Ε.Ε.-ΚΙΝΑ: Ο ΧΑΒΙΕ ΣΟΛΑΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΕΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου 2005, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι αυξάνονται οι διωγμοί ακτιβιστών στην Κίνα
16 Μαρτίου 2005
(Βρυξέλες) Η Διεθνής Αμνηστία επέστησε σήμερα την προσοχή του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (CFSP), Χαβιέ Σολάνα, στις πρόσφατες έρευνές της, που δείχνουν ότι αυξάνονται οι παρενοχλήσεις και φυλακίσεις ακτιβιστών που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα ατομικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα στην Κίνα. Νέες περιπτώσεις αναφέρθηκαν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Χαβιέ Σολάνα πρόκειται να συναντηθεί αύριο στις Βρυξέλες με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Λι Ζαοξίνγκ, τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει κάνει σαφές ότι σύντομα θα άρει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει στην Κίνα εδώ και 16 χρόνια. Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι το εμπάργκο όπλων είχε αρχικά επιβληθεί για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Κίνα για τη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά τη βάναυση καταστολή στην Πλατεία Τιενανμέν.

«Αν είναι η Ε.Ε. να έχει την παραμικρή αξιοπιστία στην παγκόσμια σκηνή, δεν μπορεί να αφήσει να περάσει αυτή η συνάντηση χωρίς να ξεκαθαρίσει, τόσο κατ' ιδίαν όσο και δημοσίως, ότι η Κίνα δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πίσω από τα κάγκελα», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας στις Βρυξέλες.

«Αν ο κ. Σολάνα δεν δώσει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι η ακατάπαυστη καταπίεση ειρηνικών ακτιβιστών από την Κίνα δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο, η Ε.Ε. δεν θα έχει χάσει μόνο μια καίρια ευκαιρία να ασκήσει πίεση στην κινεζική ηγεσία, αλλά και θα έχει υπονομεύσει σοβαρά την πολιτική της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο», πρόσθεσε.

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα νεότερα στοιχεία που συμπληρώνουν την έκθεση, που είχε εκδώσει τον Δεκέμβριο του 2004, για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην Κίνα οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, μετά την τελευταία διάσκεψη κορυφής Ε.Ε.-Κίνας τον Δεκέμβριο, ο διωγμός υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα έχει αυξηθεί (βλ. “People's Republic of China: Human Rights Defenders at Risk: Update» στη διεύθυνση ).

Μεταξύ των ακτιβιστών που υπέστησαν παρενοχλήσεις ή φυλάκιση συγκαταλέγονται εκείνοι που εργάζονται για το δικαίωμα στη στέγαση, τα θρησκευτικά δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα στη γη. Μόλις το τελευταίο δεκαήμερο, έγιναν συλλήψεις ακτιβιστών σε μια εμφανή προσπάθεια να περιοριστεί η όποια παρέμβασή τους κατά τη διάρκεια του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου της Κίνας. Στα τέλη Ιανουαρίου, μία από τις ηγέτιδες της οργάνωσης «Μητέρες της Τιενανμέν» τέθηκε σε ένα είδος περιορισμού κατ' οίκον.

«Η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα βελτιώνονται στην Κίνα, χωρίς να εξετάζει αυτά τα στοιχεία. Η κινεζική ηγεσία πρέπει να δεσμευτεί απέναντι στην Ε.Ε. ότι θα αποφυλακίσει τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα σταματήσει να τους παρενοχλεί», πρόσθεσε ο Ντικ Όστινγκ.

«Καλούμε τον Χαβιέ Σολάνα να απαιτήσει εκ μέρους της Ε.Ε. μια τέτοια δέσμευση. Αλλιώς, τι μήνυμα στέλνει η Ε.Ε. στους Κινέζους ακτιβιστές που αγωνίζονται για τα στοιχειωδέστερα ανθρώπινα δικαιώματα;»

F Περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις: Ευρωπαϊκό Γραφείο Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες), τηλ. 0032-2-5021499, φαξ: 0032-2-5025686, email: amnesty-eu@aieu.be, website: www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.