ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε.Ε.-ΛΙΒΥΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Διεθνής Αμνηστία ενημερώνει τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε.
12Απριλίου 2005
(Βρυξέλες) Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε σήμερα ενημερωτικό έγγραφο για την αξιοθρήνητη μεταχείριση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στη Λιβύη, ενώ επίκειται, αυτήν την εβδομάδα, η συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε. σχετικά με τη διεύρυνση της συνεργασίας με τη Λιβύη στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
Το ενημερωτικό έγγραφο, με τίτλο Immigration Cooperation with Libya: The Human Rights Perspective. Amnesty International briefing ahead of the Justice and Home Affairs Council, 14 April 2005, είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση
Απ' ό,τι γνωρίζει η Διεθνής Αμνηστία, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία με τη Λιβύη για την παράνομη μετανάστευση βασιζόμενοι σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που συντάχθηκε μετά από επίσκεψη αποστολής στη χώρα περί τα τέλη του 2004. Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει να γνωστοποιηθεί δημοσίως αυτή η έκθεση, ώστε να μπορέσει να υπάρξει διάλογος με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει ότι στη Λιβύη δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία εγγύηση για τα δικαιώματα των προσφύγων. Η Λιβύη δεν επιτρέπει στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) να λειτουργήσει όπως πρέπει στη χώρα, ενώ οι άνθρωποι που επαναπροωθούνται διά της βίας από την Ευρώπη στη Λιβύη κινδυνεύουν να υποστούν ταπεινωτικές συνθήκες κράτησης και νέα απέλαση σε χώρες όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν φυλακίσεις και βασανιστήρια», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι απελάσεις 'αντικανονικών μεταναστών' στη Λιβύη, που επανειλημμένα έχουν πραγματοποιήσει Κράτη-Μέλη της Ε.Ε., ιδίως η Ιταλία και η Μάλτα, καθώς ενδέχεται να παραβιάζουν τις υποχρεώσεις των Κρατών-Μελών με βάση το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.
Στο ενημερωτικό της έγγραφο, η Διεθνής Αμνηστία σκιαγραφεί τις ανησυχίες της όσον αφορά την ανάπτυξη έκτακτων μηχανισμών συνεργασίας της Ε.Ε. και των Κρατών-Μελών της με τη Λιβύη για την παράνομη μετανάστευση χωρίς επαρκείς εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Στην πραγματικότητα, κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την αξιοπιστία της 'Διαδικασίας της Βαρκελώνης' της ίδιας της Ε.Ε. με τις χώρες της Μεσογείου, διαδικασία που, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στη βελτίωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρη την περιοχή», προειδοποίησε ο Ντικ Όστινγκ. «Αν η Ε.Ε. πρόκειται να αναπτύξει σχέσεις με τη Λιβύη, ο διάλογος και η συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε. θα πρέπει, κατ' ελάχιστον, να περιλαμβάνουν σαφείς όρους για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
F Το πλήρες κείμενο του ενημερωτικού εγγράφου της Διεθνούς Αμνηστίας μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://www.amnesty-eu.org
F Περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις: Ευρωπαϊκό Γραφείο Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες), τηλ. 0032-2-5021499, φαξ: 0032-2-5025686, email: amnesty-eu@aieu.be, website: www.amnesty-eu.org