ΚΙΝΑ: ΟΙ ΜΥΣΤΙΚΟΠΑΘΕΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΟΠΛΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΣΥΡΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Ιουνίου 2006
Η Κίνα αναδεικνύεται ταχύτατα σε έναν από τους μεγαλύτερους, μυστικοπαθέστερους και ανευθυνότερους εξαγωγείς όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα έκθεση που εξέδωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Η έκθεση δείχνει πώς τα κινεζικά όπλα έχουν συμβάλει στη συντήρηση κτηνωδών συρράξεων, εγκληματικής βίας και άλλων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε χώρες όπως το Σουδάν, το Νεπάλ, η Μυανμάρ και η Νότια Αφρική. Αποκαλύπτει επίσης την πιθανή ανάμιξη εταιρειών της Δύσης στην κατασκευή ορισμένων από αυτά τα όπλα.
«Η Κίνα περιγράφει την προσέγγισή της στην αδειοδότηση των εξαγωγών όπλων ως 'προσεκτική και υπεύθυνη', όμως αυτό στην πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη δύναμη εξαγωγής όπλων που δεν έχει προσυπογράψει καμία πολυμερή συμφωνία με κριτήρια για την πρόληψη εξαγωγών όπλων που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η Έλεν Χιουζ, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τον έλεγχο των όπλων.
Οι εξαγωγές όπλων της Κίνας, που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάριο ετησίως, συχνά περιλαμβάνουν την ανταλλαγή όπλων με πρώτες ύλες για να τροφοδοτηθεί η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Όμως είναι ένα εμπόριο καλυμμένο με πέπλο μυστικότητας. Το Πεκίνο δεν δημοσιεύει καμία πληροφορία για τις μεταβιβάσεις όπλων στο εξωτερικό και τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν έχει υποβάλει καθόλου στοιχεία στο Μητρώο του ΟΗΕ για τα Συμβατικά Όπλα.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο «Κίνα: Συντηρεί συρράξεις και καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», περιλαμβάνει αρκετά παραδείγματα ανεύθυνων εξαγωγών όπλων από την Κίνα.
Τα κυριότερα πορίσματα της έκθεσης περιλαμβάνουν τα εξής:
- Περισσότερα από 200 κινεζικά στρατιωτικά φορτηγά -που κανονικά είναι εφοδιασμένα με αμερικανικές μηχανές ντίζελ Cummins- στάλθηκαν στο Σουδάν τον Αύγουστο του 2005, παρά το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ σε αμφότερες τις χώρες και παρά την ανάμιξη παρόμοιων οχημάτων στον φόνο και την απαγωγή αμάχων στο Νταρφούρ.
- Τακτικές αποστολές κινεζικού στρατιωτικού υλικού στη Μυανμάρ (Βιρμανία), περιλαμβανομένης της προμήθειας 400 στρατιωτικών φορτηγών τον Αύγουστο του 2005 προς τον βιρμανικό στρατό, παρά την ανάμιξή του στον βασανισμό, τον φόνο και την αναγκαστική εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων.
- Κινεζικές στρατιωτικές εξαγωγές προς το Νεπάλ το 2005 και στις αρχές του 2006, περιλαμβανομένης συμφωνίας για την προμήθεια σχεδόν 25.000 τυφεκίων και 18.000 χειροβομβίδων κινεζικής κατασκευής προς τις δυνάμεις ασφαλείας του Νεπάλ, που την ίδια εποχή ήταν αναμιγμένες στη βάναυση καταστολή χιλιάδων αμάχων διαδηλωτών.
- Το όλο και πιο παράνομο εμπόριο πιστολιών Norinco κινεζικής κατασκευής προς την Αυστραλία, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και ιδίως τη Νότια Αφρική, όπου χρησιμοποιούνται συνηθέστατα για ληστείες, βιασμούς και άλλα εγκλήματα.
«Ως μεγάλος εξαγωγέας όπλων και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι πια καιρός οι κινεζικές αρχές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κατά το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να θεσπίσουν αποτελεσματικούς νόμους και κανονισμούς που να απαγορεύουν κάθε μεταβίβαση όπλων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», επισήμανε η Έλεν Χιουζ.
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης την Κίνα να εκθέτει ετησίως και δημοσίως όλες τις άδειες εξαγωγής όπλων και τα φορτία όπλων και να στηρίξει μια σκληρή, συνολική και εφαρμόσιμη διεθνή Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων.
Όσο η Κίνα συνεχίζει να επιτρέπει την προμήθεια όπλων προς του δράστες κατάφωρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιτείνει την εποπτεία των κοινών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που ενέχουν τεχνολογία στρατιωτική και διττής χρήσης στην Κίνα και πρέπει να ενισχύσει την εφαρμογή των εμπάργκο όπλων προς την Κίνα, όπως αυτά που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.
- Το πλήρες κείμενο της έκθεσης διατίθεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση web.amnesty.org/library/index/engasa170302006
- Η Διεθνής Αμνηστία συντονίζει την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» με την Oxfam International και την IANSA (Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος). Αγωνίζεται για να μειωθεί η εξάπλωση και η κατάχρηση των όπλων σε περισσότερες από 100 χώρες. Βλ. www.amnesty.org.gr/controlarms και www.controlarms.org