ΣΟΥΔΑΝ: Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΠΔ ΣΤΟ ΝΤΑΡΦΟΥΡ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Μαρτίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19 Μαρτίου 2005
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για την πρόταση του Προέδρου της Νιγηρίας Ομπάσαντζο, Προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, για σύσταση «αφρικανικής επιτροπής για την Ποινική Δικαιοσύνη και τη Συμφιλίωση» στο Νταρφούρ, αντί για παραπομπή των εγκλημάτων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

«Αυτή η πρόταση εκμηδενίζει την εμπιστοσύνη που έχουν εναποθέσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Νιγηρία, στο ΔΠΔ ως τον θεσμό που πρέπει να δικάζει τα χειρότερα εγκλήματα που διαπράττονται στον κόσμο. Πολλά θύματα από το Νταρφούρ μας έχουν πει ότι η συμφιλίωση μπορεί να επέλθει μόνο αφού αναγνωριστούν η αλήθεια και η υπαιτιότητα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν, αφού προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες των σοβαρών εγκλημάτων και αφού τα θύματα λάβουν πλήρεις επανορθώσεις, περιλαμβανομένων αποζημιώσεων», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που ιδρύθηκε με την έντονη και κρίσιμη υποστήριξη πολλών αφρικανικών χωρών, είναι ένα μόνιμο δικαστήριο που ήδη ερευνά ενεργά δύο καταστάσεις στην Αφρική: στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) και στην Ουγκάντα. Έχει επιδείξει ότι είναι ικανό να αντιδρά ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και λιγότερο δαπανηρά από οποιοδήποτε έκτακτο δικαστήριο, που θα απαιτούσε αρκετό χρόνο και χρηματοδότηση για να συσταθεί.

Αν και το Σουδάν δεν έχει επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης, που δημιούργησε το ΔΠΔ, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Σουδάν μπορούν να παραπεμφθούν στο ΔΠΔ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το ʼρθρο 13(β) του Καταστατικού της Ρώμης.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ακόμα συζητά σχέδιο απόφασης για το Σουδάν, έξι εβδομάδες αφ' ότου η Διεθνής Εξεταστική Επιτροπή του ίδιου του ΟΗΕ για το Σουδάν συνέστησε ότι το ΔΠΔ είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στο Νταρφούρ. Η αντίθεση των Ηνωμένων πολιτειών, της Κίνας και της Αλγερίας στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ στο Σουδάν συμβάλλει μόνο στην προστασία της ατιμωρησίας όσων ευθύνονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και στην καθυστέρηση οποιασδήποτε επίλυσης της σύγκρουσης στο Νταρφούρ», πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.

Γενικές πληροφορίες

Η Διεθνής Αμνηστία δεν αντιτάσσεται στη σύσταση περιφερειακών διεθνών ποινικών δικαστηρίων που να διαθέτουν πλήρεις πόρους, να είναι ικανά να διεξάγουν δίκαιες δίκες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή θεσμικά κείμενα, χωρίς τη θανατική ποινή, και να μην υπονομεύουν το σημερινό Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, η δικαιοδοσία του οποίου έχει αναγνωριστεί από περισσότερα από τα μισά κράτη της διεθνούς κοινότητας, μεταξύ των οποίων και από 28 αφρικανικά κράτη. Η Αφρικανική Ένωση δεν έχει ακόμα ιδρύσει το Αφρικανικό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2005 και για δύο χρόνια, η Ελλάδα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.