ΣΟΥΔΑΝ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΔΠΔ ΑΜΑΥΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Απριλίου 2005
Η ιστορική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραπέμψει στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ (Δυτικό Σουδάν) είναι ένα τεράστιο βήμα για την απονομή αμερόληπτης δικαιοσύνης στα θύματα εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο Νταρφούρ, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Ηαπονομή δικαιοσύνης έχει καθυστερήσει υπερβολικά για περισσότερους από δύο εκατομμύρια αμάχους που έχασαν τη ζωή τους, βιάστηκαν, βασανίστηκαν ή εκδιώχθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους.
Όμως είναι εντελώς απαράδεκτη η πρόβλεψη να εξαιρούνται από τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ οι υπήκοοι κρατών εκτός Σουδάν που δεν μετέχουν στο Καταστατικό της Ρώμης, πρόβλεψη που συμπεριλήφθηκε στην απόφαση για να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των ΗΠΑ. Δημιουργεί δύο μέτρα και σταθμά δικαιοσύνης, ενώ αντιβαίνει στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στο Καταστατικό της Ρώμης και σε άλλα διεθνή νομοθετήματα.
Η απόφαση δεν μπορεί να δεσμεύσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που θα αποφασίσει το ίδιο για τη νομιμότητα αυτής της ρήτρας, η οποία πρέπει να εξαλειφθεί από κάθε μελλοντική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στο Σουδάν να συνεργαστούν πλήρως με το ΔΠΔ στο σημαντικό και περίπλοκο έργο του.
F Υπογράψτε / διαδώστε την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη, στη διεύθυνση http://www.amnesty.org.gr/actnow/sudan/index.htm
F Από τον Ιανουάριο του 2005, η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.