ΣΟΥΔΑΝ: ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΠΔ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ - ΟΧΙ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΑΝΟΚΡΑΝΟΥΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Μαρτίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία παροτρύνει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να παραπέμψουν στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Σουδάν. Η διεθνής οργάνωση χαιρετίζει την πρωτοφανή πρωτοβουλία της Γαλλίας να ζητήσει την παραπομπή με σχέδιο απόφασης που αναμένεται να τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία.
Η Διεθνής Αμνηστία ελπίζει ότι θα ληφθεί απόφαση χωρίς χρονοτριβή. Ωστόσο, η διεθνής οργάνωση εκφράζει σοβαρή ανησυχία για το γεγονός ότι το σχέδιο απόφασης επιδιώκει να προσφέρει ατιμωρησία από κάθε ποινική δίωξη για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στους υπηκόους χωρών που δεν έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ και οι οποίοι στέλνονται στο Σουδάν για να συμμετάσχουν σε επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η διάταξη, αν συμπεριληφθεί στην απόφαση παραπομπής, θα αντιβαίνει στο Καταστατικό της Ρώμης, στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλα κείμενα του διεθνούς δικαίου.
Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί επίσης για το ότι ορισμένα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρεται ότι συζητούν τροποποίηση της γαλλικής πρότασης ώστε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης διάταξης περί ατιμωρησίας και να παραταθεί μέχρι το 2009, το έτος που τα κράτη-μέλη του Καταστατικού της Ρώμης πρόκειται να το επανεξετάσουν για να διαπιστώσουν αν χρειάζονται τυχόν τροποποιήσεις.
Για χάρη της δικαιοσύνης για τα πολυάριθμα θύματα των πιο κατάφωρων καταπατήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στο Σουδάν, η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα να διευρυνθούν οι διατάξεις περί ατιμωρησίας που περιέχονται στη γαλλική πρόταση. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να σεβαστούν τη θεμελιώδη αρχή της ισότητας όλων ενώπιον του νόμου, με το να μην καθιερώσουν εξαιρέσεις στη διεθνή δικαιοσύνη.
Η διεθνής οργάνωση αγωνίζεται από καιρό για να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα του ΔΠΔ τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Σουδάν, ως πρώτο βήμα προς την απονομή δικαιοσύνης στο Σουδάν μετά από δύο δεκαετίες εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
F Από τον Ιανουάριο του 2005, η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
F Για τις τελευταίες ειδήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισκεφθείτε τη διεύθυνση http://news.amnesty.org