ΕΛΛΑΔΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Απριλίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Στρατοδικείου Αθηνών, την Παρασκευή, 1η Απριλίου, σύμφωνα με την οποία ο θρησκευτικός αντιρρησίας συνείδησης και πρώην στρατιώτης Σεργκέι Γκουτάροφ κρίνεται ομόφωνα αθώος λόγω «σύγκρουσης καθηκόντων» (προς τον στρατό και προς τη θρησκεία του), οπότε απελευθερώνεται και του επιτρέπεται να κάνει αίτηση για εναλλακτική πολιτική υπηρεσία.

«Οπωσδήποτε χαιρετίζουμε την απόφαση για την υπόθεση του Σεργκέι Γκουτάροφ. Ζητάμε όμως όλοι οι αντιρρησίες συνείδησης, και οι ιδεολογικοί, να αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις», δήλωσε η κ. Όλγα Δημητρίου, Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα.

«Είναι καιρός πια η Ελλάδα να συμμορφωθεί προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και συστάσεις και να θέσει τέλος σε όλες τις διώξεις, τις φυλακίσεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης».

Ο Σεργκέι Γκουτάροφ είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στον ρωσικό στρατό. Αργότερα έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά, οπότε όταν κλήθηκε από τον ελληνικό στρατό να παρουσιαστεί για στρατιωτική θητεία, ζήτησε αντ' αυτού να υπηρετήσει εναλλακτική πολιτική υπηρεσία - κάτι που, σύμφωνα με τον Νόμο 2510/97, δεν επιτρέπεται για όσους έχουν ήδη υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις. Ο Σεργκέι Γκουτάροφ συνελήφθη την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005, κατηγορούμενος για ανυποταξία επειδή δεν κατατάχθηκε για στρατιωτική θητεία και αμέσως προφυλακίστηκε. Η Διεθνής Αμνηστία τον θεώρησε κρατούμενο συνείδησης και ζήτησε την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης ή βαθιάς προσωπικής πεποίθησης, χωρίς να υποστεί καμία νομική κύρωση ή υλική ζημία. Οποιοσδήποτε φυλακιστεί για την άσκηση αυτού του δικαιώματος θεωρείται κρατούμενος συνείδησης, εφόσον δεν έχει αρνηθεί να υπηρετήσει μια εναλλακτική μη στρατιωτική υπηρεσία που δεν θα έχει χαρακτήρα τιμωρίας ή διάκρισης στη διάρκεια και την ουσία της.

Γενικές πληροφορίες

Οι ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση με τίτλο: «Ελλάδα: Να είσαι στον στρατό ή να επιλέγεις να μην είσαι: ο συνεχιζόμενος διωγμός των αντιρρησιών συνείδησης» (Ιούνιος 2003, AI Index: EUR 25/003/2003), διαθέσιμη στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engeur250032003.

Η οργάνωση ζητά από τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν τον Νόμο 2510/97 ώστε να διασφαλίζεται ότι:

o η εναλλακτική υπηρεσία δεν έχει διάρκεια με χαρακτήρα τιμωρίας και διάκρισης,

o υπάγεται εξ' ολοκλήρου σε μη στρατιωτικές αρχές (περιλαμβανομένης και της εξέτασης των αιτήσεων των αντιρρησιών συνείδησης),

o οι αντιρρησίες συνείδησης έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν αυτήν την ιδιότητα οποιαδήποτε στιγμή, τόσο πριν όσο και μετά την ένταξή τους στις ένοπλες δυνάμεις,

o δεν είναι ποτέ δυνατόν να εκπέσουν από το δικαίωμα να υπηρετούν εναλλακτική πολιτική υπηρεσία, ακόμα και σε καιρό πολέμου,

o δεν εκπίπτουν του δικαιώματος στην εναλλακτική πολιτική υπηρεσία ή στην άοπλη στρατιωτική θητεία όσοι αντιρρησίες συνείδησης πραγματοποιούν συνδικαλιστικές δραστηριότητες ή συμμετέχουν σε απεργία κατά τη διάρκεια της εναλλακτικής τους υπηρεσίας,

o οι αντιρρησίες συνείδησης, για τους οποίους εκκρεμούν διώξεις, θα ανακτήσουν πλήρως τα πολιτικά και ατομικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος εξόδου από τη χώρα, του δικαιώματος για διαβατήριο και δελτίο ταυτότητας και του δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφράσει επίσης ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

_____________________________________________

Αθήνα, 3 Απριλίου 2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διεθνής εκστρατεία συλλογής υπογραφών σε έκκληση προς τον πρωθυπουργό για διωκόμενους αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα

Δυστυχώς η Ελλάδα, αν και ευρωπαϊκή χώρα, εξακολουθεί να διώκει και να φυλακίζει επανειλημμένα αντιρρησίες συνείδησης παρ' όλες τις σαφείς συστάσεις ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και οργανισμών. Οι αντιρρησίες συνείδησης Λάζαρος Πετρομελίδης και Γιώργος Μοναστηριώτης καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης επειδή αρνήθηκαν για λόγους συνείδησης να στρατευθούν.

Η Διεθνής Αμνηστία ξεκινά σήμερα από το Λονδίνο διεθνή εκστρατεία με τίτλο «Ελλάδα: 'Παύσατε πυρ' για τους αντιρρησίες συνείδησης!» και καλεί τον κόσμο να υπογράψει έκκληση προς τον πρωθυπουργό ως διαμαρτυρία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διωκόμενων αντιρρησιών συνείδησης στην Ελλάδα.

Η έκκληση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.amnesty.org.gr/actnow/gre20050331.htm στα ελληνικά και τα αγγλικά. Οι ενδιαφερόμενοι, είτε συμπληρώνουν απλώς τα στοιχεία τους (όνομα και ταχυδρομική διεύθυνση) και στέλνουν την έκκληση μέσω email στο Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, είτε τυπώνουν την έκκληση, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους και τη στέλνουν στα γραφεία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας (Σίνα 30, 10672 Αθήνα, fax 210 36 38 016), που θα την προωθήσει στον κ. Καραμανλή.

Η πρώτη ανασκόπηση της εκστρατείας θα γίνει στις 15 Μαΐου 2005, Παγκόσμια Ημέρα για τους Αντιρρησίες Συνείδησης.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:

Γεράσιμος Κουβαράς, Διευθυντής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 210-3600087

Νίκος Μαστρακούλης, υπεύθυνος προβολής Ελλ. Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας, τηλ. 6932-069477

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.