ΕΛΛΑΔΑ: ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΒΕΝΤ ΑΣΛΑΜ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστολή της Διεθνούς Αμνηστίας προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης
12 Δεκεμβρίου 2006
Τη βαθιά ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για την επικείμενη έκδοση του Πακιστανού Τζαβέντ Ασλάμ στο Πακιστάν. Με επιστολή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Βύρωνα Πολύδωρα, η Διεθνής Γραμματεία της οργάνωσης εξηγεί ότι η απέλασή του στο Πακιστάν πιθανότατα θα εκθέσει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα ή και τη ζωή του. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι το αίτημα για την έκδοσή του πιθανότατα συνδέεται με τη δράση του Τζαβέντ Ασλάμ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συμπατριωτών του, που έπεσαν θύματα απαγωγής στην Ελλάδα στις 15 Ιουλίου 2005, πιθανώς από πράκτορες της ΕΥΠ.
Ο Τζαβέντ Ασλάμ ζει νόμιμα στην Ελλάδα εδώ και 11 χρόνια και είναι Πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας. Στις 3 Νοεμβρίου 2006 συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία με βάση διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ, που προέρχεται από το Πακιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένταλμα αναφέρει ότι ο Τζαβέντ Ασλάμ κατηγορείται για «παράνομη μετανάστευση και λαθρεμπόριο ανθρώπων». Όμως ο ίδιος και οι δικηγόροι του δεν έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς για το περιεχόμενο των κατηγοριών που εκκρεμούν σε βάρος του στο Πακιστάν. Τη στιγμή αυτή έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Νωρίτερα φέτος, οι ελληνικές αρχές είχαν ασκήσει ποινική δίωξη στον Τζαβέντ Ασλάμ για παρόμοιες κατηγορίες, με βάση ανώνυμη καταγγελία. Στις 29 Σεπτεμβρίου αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Επίσης, τον Ιούνιο απαγγέλθηκαν στο Πακιστάν παρόμοιες κατηγορίες στον αδελφό του, Ριζουάν Ασλάμ, ο οποίος επίσης αθωώθηκε, από το πακιστανικό δικαστήριο, αφού όμως είχε παραμείνει κρατούμενος για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η υπεράσπιση από τον Τζαβέντ Ασλάμ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των έξι Πακιστανών, που απήχθησαν και κρατήθηκαν αυθαίρετα χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο, τον έφερε αντικειμενικά σε σύγκρουση με τις ελληνικές αρχές και με τις πακιστανικές αρχές στην Ελλάδα και ότι αυτή η σύγκρουση ενδεχομένως οδήγησε σε ανώνυμη καταγγελία για την συμμετοχή του σε λαθρεμπόριο ανθρώπων και αντίστοιχα στη σύλληψη του αδερφού του στο Πακιστάν με ανάλογες κατηγορίες.
Οι απαγωγή και η αυθαίρετη κράτηση των Πακιστανών στην Ελλάδα φαίνεται πως έγινε στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», κατά τις έρευνες που ακολούθησαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου 2005. Έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος δύο πρακτόρων της ΕΥΠ για απαγωγή, ενώ συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για αριθμό άλλων πρακτόρων της υπηρεσίας.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει εκφράσει την ανησυχία της για τις απαγωγές αυτές με επιστολές της προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον Ιανουάριο και τον Μάιο, καθώς και στο πλαίσιο της συνάντησης της Γενικής Γραμματέως της οργάνωσης, Αϊρίν Χαν, με αξιωματούχους του υπουργείου τον Σεπτέμβριο. Κατά τη συνάντηση οι αξιωματούχοι επανέλαβαν την άποψη ότι τις απαγωγές διέπραξαν άλλοι Πακιστανοί μετανάστες.
Στο Πακιστάν, εκτός από την εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων και τις άδικες δίκες από ειδικά δικαστήρια, η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει επίσης ότι, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, έχουν βασανιστεί, έχουν καταδικαστεί με άδικες δίκες ή έχουν «εξαφανιστεί». Η οργάνωση θεωρεί επομένως σοβαρότατο τον κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα ή και τη ζωή του Τζαβέντ Ασλάμ σε περίπτωση έκδοσής του στο Πακιστάν.
