ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ Ε.Ε.-ΙΣΡΑΗΛ: ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12 Ιουνίου 2006
(Βρυξέλλες 12 Ιουνίου 2006) Οι επίμονες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ πρέπει να αποτελέσουν ζήτημα προτεραιότητας στο αυριανό Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε.-Ισραήλ, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Το ιστορικό δυσανάλογης χρήσης βίας εναντίον αμάχων από το Ισραήλ έχει υποβληθεί στην Αυστριακή Προεδρία με ενημερωτικό έγγραφο, το οποίο σκιαγραφεί τις καίριες ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα (το έγγραφο διατίθεται στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org).

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 παιδιά, έχουν φονευθεί από τις αρχές του χρόνου από τις ισραηλινές δυνάμεις. Αθώοι περαστικοί υπήρξαν συχνά θύματα πυραύλων και άλλων παρόμοιων επιθέσεων.

«Το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με σοβαρά ζητήματα ασφαλείας, όμως δεν μπορεί να τα αντιμετωπίζει σε βάρος αθώων αμάχων. Κάτι τέτοιο διαιωνίζει απλώς τον κύκλο της βίας, θύματα του οποίου είναι και Ισραηλινοί», δήλωσε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι εξωδικαστικές εκτελέσεις και η διοικητική κράτηση εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ, παρ' όλο που αυτές οι μέθοδοι είναι παράνομες και παραβιάζουν το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 600 Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάτω από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες.

Συνεχίζεται επίσης η ανάπτυξη και η επέκταση οικισμών στα Κατεχόμενα Εδάφη, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε μόλις τα σχέδιά της να ανεγείρει 3.500 νέες κατοικίες στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ υπέχει τη νομική υποχρέωση να διασφαλίσει την κάλυψη των βασικών αναγκών του πληθυσμού. Η ευθύνη αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη σήμερα, εν όψει της πρόσφατης επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη. Όμως, μέτρα όπως η συνεχιζόμενη ανέγερση του τείχους στη Δυτική Όχθη και το κλείσιμο της διάβασης Κάρνι/Μουντάρ, του μόνου σημείου διέλευσης εμπορευμάτων στη Γάζα, οξύνουν τη φτώχεια στην περιοχή αυτή.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχεί επίσης για τον νόμο περί «Ιθαγένειας και Εισόδου στο Ισραήλ», ο οποίος ενέχει διακρίσεις και απαγορεύει την οικογενειακή επανένωση. Στόχος του νόμου είναι οι Ισραηλινοί που είναι παντρεμένοι με Παλαιστίνιους στα Κατεχόμενα Εδάφη και, παρ' όλο που πρωταρχικό του κίνητρο φαίνεται να είναι δημογραφικοί λόγοι και όχι λόγοι ασφαλείας, έχει δριμύ αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ε.Ε. να θέσει αυτά τα ζητήματα στις ισραηλινές αρχές, ζητώντας τους:

- Να απόσχουν από τη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον αμάχων.

- Να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, ως δύναμη κατοχής, να διασφαλίσουν την πρόνοια για τον Παλαιστινιακό πληθυσμό.

- Να θέσουν τέρμα στις παράνομες πρακτικές της διοικητικής κράτησης και των εξωδικαστικών εκτελέσεων.

- Να καταργήσουν ή να μεταρρυθμίσουν τον νόμο περί «Ιθαγένειας και Εισόδου στο Ισραήλ» και να σεβαστούν την αρχή της μη διάκρισης.

- Για περισσότερες πληροφορίες, σχολιασμό και συνεντεύξεις:

Ευρωπαϊκό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλες)

Τηλ: 0032 2 5021499

Φαξ: 0032 2 5025686

Email: AmnestyIntl@aieu.be

Website: http://www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.