίες της Διεθνούς Αμνηστίας αφορούν ένα τουρμποτζέτ Gulfstream V, που τότε έφερε τα στοιχεία N379P, το οποίο μεταξύ του 2001 και του 2005 πραγματοποίησε τουλάχιστον 78 στάσεις σε βρετανικά αεροδρόμια καθ' οδόν προς ή προερχόμενο από προορισμούς όπως η Βαρσοβία, το Καράτσι, το Κατάρ, η Κύπρος, το Μπακού, το Ντουμπάι, το Ριγιάντ και η Τασκένδη.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τρεις από αυτές τις πτήσεις συνδέονταν ευθέως με γνωστές περιπτώσεις 'αποδόσεων':

Στις 23 Οκτωβρίου 2001, μάρτυρες είδαν ομάδα μασκοφόρων να επιβιβάζει τον Τζαμίλ Κασίμ Σαΐντ Μοχάμεντ δεμένο χειροπόδαρα σε ένα Gulfstream V, με στοιχεία N379P, στο αεροδρόμιο του Καράτσι στο Πακιστάν. Το αεροσκάφος μετέφερε τον Τζαμίλ Κασίμ Σαΐντ Μοχάμεντ στην Ιορδανία. Την επομένη, το Gulfstream μετέβη στο Πρέστγουικ της Γλασκόβης για να ανεφοδιαστεί και στη συνέχεια επέστρεψε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλες κοντά στην Ουάσινγκτον. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις αρχές των ΗΠΑ πληροφορίες για το που βρίσκεται τώρα ο Τζαμίλ Κασίμ Σαΐντ Μοχάμεντ και ποια είναι η νομική του θέση, αλλά δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Στις 18/19 Δεκεμβρίου 2001, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο Κοινοβουλευτικός Συνήγορος του Πολίτη της Σουηδίας, το Gulfstream V μετέφερε τον Αχμέντ Αγκίζα και τον Μοχάμεντ αλ Ζάρι από τη Σουηδία στο Κάιρο. Τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνουν ότι το αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει επανειλημμένες διαδρομές μεταξύ Κάιρο και Πρέστγουικ νωρίτερα τον ίδιο μήνα και ότι σταμάτησε για ανεφοδιασμό στο Πρέστγουικ αφού άφησε τους δύο κρατουμένους στο Κάιρο, όπου καταγγέλλεται ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Τον Μάρτιο του 2005, ο Κοινοβουλευτικός Συνήγορος του Πολίτη στη Σουηδία, αφού εξέτασε τον ρόλο της σουηδικής κυβέρνησης στη μεταγωγή των δύο κρατουμένων στην Αίγυπτο, συμπέρανε ότι «η σουηδική Αστυνομία Ασφαλείας έχασε τον έλεγχο της κατάστασης στο αεροδρόμιο και κατά τη μεταφορά στην Αίγυπτο. Το αμερικανικό προσωπικό ασφαλείας ανέλαβε τον έλεγχο… Αυτού του είδους η παράδοση της εξουσίας για την άσκηση δημόσιας αρχής σε σουηδικό έδαφος σαφώς αντιβαίνει στη σουηδική νομοθεσία».

Στις 12 Ιανουαρίου 2002, σύμφωνα με Ινδονήσιους αξιωματούχους ασφαλείας, το Gulfstream V, N379P, μετέφερε τον Μοχάμεντ Σάαντ Ίκμπαλ Μάντνι από τη Τζακάρτα στο Κάιρο. Τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας επιβεβαιώνουν προηγούμενα δημοσιεύματα ότι, όταν το αεροσκάφος έφυγε από το Κάιρο, μετέβη στο Πρέστγουικ για ανεφοδιασμό. Έκτοτε, ο Ίκμπαλ Μάντνι έχει επιστραφεί στην ευθύνη των ΗΠΑ και αυτή τη στιγμή κρατείται στον Κόλπο του Γουαντάναμο στην Κούβα. Δεν έχει δικηγόρο και άλλοι κρατούμενοι είπαν τον τελευταίο μήνα ότι είναι σε κακή κατάσταση και «κινδυνεύει να χάσει τα μυαλά του».

«Η Βρετανία επέτρεψε σε αυτά τα αεροσκάφη να προσγειωθούν, να ανεφοδιασθούν σε καύσιμα και να απογειωθούν από το έδαφός της. Αντί να αποφεύγει τις ευθύνες της, η κυβέρνηση της Βρετανίας πρέπει να διενεργήσει άμεση, διεξοδική και ανεξάρτητη έρευνα για τα ογκούμενα στοιχεία ότι το έδαφος της χώρας χρησιμοποιήθηκε για να βοηθηθεί η παράνομη μεταφορά κρατουμένων σε χώρες όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν 'εξαφάνιση', βασανιστήρια ή άλλη κακομεταχείριση», δήλωσε ο Κλαούντιο Κορντόνε.

Όσο εκκρεμούν τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας, η Βρετανία πρέπει να διασφαλίσει ότι το έδαφος και οι εγκαταστάσεις της δεν χρησιμοποιούνται για να συνδράμουν πτήσεις «απόδοσης». Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει επίσης τη Βρετανία να συνεργαστεί πλήρως με τις έρευνες που θα διενεργήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ισχυρισμούς περί μυστικών κέντρων κράτησης, καθώς και να παράσχει πλήρη πληροφόρηση για το εσωτερικό δίκαιο και τις πρακτικές της που σχετίζονται με τις μυστικές πτήσεις «απόδοσης», όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για να σταματήσουν τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες http://www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.