Για τον λόγο αυτόν η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Βύρωνα Πολύδωρα και την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μεταξύ άλλων σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, να τηρήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή της μη επαναπροώθησης και να αρνηθεί να εκδώσει τον Τζαβέντ Ασλάμ.
Η κατάσταση στο Πακιστάν
Η πακιστανική κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται ότι φέρει ευθύνη για την αυθαίρετη κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων σε μυστικούς τόπους, ενώ συνεχίζουν να έρχονται στο φως καταγγελίες για εξαφάνιση ανθρώπων.
Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μέσα στο Πακιστάν όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο 2006 έκθεση, όπου αναφέρει ότι «εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε μαζικές συλλήψεις, πολλοί πωλήθηκαν στις ΗΠΑ ως 'τρομοκράτες' με μόνο στοιχείο τα λεγόμενα του απαγωγέα τους, ενώ εκατοντάδες μεταφέρθηκαν στον Κόλπο του Γουαντάναμο, στην Αεροπορική Βάση του Μπαγκράμ (Αφγανιστάν) ή σε μυστικά κρατητήρια υπό τη διεύθυνση των ΗΠΑ».
Η συνήθης πρακτική να προσφέρονται αμοιβές ύψους μέχρι και χιλιάδων δολαρίων για απροσδιόριστους υπόπτους τρομοκρατίας διευκόλυνε την παράνομη κράτηση και την εξαφάνιση δια της βίας. Κυνηγοί επικηρύξεων -περιλαμβανομένων αστυνομικών και κατοίκων τοπικών κοινοτήτων- αιχμαλώτισαν ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, συχνά τυχαία απ' ότι φαίνεται, και τους πούλησαν στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από το 85% των κρατουμένων στον Κόλπο του Γουαντάναμο δεν συνελήφθησαν από δυνάμεις των ΗΠΑ, αλλά από την αφγανική Βόρεια Συμμαχία, καθώς και στο Πακιστάν, σε μια εποχή που προσφέρονταν αμοιβές μέχρι και 5.000 δολαρίων για κάθε «τρομοκράτη» που θα παρέδιδαν στις ΗΠΑ. Συχνά η μόνη βάση για την κράτησή τους ήταν οι ισχυρισμοί των απαγωγέων τους, οι οποίοι είχαν να κερδίσουν από τη σύλληψή τους. Περίπου 300 άνθρωποι -τους οποίους προηγουμένως η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήριζε «τρομοκράτες» και «δολοφόνους»- έχουν έκτοτε απελευθερωθεί από τον Κόλπο του Γουαντάναμο χωρίς απαγγελία κατηγορίας, οι περισσότεροι προς το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
Την ημέρα που δημοσιεύθηκε η έκθεση, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο αρχισυντάκτης περιοδικού Αμπντούρ Ραχίμ Μουσλίμ Ντοστ συνελήφθη καθώς έβγαινε από ένα τζαμί στην Πεσαουάρ του Πακιστάν και από τότε αγνοείται η τύχη του. Μόλις είχε εκδώσει ένα βιβλίο, όπου περιέγραφε τη σύλληψή του από τον πακιστανικό στρατό το 2001 και στη συνέχεια πώς μεταφέρθηκε υπό αμερικανική κράτηση στο Γουαντάναμο, καθώς και τα βασανιστήρια που υπέστη όσο βρίσκονταν υπό κράτηση, τόσο από Πακιστανούς όσο και από Αμερικανούς.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί δια της βίας έχουν επανεμφανιστεί πρόσφατα μετά από αυθαίρετη κράτηση σε μυστικούς τόπους επί δύο χρόνια κατά μέσο όρο. Ο κάθε ένας από αυτούς δέχθηκε απειλές να μη μιλήσει δημόσια για αυτά που βίωσε κατά τη διάρκεια της κράτησής του.
Εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας για τις παραβιάσεις στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας»:
Pakistan: Human rights ignored in the "war on terror" (AI Index: ASA 33/036/2006), http://web.amnesty.org/library/index/engasa330362006
Terror and Counter-Terror: Defending our human rights (AI Index: ACT 40/009/2006), http://web.amnesty.org/library/index/engact400092006
USA: Below the radar: Secret flights to torture and �disappearance� (AI Index: AMR 51/051/2006), http://web.amnesty.org/library/index/engamr510512006